Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Wereldkampioenen, medailles en penalties – Hawaii 2016
Rodolphe Von Berg aan de finish in Hawaii in 2016 (foto: Jim De Sitter)
Hawaii

Wereldkampioenen, medailles en penalties – Hawaii 2016

rodolphe-von-berg-finish
Rodolphe Von Berg is wereldkampioen (foto: Jim De Sitter)

België is een land van Ironmannen… Dat is vandaag opnieuw gebleken in alweer een uitdagend WK ironman in Hawaii. Op het Big Island was onze Small Country weer in goeie doen. Vooral bij de M60 genoten we van het schouwspel dat Rodolphe Von Berg en Christian Meuser ons brachten. Von Berg streed de hele dag voorin en pakte oververdiend de wereldtitel. De X-man daarentegen moest de hele dag in de achtervolging. Hij schoof goed op tijdens het fietsen en liep dan in de marathon, ondanks de eerdere pijntjes aan de achillespees, naar de tweede plaats. Morgen staan er dus twee Belgen zij aan zij op het podium.

christian-meuser-run

Von Berg is een merkwaardige atleet. Na een korte carière als elite atleet begon hij aan een lange loopbaan bij de age groupers. “Ik houd me aan een vast stramien,” vertelde hij ons voor de wedstrijd. “Ik start hier in Hawaii om de vijf jaar en dat levert wel eens succes op.” Ook dit jaar was het weer raak voor Rodolphe. Zijn copain Christian Meuser had zichzelf geen druk opgelegd maar droomde toch stiekem van een podiumplaats. Na een straffe wedstrijd mag de X-man zich een jaar lang vice-wereldkampioen noemen. Een knappe zestiende deelname dus van Meuser!

Eli Iwens is ook vice-wereldkampioen. De AATT’er kwam als derde bij de M75 uit het water. Hij rukte op de fiets op naar voor en nam in het lopen de leidersplaats over. Maar in de slotfase kreeg onze ouderdomsdeken het moeilijk. Hij zwalpte de streep over na 13u34’46, goed voor een zilveren medaille bij de M75.

sam-gyde-run

Bij de M30 was er een knalprestatie van Maarten Seghers. Zijn uitgebreide reactie krijgt u hier nog te zien in een video-interview. Hij rekende op een top-100 plaats, maar de 41ste plek overtrof zijn verwachtingen. Hij werd derde bij de M30. Diezelfde plaats was ook weggelegd voor Sam Gydé bij de H40. “Maar daar ben ik niet echt tevreden mee. Ik had vandaag geen goede fietsproef. Het lopen ging aan het eind nog goed, maar hier zat meer in,” aldus de Gentenaar, die met 1u05 zijn beste zwemproef ooit neerzette.

Strenge jury kwistig met kaarten

 

christopher-loose-run

Niet alleen Frederik Van Lierde, ook heel wat andere Belgen moesten langs de penalty tent passeren. Zo kregen onder andere Barry Schrooyen en Olivier Cardoen  vijf minuten aan hun broek wegens stayeren. Het grootste slachtoffer was Christopher Loose. De Devilboy kreeg een terechte penalty, al werd de letter van de wet wel heel erg strikt toegepast. “Ik passeerde een groep die breed over de weg verspreid zat. Om hen voorbij te gaan, zette ik me langs links, maar daardoor ben ik over de volle witte lijn gegaan. En dat mag niet. Ik moest dus vier minuten naar de kant. Tel die tijd af van mijn eindtijd en ik eindig dicht bij het podium.” Maar het kon nog erger. Na afloop raakte bekend dat Loose als tweede militair binnenkwam, op… 19 seconden van de winnaar. “Zonder penalty word ik dus zeker wereldkampioen én sta ik op het podium bij de M25,” aldus een zwaar ontgoochelde Devilboy. Ook met hem brengen we nog een uitgebreid video-interview later.