Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Bart Aernouts 8ste in WK Ironman Hawaii
Hawaii

Bart Aernouts 8ste in WK Ironman Hawaii

bart-aernouts-running

Bart Aernouts heeft zijn beste resultaat ooit in het WK Ironman in Hawaii neergezet. “In principe is het een evenaring van zijn 8ste plaats van een paar jaar geleden, maar gezien de sterkere tegenstand en het verloop van de wedstrijd, is dit een veel betere prestatie dan destijds,” vertelde zijn coach Rob Woestenborghs ons. Bart werd na een goed ingedeelde race 8ste. Met Frederik Van Lierde op 10 kwam er een tweede Belg in de top-10 binnen. Zonder drafting penalty had er veel meer ingezeten. “Dit was mijn eerste penalty uit mijn carrière, dat zegt genoeg,” reageerde een ontgoochelde Frederik.

“Dit is mijn job en ik werk het hele jaar door toe naar deze wedstrijd,” vertelde Frederik. “En dan is er een referee die bij een momentopname het nodig vond om mij volledig onterecht een kaart te geven. Normaal zijn er altijd beelden van. Wel, ik ben benieuwd wat daarop te zien is. Ik zat rechtop, kneep in mijn remmen, net om afstand te houden. Draften is langere tijd van het voordeel van de te korte afstand op je voorganger genieten. En dat was niet het geval. Het tempo ging op en neer en in een sneller stuk ging ik net in de remmen om weer meer afstand te houden. Ik had op dat moment zeker geen voordeel.”

frederik-van-lierde-bike-hot-corner

“Nadien ben ik van groep naar groep gefietst en heb ik het werk grotendeels alleen moeten doen. Dat kost energie. Bovendien is het mentaal heel anders wanneer je mee vooraan blijft rijden. Ik ben er zeker van dat ik bij de kopgroep was gebleven, voelde me goed vandaag. Ik denk niet dat ik Frodeno en Kienle had kunnen kloppen vandaag maar voor plaatsen 3, 4 en 5 had ik zeker meegespeeld. Ook het lopen ging namelijk goed, alleen de laatste tien kilometer gingen wat moeizamer. En op het einde zat ik kapot omdat ik nog aan het spurten was met Ivan Rana,” aldus de wereldkampioen van 2013.

Aernouts blijft bescheiden

Bart Aernouts besefte blijkbaar nog niet goed dat hij net een topprestatie had neergezet. “Ja, ik denk dat die achtste plaats wel goed is,” reageerde hij bescheiden. “Het plan was eigenlijk om me in het eerste deel van het fietsen rustig te houden, maar het ging goed en voor me lag het tempo naar mijn gevoel niet heel hoog. Daardoor bleef ik lang deel uitmaken van die achtervolgende groep. Zat Kienle daar nog bij toen? Dat weet ik niet precies. Ik ben nog samen met Lange beginnen lopen. Indrukwekkende marathon heeft hij neergezet. Bij mij ging het lopen vlot, dus ik ben best tevreden.” Op zijn looppetje zagen we twee namen staan. “Die liepen met mij mee. Aan de ene kant de naam van mijn vriendin (triatlete Jolien Lewyllie – nvdr) en aan de andere kant de naam van mijn dochtertje,” aldus Bart.

Aernouts verloor na het zwemmen net als vorig jaar zes minuten. Maar in het fietsen schoof de BMC-Etixx atleet vlot op. Hij kwam in het eerste achtervolgende groepje terecht en volgde nog voor halfweg op 40 seconden van de staart van de enorm grote kopgroep. Nadat Frederik Van Lierde zijn penalty uitzat, kwam Bart zelfs voor Fre te zitten, maar in de laatste dertig kilometer fietsen kwam Van Lierde hem opnieuw voorbij. Bij de wissel bedroeg het verschil met de kopgroep van zeven acht minuten voor Fre en tien minuten voor Bart.

duits-podium

In die kopgroep van zeven zaten alle favorieten. Frodeno en Kienle liepen de eerste 16 km haast schouder aan schouder. Bij Energy Lab zette de titelverdediger Frodeno zijn aanval in. De Duitser won opnieuw overtuigend en is na Dave Scott, Mark Allen en Tim DeBoom nog maar de tweede man in de geschiedenis die zichzelf opvolgt in Kona. Kienle werd opnieuw tweede en Patrik Lange zorgde voor een volledig Duits podium. Lange zette de snelste marathontijd neer: 2u39’45. Bart Aernouts was de derde snelste loper met 2u48’44.

Tine Deckers DNF na sterke fietsproef

tine-deckers-bike-hot-corner

Bij de vrouwen zagen we een sterke Tine Deckers. Het verschil in het zwemmen bleef dit jaar beperkt en ze had een uitstekende fietsproef. Daniela Ryf en Anja Beranek waren echte powerhorses en reden weg van alle tegenstand, met grote verschillen tot gevolg. Tine nestelde zich op de 12de plaats, voor Yvonne Van Vlerken en Mirinda Carfrae, maar wel op meer dan twintig minuten van Ryf. Na een sterke fietsproef volgde helaas een moeizame marathon. Bij Hot Corner werd ze nog enorm hard aangemoedigd door een legertje Belgische supporters en ging ze nog nog even versnellen, maar bij de klim op Palani Road moest ze wandelen en even later stond ze volledig stil. Een DNF was het gevolg.

Ook Alexandra Tondeur kreeg het moeilijk in het lopen. Na de passage aan Energy Lab moest ze even wandelen. Ze kreeg last vaan een hongerklop, maar liep op karakter nog naar de 20ste plaats overall en de 19de plek bij de pro’s in een tijd van 9u46’49 en dat bij haar debuut in Kona.

Daniela Ryf domineerde de wedstrijd alweer en liep onbedreigd naar een indrukwekkende overwinning in 8u46’46, een nieuw parcoursrecord! Mirinda Carfrae werd tweede en Heather Jackson werd derde.