Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Romantiek, dubbele pech en sneller met fototoestel – WK Xterra Maui
Multisports

Romantiek, dubbele pech en sneller met fototoestel – WK Xterra Maui

wkxterra2016222

Flora Duffy en Mauricio Mendez zijn de traagste wereldkampioenen ooit in de Xterra van Maui. In de 21 jaar dat de wedstrijd op Hawaii plaatsvindt, was de finishtijd nooit zo traag. De laatste deelnemer deed er zelfs meer dan acht uur over. De Belgen waren dan al lang binnen, zoals je in deel 1 van ons verslag al kon lezen. In dit tweede deel hebben we wat meer aandacht voor de mannen, met de romantiek van Kris Driessens, Romain Debry en Joeri Deleebeeck, de dubbele pech voor het eerst in zijn carrière bij Wim Claeys en Didier Vandenbosch die mét fototoestel sneller was…

“Will you marry me?”

Kris Driessens is een held. De atleet van het Fast Action Team werd 11de bij de M40 na een sterke wedstrijd. Maar hij hield nog net genoeg adem over om in ontbloot bovenlijf een belangrijke vraag te stellen aan zijn Katrien Joris. En ze zei ja. “Ik ben hier pas donderdag toegekomen en heb dus niet veel tijd gehad om te wennen aan de omstandigheden. Het parcours was bijzonder zwaar, maar ik heb er wel van genoten. Of ik volgend jaar terugkom om hier te trouwen? Zo lang kan Katrien niet wachten, denk ik,” aldus de kersverse verloofde Driessens.

wkxterra2016202

Romain Debry was voor ons de grote onbekende, maar let u de komende tijd maar goed op de jonge blonde Waalse atleet. Hij deelde zijn wedstrijd perfect in en knokte zich naar de 11de plaats bij de M20, goed voor een 112de plaats overall. Bij hem geen huwelijksaanzoek, wel een supertrotse vriendin die over het hekken sprong om hem in de armen te vallen aan de finish.

wkxterra2016215

Joeri Deleebeeck miste maar net het huwelijksaanzoek van Kris Driessens. De door 3athlon.be partner BAIK gesponsorde atleet kwam vlak achter Kris binnen. Ook hij was diep gegaan en dus was het even wachten voor Tori hem liefdevol kon opvangen. Joeri ging overigens tijdens het mountainbiken tegen de vlakte, zonder erg gelukkig én daardoor de enige Belg in de official Xterra movie van 2016 (want laten we het over die andere Belg in de dance movie maar even niet hebben, hé guys?) 🙂

“Nog nooit pech gehad en nu 2 keer”

wkxterra2016225

Wim Claeys draait al een tijdje mee in triatlon, maar zondag beleefde hij een heuse primeur. “Ik heb, echt waar, nog nooit pech gehad in een wedstrijd. En nu, net op de dag van het WK, heb ik twee keer prijs. Eerst verloor ik mijn zwembrilletje bij de Australian exit. In het tweede deel prikte het zout wel wat in mijn ogen en ik heb een paar keer met mijn ogen dicht gezwommen om dan blij op te kijken als ik een groene badmuts voor me zag. Ondanks die pech toch goed gezwommen, maar dan in het mountainbiken opnieuw pech gekregen. Bij de eerste bevoorrading kon ik mijn derailleur nog wat spoelen met water, maar iets verderop ging de derailleur stuk en kon ik alleen nog op de kleinste en grootste versnelling schakelen. Gelukkig kon ik de pech goed relativeren, ook omdat dit zonder twijfel de mooiste én zwaarste wedstrijd is die ik ooit gedaan heb,” aldus Wim.

“Met fototoestel sneller”

wkxterra2016233

Didier Vandenbosch is Europees kampioen crosstriatlon. “Maar hier zie je hoeveel die titel waard is hé… Er zijn hier zoveel sterke buitenlandse atleten. En het is een uitzonderlijk parcours, zeker door de regen van de afgelopen dagen. Toen we woensdag het parcours gingen verkennen, heb ik mijn fototoestel meegenomen om wat foto’s van de Belgen te nemen. Awel, die dag reden we op reserve een stuk sneller dan vandaag tijdens de wedstrijd. Dat toont aan hoe zwaar het hier was,” vertelt Didier. Vlak na de wedstrijd kreeg Didier te horen dat hij 4de was in de M50 age group. “Ik wist dat ik dicht bij het podium zat en ik had de Tsjech voor mij in de gaten, maar in het lopen heb ik hem nooit meer teruggezien. Hoewel ik goed gelopen heb, was hij gewoon te snel!”

wkxterra2016255

Als laatste Belg kwam Carl Salomez binnen. Samen met Donavan Leyn was hij pas zaterdag in Maui toegekomen. Weinig tijd om te acclimatiseren en om het parcours te verkennen. Niettemin deed Carfl het goed met een 41ste plaats bij de M30. Maar hij was wel ‘choco’ en tijdens de after party op zondagavond was hij al half slapend de eerste Belg die weer huiswaarts keerde. Dona werd overigens 7de in zijn age groep. Hij verloor zijn chip in het zwemmen. “Ik had de hele dag een goed gevoel. Op voorhand wist ik dat ik zonder pech een goede wedstrijd zou kunnen doen. Het was voor mij een emotionele finish, niet alleen omdat het zo zwaar was, maar ook door het pechseizoen dat ik achter de rug heb”, aldus Donavan. Die stond overigens een tijdje als tweede in zijn age group genoteerd, maar door het verliezen van zijn chip hadden ze zijn zwemtijd niet bij zijn eindtijd geteld. “Dat was nog iets voor Bientje geweest,” grapte Leyn.

wkxterra2016192

Lorenz Claeys en Jorn Van Der Veken zaten Dona op de hielen. Ook zij finishten in de top-100, allebei met een big smile. Zowel Lorenz als Jorn houden wel van de zware omstandigheden zoals zondag. Beste Belg was Yannick Antoine, in de uiteindelijke uitslag op de 68ste plaats overall, goed voor brons in zijn age group.

Het WK Xterra in Maui was afzien en genieten. Wij hopen alleszins volgend jaar terug te keren, met dan hopelijk wat Belgische pro’s, een nog grotere delegatie age groupers en evenveel fun als dit jaar.