Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Vijfde zege en nieuw parcoursrecord
Seppe Odeyn en Geert Lauryssen heersen in de Hel van Kasterlee in 2016 (foto: Lore Van Betsbrugge)
Duathlon

Vijfde zege en nieuw parcoursrecord

Seppe Odeyn en Geert Lauryssen heersen in de Hel (foto: Lore Van Betsbrugge)
Seppe Odeyn en Geert Lauryssen heersen in de Hel (foto: Lore Van Betsbrugge)

Seppe Odeyn heeft voor de vijfde keer op rij de Hel van Kasterlee gewonnen. Een dag na het gala van de Sportman van het Jaar, waarvoor de wereldkampioen duatlon genomineerd was, pakte hij niet alleen een nieuwe overwinning in de zwaarste crossduatlon ter wereld, hij verpulverde opnieuw het parcoursrecord. Door de prima weersomstandigheden kregen we de snelste Helletocht ooit, waarbij Miek Vyncke geschiedenis schreef. Zij dook als eerste vrouw onder de grens van acht uur en pakte haar tweede overwinning in Kasterlee.

Miek vocht een verbeten strijd uit met Inge Roelandt. De atlete van 12BO4 liep in de eerste run van 15 km niet al te ver los van Vyncke. De Maldegemse pakte over in het mountainbiken, maar zag halfweg Roelandt opnieuw terugkomen. In de laatste 30 km lopen maakte de ex-wereldkampioene duatlon het verschil. Mieke Vyncke pakte na 2013 haar tweede zege in de Hel. “En dat is meer dan ik verwacht had. Mijn knie is nog altijd niet helemaal genezen van mijn ongeval, maar het ging erg vlot vandaag. Dat ik het parcoursrecord zou breken, had ik al helemaal niet durven dromen,” aldus Miek. De Nederlandse Geke Venema, de afgelopen twee jaar telkens tweede, pakte de derde plaats.

Bij de mannen gaven Seppe Odeyn en Geert Lauryssen er in het eerste lopen een stevige snok aan. Lauryssen, die ook een gala achter de rug had maar zaterdag na de ploegvoorstelling van 185-Sportoase-Vaillant op tijd van Knokke naar huis vertrok, schreef zich pas vorige week in. Hij verving de geblesseerde Jan De Henau en hij deed dat met verve. Lauryssen legde Odeyn het vuur aan de schenen. “Pas in de laatste mountainbike ronde kreeg Geert het moeilijk,” vertelde Seppe, “maar ik overtuigde hem om te blijven aanklampen zodat we mekaar zouden blijven voortstuwen. Geert was erg sterk en ik ben dankbaar voor zijn hoge tempo.” Na de laatste (snelle) wissel nam Seppe definitief afstand van Geert om in een tijd van 6u07 (!) een nieuw parcoursrecord neer te zetten.

What’s next voor Seppe? “Als het aan mij en mijn trainer ligt, voorlopig geen zesde editie meer. Ik zal mijn seizoen wellicht anders indelen volgend jaar. Miguel Indurain is altijd mijn grote voorbeeld geweest. En die is na vijf overwinning in zijn zesde Tour roemloos gesneuveld. Dus houd ik het ook maar bij vijf zeges in de Hel,” aldus de wereldkampioen.

Geert Lauryssen maakte komaf met alle onheil en ellende van de voorbije twee jaar en pakte eindelijk weer eens die oververdiende topprestatie. Achter de ongenaakbare Seppe Odeyn was hij de beste van de rest. Achter hem barstte ondertussen een felle strijd uit voor de laatste podiumplaats. Die strijd werd gewonnen door een streekgenoot van Lauryssen. Triatleet Sam De Bruyn, dit jaar nog finisher in het WK Ironman in Hawaii, besloot een knap seizoen met een mooie derde plaats. Jan Debie werd vierde, zijn beste resultaat ooit in de Hel. En Simon Van Roy gaf zijn visitekaartje af voor de komende jaren. De Sikke werd vijfde.

Nooit eerder zagen we zoveel atleten onder de 8 uur finishen als zondag in Kasterlee. Het wordt hoog tijd dat de weergoden weer eens voor wat regen en/of sneeuw zorgen, want het mountainbike parcours leek wel een snelweg zondag. De atleten waren er echter niet minder uitgeput door. Bijna 300 atleten bereikten de finish over de rode loper in de Sporthal van Kasterlee.

Uitslag Hel van Kasterlee 2016