Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Opgave Vanhoenacker, Van Looy 9de in Taupo
Nieuws

Opgave Vanhoenacker, Van Looy 9de in Taupo

 Ironman NZ 2017

De veelbelovende tweestrijd tussen Marino Vanhoenacker en Cameron Brown in de Ironman van Nieuw-Zeeland is er niet gekomen. Bink werd ziek tijdens het fietsen, gooide er alles uit en had nadien geen energie meer over om door te zetten. Hij was één van de 11 pro’s bij de mannen met een DNF in een door de wind zwaar gemaakte Ironman. Cameron Brown, recordhouder in Nieuw-Zeeland met 12 overwinningen, slaagde er overigens ook niet in om te winnen. Diego Van Looy, onze andere prof, werd ondanks een dramatisch zwemnummer 9de.

Bink is wereldrecordhouder wat het aantal Ironman zeges betreft. Officieel zijn het er 16, want bij Ironman tellen ze de zege in New-Zeeland in 2012 mee, maar toen werd de wedstrijd met de helft ingekort door de weersomstandigheden. En dus wou Marino er nog een keer voor gaan om een volledige Ironman Nieuw-Zeeland te winnen. 

“Ik had dit dan ook niet zien aankomen,” reageerde Marino. “Ik had een geweldig laatste trainingblok in Nieuw-Zeeland, de perfecte taper periode en ik was helemaal klaar voor de wedstrijd vanochtend. Het zwemmen was redelijk, maar ik zat in de tweede groep en dus moest ik aan het werk op de fiets. Vanaf de start van de 180 km voelde het niet goed aan, maar ik kon mijn wattage en tempo op niveau houden in het eerste uur, maar verzwakte nadien. Halfweg werd ik misselijk. Ik moest stoppen en alle drank en energie die ik de vorige 2 uur had opgenomen, kwamen er opnieuw uit. Ik ben opnieuw op de fiets gestapt, maar er was geen energie meer over. Ik ben enorm ontgoocheld, want ik had zwaar geïnvesteerd in dit event en nu moet ik de marathon langs de kant bekijken. Het zal wat tijd kosten om dit te verteren,” aldus een teleurgestelde Vanhoenacker.

20 minuten achterstand in zwemmen

Naast Marino Vanhoenacker stond ook Diego Van Looy aan de startlijn van de Ironman Nieuw-Zeeland. Waar Bink in het zwemmen de schade wist te beperken tot een achterstand van vijf minuten op Bozzo, werd de 4 km zwemmen voor Van Looy een calvarietocht. De 3MD-atleet had een achterstand van twintig minuten op de kop van de wedstrijd. Dat verschil kreeg Diego nooit meer dicht, maar voor hem vielen de pro’s met bosjes weg uit de wedstrijd. En dankzij een goeie marathon van 2u50 dook Diego alsnog de top-10 binnen. Hij werd negende.

Dat was wel op meer dan een halfuur van winnaar Braden Currie. Die deelde zijn wedstrijd beter in dan Cameron Brown, want toen Terrenzo Bozzone zijn duivels ontbond op de fiets moest Brown twaalf minuten toegeven. Currie bleef op een drietal minuten en pakte al vroeg de leiding in de marathon om die niet meer af te staan. Currie won in 8u20’58. Cam Brown werd tweede en de Fransman Cyril Viennot pakte de derde plaats. Bozzone crashte in de marathon en moest vrede nemen met de zesde plaats.

Bij de vrouwen leek het een tweestrijd tussen Meredith Kessler en Annabel Luxford te gaan worden, maar de overwinning ging enigszins verrassend naar de Amerikaanse Jocelyn McCauley die met een straffe marathontijd van 2u59 naar de zege snelde. Laura Siddall werd tweede en Kessler derde.

 IM NZ 2017 results