Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
TBT: Schellens wint van wereldkampioen en thuisfavoriet
Gerrit Schellens (foto: Johan Tack)
Nieuws

TBT: Schellens wint van wereldkampioen en thuisfavoriet

Gerrit Schellens (foto: Johan Tack)
Gerrit Schellens (foto: Johan Tack)

Dit weekend zijn Daniela Ryf, Ben Hofmann én Frederik Van Lierde de blikvangers in de Ironman van Zuid-Afrika. Het is een wedstrijd die de Belgen altijd goed gelegen heeft en daarom keren we voor onze Throwback Thursday graag terug naar de begindagen van de Ironman in Nelson Mandela Bay. Want in 2006, een jaar nadat Kathleen Smet tweede was geworden in Zuid-Afrika achter Natascha Badmann, pakte Gerrit Schellens er zijn eerste Ironmanzege. Dat zou hij in 2007 nog een keer herhalen. Gerrit was in 2006, het jaar dat hij 40 werd, overigens voor het eerst prof geworden en 3athlon.be had destijds een uitgebreid interview met Gerrit.

Schellens Zuid-Afrika 2007

Raynard Tissink had in 2005 de eerste editie van de Ironman Zuid-Afrika voor eigen volk gewonnen. Naast de titelverdediger waren in 2006 alle ogen gericht op Ironman wereldkampioen Faris Al-Sultan, maar het was de kleine Belg uit Lommel die voor de verrassing zorgde. Gerrit maakte op 8 km van de streep een achterstand van 8 minuten goed en won, ondanks een late tegenaanval van Tissink, zijn eerste Ironman. Onze landgenoot, die zes keer de Holland Triathlon van Almere won en twee keer Europees kampioen werd op de lange afstand, werd plots internationaal vernoemd en gewaardeerd. In 2007 pakte hij opnieuw de overwinning en ook de jaren nadien had dat er in gezeten, maar hij werd door blessures van de start gehouden.

In 2009 besloot Gerrit met topsport te kappen. Hij bleef vooral veel lopen, nam nog wel eens deel aan de triatlon van Lommel, en in 2014 maakte hij een korte comeback van twee jaar om nog eens aan Almere deel te nemen. Ondertussen blijft Gerrit in de sport actief als steun en toevertrouw van Marino Vanhoenacker, die zelf de Ironman Zuid-Afrika won in 2009. Ook dit jaar was ‘de Pa’, zoals ‘Bink’ zijn kameraad liefkozend noemt, mee in de voorbereiding op en tijdens de Ironman van Nieuw-Zeeland.

Lees hier nog eens het interview van Jim De Sitter met Gerrit van 2006:

https://3athlon.be/interview-met-gerrit-schellens/