Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Zuid-Afrika, de eerste halte voor de Kona-Belgen
Nieuws

Zuid-Afrika, de eerste halte voor de Kona-Belgen

Sam Gyde Zuid-Afrika

We hadden zondag in eerste instantie vooral oog voor onze pro’s Frederik Van Lierde en Alexandra Tondeur in de Ironman van Zuid-Afrika, maar vlak achter die pro’s grepen een aantal Belgen alweer met beide handen de kans om zich te kwalificeren voor het WK in Hawaii. Toegegeven, er zijn al Belgen die zich eind 2016 geplaatst hadden voor het WK Ironman, maar Zuid-Afrika lijkt de laatste jaren meer en meer de eerste halte voor onze age groupers in hun race naar Kona, en mét succes. Twee keer winst, twee keer podium en nog wat ereplaatsen… een overzicht:

Thibault Do Zuid Afrika 2017

Thibault Do en de marathon tijdens een Ironman. We dachten dat het nooit zou goed komen. Twee keer zagen we de jonge Waalse triatleet vanuit een goede uitgangspositie beginnen aan de 42 km lopen langs Hot Corner in Kona. Evenveel keer werd het een calvarietocht. Maar dit jaar in oktober gaat Thibault voor de derde keer, goede keer. In Zuid-Afrika bewees hij dat hij ondanks zijn jonge leeftijd een Ironman van 9 uur aankan. Ok, in de laatste 10 km verloor hij nog tien minuten en het werd uiteindelijk 9u03. Maar die sub-9 zit er aan te komen. Thibault pakte in Zuid-Afrika de overwinning in de M18 age group en mag voor de derde keer zijn vliegtuigticket richting Kona boeken.

Sam Gyde Zuid-Adfrika run 2017

Sam Gydé en de marathon tijdens een Ironman. Ook dat is de laatste jaren geen vanzelfsprekende combinatie. “Maar ik heb ervan geleerd en dus heb ik in Port Elisabeth rustig aan gedaan op de fiets,” was de uitleg van de immer charmante Gentenaar. Rustig aan gedaan op de fiets? Yeah right! Met 4u39 in de 180 km fietsen was hij de absoluut snelste van de veertigers en slechts een tiental minuten trager dan bijvoorbeeld Frederik Van Lierde. Maar het werd dus een goede marathon die hem in een eindtijd van 8u51’04 naar de tweede plaats bracht bij de M40. Mission accomplished, want in oktober trekt hij alweer naar zijn favoriete eiland. “Dat is geen straf hé,” liet een blije Sam ons nog weten, die overigens de tijd nam om van outfit te veranderen na het fietsonderdeel.

Fietsen op 260 watt zonder pieken

 

Coach Jesse Van Nieuwenhuyse verklaarde het succes van het fietsnummer. “Het doel was om zonder hoge pieken aan een consistent niveau van 260-270 Watt te fietsen. Het opmerkelijke is dat Sam dit deed zonder ook maar één atleet van hetzelfde fietsniveau in de buurt.” Het werkte voor een goed resultaat. “We weten dat Sam’s moeilijke moment in de marathon normaal in het begin ligt, als hij van de fiets komt. Maar nu kon hij de eerste 21 km aan 4’08 lopen, om in het tweede deel een 4’15 aan te houden en dat dus na de snelste bikesplit bij de age groupers. Dat leidde tot een marathon van 2u58, ook al de snelste looptijd bij de age groupers. Met een eindtijd van 8u51 pakte hij op zijn 42ste zijn vijfde Ironmanpodium in 2 jaar tijd,” aldus een trotse Jesse.

Cai Lesaffer Zuid-Afrika 2017

Cai Lesaffer, de vriendin van Sam, had een sterke wedstrijd en zette met 11u45’47 een personal best neer. Helaas onvoldoende in de sterkbezette F50 categorie voor een ticket naar Hawaii. Ze gaat sowieso mee naar Kona om Sam te steunen, maar in juli doet ze zelf ook nog een gooi naar een persoonlijke kwalificatie.

Weer Veldeman supportersbus in Hawaii?

Zoek Toon Veldeman tussen de supporters ;-)
Zoek Toon Veldeman tussen de supporters 😉

Twee jaar geleden hebben we genoten van de Vlaamse kermis in Hawaii dankzij de broers Veldeman en hun supportersbus op Palani Road. Die supporters kunnen alvast hun verlof beginnen sparen want Toon, de jongste van de Veldemans, haalde ook verschroeiend uit in Zuid-Afrika. In een tijd van 8u59’17 pakte hij de derde plaats in de M35 age group, goed voor een slot voor Hawaii. 

Pas vanaf de M45 age group blijkt een 9u24 voldoende om naar Hawaii te kunnen, maar voor het overige is het opnieuw de vaststelling dat het niveau bij de age groupers zo hoog ligt, dat je sub 9 of daarrond moet neerzetten om kans te maken op kwalificatie voor het WK.

Winst voor Pirotte

Annabelle Pirotte Zuid-Afrika 2017

Bij de vrouwen lag het niveau ook hoog. Daar pakte Annabelle Pirotte de overwinning in de F30 categorie met een tijd van 10u23, meer dan twintig minuten sneller dan de nummer twee in haar age group. Ook de TRIGT-atlete zal er dus in oktober bij zijn in Kona.