Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Crawl techniek ontleden en weer opbouwen – PeakLevel Swim Academy
Nieuws

Crawl techniek ontleden en weer opbouwen – PeakLevel Swim Academy

Peaklevel Swim Academy 1

Gert-Jan D’haene mocht tien lessen meedraaien in de Swim Academy van Peaklevel, die naast een start-to-crawl ook een crawl-to-finish programma aanboden voor de gevorderde zwemmer. Als triatleet behoort Gert-Jan tot die laatste categorie. Zondag krijgt hij de kans om wat hij geleerd heeft, om te zetten in de praktijk in de triatlon van Cannes. Maar eerst heeft hij voor ons deze review van de Swim Academy: 

Triatleet, wat maakt hem zo uniek…  Op zich is voor vele mensen één sport beoefenen al een opdracht op zich, maar drie sporten combineren in één discipline is voor velen een huzarenstuk. Als we de 3 verschillende takken eens onder de loep nemen, dan springt er meteen een sport qua techniciteit toch wel bovenuit: zwemmen. Ok, voor zowel lopen als fietsen is enige technische bagage toch wel een pluspunt maar oefening baart kunst. Bij het zwemmen ligt dit anders en vooral als we ons die mooie crawlstijl willen toe-eigenen. Als we dit dan op latere leeftijd onder de knie willen krijgen, lijkt dit voor veel mensen iets onoverkomelijk, maar niets is minder waar…

PeakLevel Swim Academy 4

Mijn achtergrond:

Reeds vier jaar mag ik mezelf triatleet noemen. Ik heb 2 Ironmans tot een goed einde gebracht. Ik kan dus wel stellen dat ik over enige zwemervaring beschik. Tot het aanleren van mijn crawl-techniek kan ik iets verder terug gaan in de tijd. Ik heb in het verleden een opleiding regentaat LO gevolgd. Sindsdien beheers ik de crawlslag.

Visie Swim Academy:

De PeakLevel Swim Academy voorziet met een 10-delige lessenreeks een aanbod op maat van de triatleet. Naast een aanbod start-to-crawl worden ook sessies voorzien voor zwemmers met enige ervaring. In deze sessies wordt verder gewerkt op de eerder geziene technieken van de start-to-crawl cursus. Door met een beperkte groep (6-8 zwemmers) te werken per instructeur is er ook een grotere mogelijkheid tot individuele feedback gedurende de sessie.

PeakLevel Swim Academy 2

Het pakket: mijn achtergrond/ hun visie

Zoals eerder aangegeven, beschik ik over enige achtergrond. Toch ben ik er rotsvast van overtuigd dat je nooit genoeg kan werken aan die crawltechniek. Hoe beter je techniek, des te minder je moet vechten om jezelf vooruit te stuwen in het water. Bij het team van PeakLevel zou ik hier dus verder aan werken om zo die crawlbeweging bij mezelf te finetunen. De lessenreeks ‘crawl-to-finish’ moet me hier dan ook zeker bij helpen.

PeakLevel geeft het zelf aan op de site: ‘een eigenzinnige lessenreeks waar het volledige crawl-alfabet wordt doorlopen.’ In de eerste sessies wordt als het ware de volledige crawltechniek ontleed en wordt gewerkt aan ieder aspect van deze slag: benen, armen, romp, stabiliteit… Alle oefeningen die worden uitgevoerd worden in detail bekeken. Voor ervaren zwemmers is dit zeker geen overbodigheid want hier worden de hiaten binnen de crawlbeweging er meteen uitgehaald en bijgestuurd waar nodig.

Eenmaal het volledige alfabet doorlopen kunnen alle geziene technieken samengevoegd worden om zo te streven naar dat ultieme doel: een vlotte crawlbeweging. Hier komen zaken als ademhaling, slaglengte en slagfrequentie aan bod. Daarnaast worden er gedurende de uitvoering van de crawlbeweging steeds stabiliteitsoefeningen tussen gevoegd om dat goede ‘watergevoel’ te blijven onderhouden. Naarmate de sessie vordert worden ook de zwemmeters opgeschroefd om zo te ondervinden dat er minder energieverbruik nodig is om die zwemkilometers van weleer aan te vatten.

PeakLevel Swim Academy 3

Heb ik nieuwe zaken gezien gedurende deze sessie? Jazeker.

Pas ik deze ook toe bij mijn huidige trainingen? Jazeker.

Over het nut van technieksessies binnen het zwemmen moest ik niet meer overtuigd worden. De Swim Academy brengt dit wel aan op een ietwat andere manier die ik gewoon was, een aangename ervaring dus. Bedankt aan PeakLevel om ook jullie steentje bij te dragen aan onze #RoadToRoth2017.