Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Brydenbach en Van den Daelen best bestand tegen Leuvense hitte
Nieuws

Brydenbach en Van den Daelen best bestand tegen Leuvense hitte

Leen Vanden Daelen Leuven 2017

Onder een stralende zon vond deze namiddag de 23e editie van de Leuvense triatlon plaats. Met temperaturen die crescendo gingen, kregen de 280 atleten een zware wedstrijd voorgeschoteld. En dat was te merken aan de loopproef van 20km. Zowel Tom Mets als Joke Coysman leken bij het ingaan van de 20 km lopen zegezeker, maar de hitte speelde hen parten en dus kregen we twee andere winnaars…

Om 11 uur werd de start gegeven aan de plas van Rotselaar voor de openingsdiscipline van 1900 meter. Al gauw nam Tom Mets de leiding in het water, met in zijn zog de overige favorieten  Brydenbach, Lagae, Monchy en Verstraete. Het vijftal zette onder impuls van een goed zwemmende Mets samen voet aan wal. Op het bochtige en zware parcours van Leuven bleef dit vijftal samen de forcing voeren zonder dat iemand zich echt uit de groep kon knallen. Bert Verbeke moest hierdoor alleen in de achtervolging blijven rijden op twee minuten. Ook de lokale Hendrik-Jan Verhaegen moest bijgevolg de 90km alleen voor zijn rekening nemen.

Tom Mets Leuven swim 2017

En zo kregen we een spannende strijd in de afsluitende loopproef te zien waar we vooraf voor zouden tekenen. Mets kwam als laatste de wissel uit maar liep onmiddellijk naar de kop van de wedstrijd. Na de eerst van de drie ronden kwam hij dan ook met een bonus van 35 seconden door op het Ladeuzeplein, waar de temperaturen ondertussen fel begon te stijgen. Brydenbach kon in tweede positie op zijn beurt Monchy op 35 seconden zetten en een beetje verder volgde Maxime Verstraete met Kasper Lagae.

Na de tweede ronde kwam de Atriac atleet Mets door met een bonus van 1’15”. En toen begon het drama bij de heren: op 3km van de finish ging plots het licht uit bij Mets, die een opgave niet meer kon ontlopen. Hij moest vanuit de graskant toezien hoe Tim Brydenbach van LTTD na een mooie race op het hoogste schavotje mocht staan. Monchy werd zo tweede en het brons ging naar Kasper Lagae van EFC-ITC die in de laatste ronde kon afrekenen met Maxime Verstraete.

Tim Brydenbach Leuven 2017

Ook Coysman bezwijkt

 

Bij de dames was het uitkijken naar Joke Coysman, die als topfavoriete het moest opnemen tegen Leen Vanden Daelen. Het was echter Veronique De Deene die als eerste de plas in Rotselaar uitkroop, met in haar zog Vanden Daelen. Coysman volgde een minuutje  verderop maar reed in de eerste ronde resoluut naar de koppositie. De Deene en Vanden Daele speelde haasje-over tijdens de 90km fietsen. Coysman pakte na het fietsonderdeel een voorsprong van 3’ op De Deene, Leentje volgde dan al op 4’.  Het podium zou normaal gezien al vast liggen, want de Leuvense Stefanie Lefevre volgde op haar beurt op 7’ van de de leider.

Na één ronde lopen kwam Coysman nog als leidster door , zonder echt weg te lopen van Leen die ondertussen De Deene naar het brons verwees. Maar net als bij de mannen kregen we een dramatisch einde: Joke kreeg een inzinking en moest de strijd staken nadat eerder Leen Vanden Daelen de kopposositie overgenomen had. Een verrassende game-over voor de de topfavoriet en de organisatie ging uit zijn dak nu Leen voor TDL resoluut naar winst liep. Veronique De Deene werd na haar mooie race tweede en vanuit de achtergrond kon Charlotte Mensaert naar de derde plaats op het podium lopen. 

Met dank aan Peter Croes voor het verslag.

Leuven 2017