België zesde op EK in nieuwe olympische discipline
Belgium3Team

Claire Erwin Valerie CDK Kitzbuhel MTR

De derde en laatste dag van de Europese kampioenschappen triatlon in Kitzbuhel leverde opnieuw een topprestatie op voor onze Belgische nationale ploeg. Sinds een aantal jaar wordt op de slotdag van het EK de Mixed Team Relay wedstrijd gehouden. Vaak is het nog een verplicht extra nummertje waarin slechts een handvol landen echt geïnteresseerd zijn. Maar dit jaar was het anders, want nu twee weken geleden bekend raakte dat de Mixed Team Relay ook op het olympisch programma komt in Tokio in 2020, was de interesse al een stuk groter. Ook België speelde hier op in en vaardigde met Valerie Barthelemy een extra triatlete af, puur en alleen voor de MTR.

De vorige jaren was de Mixed Team Relay niet altijd aan ons land besteed en als we meededen, dan was het vaak voor de kruimels. Maar zondag ging het Belgische kwartet er helemaal voor in Oostenrijk. Valerie Barthelemy, Erwin Vanderplancke, Claire Michel en Christophe De Keyser lagen de hele tijd in strijd voor een medaille. Uiteindelijk misten de Belgen in deze supersnelle en spannende aflossingswedstrijd het brons met 14 seconden. Denemarken was de verrassende winnaar in 1u15’17. Zeven seconden later kwam Frankrijk als tweede binnen en Rusland pakte het brons 1u15’32. In snel tempo volgden Oostenrijk en topfavoriet Groot-Brittanië. Die hadden slechts drie seconden over op ons land. Ons kwartet finishte in 1u15’46.

EK MTR Juniores Kitzbuhel

Ook de Mixed Team Relay bij de juniores verliep niet slecht. België werd hierin achtste, met dank aan een sterke prestatie van youngster Hannelore Willen, Joris Basslé, Laura Swannet en Edouard Verstraete.

Drie Belgische medailles

In de age group categorieën vielen er alsnog drie Belgische medailles te noteren. Op zich geen zeldzaamheid, maar het feit dat twee medailles naar vader en zoon gingen, maakte het toch wel speciaal. Tim Van Hamme, gerespecteerd medewerker van deze triatlon website en behorend tot de Belgische top op de olympische afstand, pakte in de M25 age group het zilver. Ook zijn pa Hugo Van Hamme mocht het podium op met een zilveren medaille bij de M50. John Redwood zorgde voor een derde zilveren plak bij de M65. Roxanne Van Echelpoel werd 8ste bij de F20. Liesbeth Wouters viel net buiten de top tien met een 12de plaats bij de F35. Francoise Theate werd 11de bij de F50. Steven Scherpereel pakte een zesde plaats…