Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Vincent en Sofie winnen triatlonfeest in hartje Kortrijk
Nieuws

Vincent en Sofie winnen triatlonfeest in hartje Kortrijk

Kortrijk 2017 14

Zondag stond in Kortrijk traditiegetrouw de duatlon en triatlon op het programma, zij het deze keer in een volledig nieuw jasje… met een nieuwe formule, nieuwe datum en nieuwe locatie. En met succes! Wat we zondag zagen, smaakt absoluut naar meer. Het centrale punt kende een verhuis van het sportcomplex de Lange Munte richting hartje Kortrijk. De knappe aankomstzone lag middenin het centrum met 200 meter verderop de wisselzone op het Schouwburgplein. Kortrijk ademde een dag lang duatlon en triatlon en dat hebben zowel de atleten als de toeschouwers geweten. Vincent Van De Walle en Belgisch kampioene Sofie Hooghe zorgden voor de sportieve kers op de taart.

Een dikke pluim voor zowel het Aqua Protect 3Team die zich achter de organisatie schaarde met de Stad Kortrijk en de lokale Politiezone. Het resultaat was een zeer mooi maar pittig fietsparcours dat pal door het centrum liep alsook het loopparcours waar je als publiek de atleten op de voet kon volgen. Dat  ze daarbij een uitverkochte bezetting en eveneens een prachtige zomerdag er bovenop kregen, kunnen we enkel maar loon naar het geleverde werk noemen. Chapeau, een klassieker in wording…

Net zoals bij de duatlon in de voormiddag (waarvan later uitgebreid verslag) mochten bij de triatlon de tijdritbolides klaargemaakt worden want non-drafting was de opdracht. Na 1.000 meter zwemmen in gestrekte lijn nabij de visserskaai (de startlocatie van vroeger bleef behouden) kwam Bart ‘Colpie’ Colpaert als eerste uit het water. Hij had zich in laatste instantie nog bij de deelnemers kunnen scharen en liet zich dan ook meteen zien. Meteen daarna kwamen ook Lowie Dewitte en Wouter Monchy uit het water. Er vormde zich meteen een kopgroep van vier op de fiets waar Kasper Lagae en titelverdediger Sybren Baelde meteen kwamen aansluiten.

Sybren Baelde en Vincent Van de Walle tot het uiterste

Kortrijk 2017 23

Bart Colpaert had ondertussen de rest laten rijden. Met z’n vieren kwamen ze zo ook door halverwege het fietsen. Kasper kende wel wat pech met het zadel maar dat belette hem niet de forcing te blijven voeren. Hij wist namelijk dat Vincent Van de Walle de jacht op de leiders aan het maken was nadat die 1’30 moest toegeven na het zwemmen. De man uit Izegem ging solo in de tegenaanval maar halverwege het fietsen kende hij nog steeds een achterstand van 55 seconden. Gezien zijn loopkwaliteiten geen onoverbrugbare kloof maar wat zouden de laatste 20 km nog teweeg brengen. De kopgroep kwam na de tweede fietsronde wissel binnen en verrassend genoeg zagen we geen vier maar vijf leiders. Vincent Vandewalle had de sprong naar voor gemaakt en met z’n vijven zou de strijd uitgevochten worden.

Kortrijk 2017 7

Lowie Dewitte was de eerste die de rol moest lossen maar de SMO-Specialized teamleader bleef volharden en kon het pak met onder andere Kris Steyaert (6de), Bram Laevens (7de) en Tom Bruggeman (8ste) van zich afhouden. Kasper Lagae was de volgende die de kop van de wedstrijd moest laten gaan en zou op een vierde plaats eindigen. Ook Wounter Monchy moest overgaan naar z’n eigen tempo en dus zou het een strijd worden tussen titelverdediger Sybren Baelde en man in vorm Vincent Van de Walle. Na de eerste ronde nam Sybren een bonus van een twintigtal meter. Maar Vincent had z’n inspanningen goed ingedeeld en vond z’n loopbenen helemaal terug. In de tweede ronde ging hij op en over de LTTD-atleet en zou die voorsprong niet meer uit handen geven. Voor de youngster Sybren Baelde een knappe tweede plaats waar hij zeker tevreden mee mocht zijn. Vincent Van de Walle schenkt zijn nieuwe team 3MD- team Veldeman zo een tweede overwinning en bewijst met deze grote vis te winnen dat hij de stap naar de top helemaal gezet heeft.

Kortrijk 2017 9

Een BK-déja-vu bij de dames

Bij de dames werd het de verwachte tweestrijd tussen Belgisch kampioene Sofie Hooghe en Ine Couckuyt. Sofie kwam als het eerste uit het water en ging zo solo op het geaccidenteerde parcours rond Kortrijk. Ine Couckuyt moest een halve minuut prijsgegeven en kon de achtervolging inzitten. De EFC-ITC atlete kreeg niet meteen het goede gevoel te pakken en moest na een ronde nog 20 seconden extra prijsgeven op Sofie Hooghe. Met een bonus van een kleine minuut ging de LTTD-atlete de laatste fietsronde in maar toen ze de wissel binnenreed, zag ze vlak achter zich Ine Couckuyt, die onder stoom was geraakt, de bocht richting het Schouwburgplein uitdraaien.

Kortrijk 2017 24

 

Met een verschil van een handvol seconden begonnen beide dames aan de laatste 10 km lopen. Daarin toonde Sofie Hooghe zich de sterkste. Vice-Belgisch kampioene Ine Couckuyt gaf nog alles maar had te veel energie moeten steken in de achtervolging en legde zo beslag op de tweede plaats, net zoals op het BK in Izegem vorig jaar. Sofie Hooghe pakte zo een felbegeerde overwinning in de binnenstad van Kortrijk. In 2014 werd ze er al eens Belgisch kampioen, maar toen nog aan de Lange Munte. Voor de derde plaats werd het een voortdurende strijd van haasje-over waar uiteindelijk Lies Vermont aan het langste eind zou trekken.

Kortrijk 2017 29

Omey nog altijd niet gezwommen

Bij de Steenbok Coaching bedrijventriathlon ging de overwinning naar wie anders dan het Cycling Support Team. Misschien moeten ze toch eens die uitdaging met 3athlon.be-sportoase aangaan (zoals we hen eerder al grappend vertelden) om Hans Omey te laten zwemmen en Jonas Coreelman te laten lopen? Bij de dames trios ging de zege naar het SMO-Specialized-trio Charlene Ottevaere – Kathleen Meire – Ellen Jäger en bij de mixed teams was de overwinning voor team Tempelhof. Ook de vele deelnemers vanuit AZ Groeninge waaronder de 10 teams van het project ‘STERKK’ brachten deze triathlon tot een goed einde waar we onder andere Sophie ‘Superphie’ Degroote zagen deelnemen, onder impuls van het team van Peaklevel (Tim Devilder, Jeroen Cruyt, Karl Vanbiervliet).

Afsluiter Rick De Leeuw

Rick De Leeuw in actie in de triatlon van Kortrijk (foto: Het Ventiel)
Rick De Leeuw in actie in de triatlon van Kortrijk (foto: Het Ventiel)

De conclusie van de dag laten we over aan de laatste finishers van de deelnemers aan de triatlon… niemand minder dan Rick de Leeuw, de vroegere zanger van de Nederlandse rockband Tröckener Kecks (waarvan onze hoofdredacteur vroeger enorme fan was). Of hij in zijn wedstrijd ‘droge koekjes’ gegeten heeft, is niet duidelijk. Hij deed mee als peter van ‘Het Ventiel’, een Kortrijks buddyproject om een zinvolle dagbesteding te geven aan mensen met jongdementie. Rick kwam na 3u42’08 als allerlaatste over de streep. Maar hij was gelukkig. “Kortrijk u was geweldig! graag tot volgend jaar en leven de triatlon/duatlonsport,” aldus Rick…

Kortrijk 2017 28

Kortrijk tria 2017

Kortrijk 2017 27

Foto’s: Mario Vanacker