Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Wayaffe sneller dan de Nederlanders op NK sprint
Nieuws

Wayaffe sneller dan de Nederlanders op NK sprint

Finish Jonathan Wayaffe NK en eredivisie triathlon
Wayaffe wint op het NK sprint in Veenendaal (foto: Kim van ’t Verlaat)

De Belgische triatleten spelen dit seizoen een hoofdrol in de Nederlandse Eredivisie. In de teamcompetitie mocht Squadra Eindhoven al een paar keer rekenen op een sterke Tim Van Hemel. Daar kwam dit weekend in Veenendaal nog de heroptredende Jonathan Wayaffe bij. JoJo bleef bijna negen maanden aan de kant met een aanslepende voetblessure, maar na een knappe negende plaats in de ETU European Cup in Wuustwezel bevestigde hij zaterdag met een knallende zege tussen de Nederlandse toppers. Die streden in Veenendaal voor de nationale titels op de sprintafstand, maar de overwinning ging dus naar een Belg. En eigenlijk ook bij de vrouwen, al is Kirsten Nuyens dan weer een speciaal geval.

Kirsten woont in België, spreekt met een sappige Noordkempense tongval, maar naast de Belgische nationaliteit heeft ze ook de Nederlandse nationaliteit. In de internationale wedstrijden komt ze voor Oranje uit en in Veenendaal pakte ze op het NK Sprint al haar tweede titel bij de elites. Bij de mannen ging de titel naar haar vriend Niek Heldoorn, net als Kirsten lid van het Belgische 185-Sportoase-Vaillant team van Marc Herremans. Maar Niek moest wel een Belg en een Duitser voor zich dulden.

Kirsten Nuyes Veenendaal

Jonathan Wayaffe streed de hele tijd attent mee voorin, net als Tim Van Hemel en Neal Van Vaerenbergh. In het loopnummer was JoJo duidelijk de snelste. “Een enorme opsteker voor Jonathan en voor ons,” vertelde Squadra-coach Koen De Haan. “Goed om te zien dat hij nu echt terug is en ook in vorm lijkt te zijn richting het WK over drie weken.”

Wordt Eredivisie beslist voor de groene tafel?

Twee atleten van Squadra, die in België nauw samenwerken met SP&O Mechelen, kregen na de wedstrijd een rode kaart. “Ze reden even op de andere weghelft (na een manoeuvre van een andere triatleet moesten de twee blijkbaar uitwijken, anders was het zeker tot een valpartij gekomen – redactie),” luidt de verklaring van coach Koen de Haan. “Mijn protest tegen de uitsluiting werd gehonoreerd en beide atleten werden terug in de uitslag geplaatst. Het team is van mening dat de coureurs uit veiligheid uitweken. Na de wedstrijd dienden twee teams echter een tegenprotest in. De NTB (de Nederlandse Triatlon Bond) moet nu in een speciale vergadering bepalen wat er met het voorval gedaan wordt.”

De uitspraak kan de Eredivisie competitie zwaar beïnvloeden, want als Squadra ongelijk krijgt, zou de ploeg naar de zesde plaats zakken en dan wordt eindwinst haast onmogelijk. Jonathan Wayaffe bezorgde Squadra – Eindhoven dus de individuele winst in Veenendaal. Tim van Hemel en Neal van Vaerenbergh werkten ook een zeer goede wedstrijd af en vonden zichzelf met respectievelijk de vierde en negende plek terug in de top tien van de daguitslag. Lander Dircken werd vijfde voor Triteam Rotterdam.

Meysmans zoekt prikkel voor Zofingen

Nog in Nederland was er de Run-Bike-Run van Borne, één van de meest populaire duatlons van het land, telkens met veel toeschouwers en heel veel sfeer en meestal ook een sterk veld. Jan Meysmans ging er nog even een snelle prikkel halen in voorbereiding op het WK Powerman in Zofingen volgende week. Het leverde Jan een mooie derde plaats op. Alexander Picard, in België bekend als vroeger lid van het Challenge Duatlon Team van Geel, pakte voor de vierde keer op rij de overwinning.