Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Antwerpen krijgt Wereldbeker triatlon in 2018
Nieuws

Antwerpen krijgt Wereldbeker triatlon in 2018

 

Thomas Jurgens Antwerpen

In 2018 krijgt Antwerpen een manche van het World Cup Triathlon circuit van de ITU, de International Triathlon Union. Dat werd donderdag bekendgemaakt op het jaarlijkse ITU-congres, in de aanloop naar het WK triatlon in Rotterdam. Het is van 1999 in Kapelle-op-den-Bos geleden dat België nog deel uitmaakte van het wereldbekercircuit. Antwerpen organiseert op zondag 17 juni een sprinttriatlon op het Eilandje, met het zwemnummer in de dokken aan de jachthaven, bij het MAS. Daar komt ook de finish te liggen. De World Cup maakt deel uit van een heus triatlonfestival dat al op zaterdag 16 juni begint en waarmee triatlonstad Antwerpen een breed deelnemersveld wil aanspreken.

De VTDL, de Vlaamse Triatlon en Duatlon Federatie, werkte al langer achter de schermen aan de organisatie van een wereldbekermanche. Met Marten Van Riel, Jelle Geens, Claire Michel, Valerie Barthelemy en een resem opkomende talenten zit het Belgische triatlon in de lift op de olympische afstand en op de sprintafstand. Dat bewezen onze landgenoten dit jaar nog in Wuustwezel met een uiterst succesvolle ETU cup. Marten, Jelle, Claire en Valerie zullen ongetwijfeld van de partij zijn in Antwerpen.

Stadstriatlon voor iedereen

In Azteca (met Sven Van den Abbeele) en de stad Antwerpen vond de VTDL twee gelijkgestemde partners, die niet alleen de wereldtop naar Antwerpen willen halen, maar die in Antwerpen een echte stadstriatlon op poten willen zetten. Zo komt er een kwarttriatlon voor recreanten met 1.000 meter zwemmen, 40 km fietsen en 5 km lopen. Ook een 1/8ste triatlon staat op het programma en er komen kennismakingswedstrijden voor kinderen, families, teams en bedrijven. 

De stadstriatlon wil het grote publiek bereiken door sport en beweging aan sfeer en beleving te koppelen. Door een reeks van alternatieve wedstrijden en afstanden aan te bieden moet iedereen
kennis kunnen maken met de triatlonsport. Bovendien is het een unieke gelegenheid om te zwemmen in de dokken aan het MAS, in de Antwerpse Jachthaven. De elites zwemmen in het Willemdok,  de recreanten in het Willem- en Bonapartedok. Fietsen en lopen gebeuren op het Eilandje tussen het MAS en het nieuwe Havenhuis. Start en finish zijn aan het MAS.

Drie topcircuits in België in juni 2018

Opvallend… Juni 2018 wordt een topmaand voor de Belgische triatlonfan, met maar liefst drie internationale topcircuits die in België neerstrijken. Op zaterdag 9 juni is er voor het derde jaar op rij de Wereldbeker Xterra (offroad triatlon) op de Citadel in Namen. Op zondag 10 juni organiseert Geraardsbergen de halve Challenge triatlon en op zondag 17 juni komt er een World Cup triatlon in Antwerpen. Wij zijn alvast benieuwd wie de opvolger wordt van de legendarische Simon Lessing, die in 1999 de laatste wereldbeker winnaar was in België… De laatste triatlon in Antwerpen dateert van 2015 toen Thomas Jurgens (foto: Katrien Decru) won.

Banner_660x160px_WK_triathlon_v1