Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Het is mooi geweest voor Ilse Geldhof… heel mooi
Duathlon

Het is mooi geweest voor Ilse Geldhof… heel mooi

Ilse Geldhof finish 

Zwart, geel en rood… Het zijn de kleuren die mevrouw Geldhof gedurende haar helee carrière alle eer aandeed. ‘Madame duatlon’ verzamelde twaalf van die tricolore-exemplaren gedurende haar loopbaan in deze sport. Negen individuele en daarbij nog eens drie die ze met de dames van ETZ kon delen. Maar bij die twaalf stopt de teller niet, want in haar eerste carrière op de weg werd de basis gelegd van deze indrukwekkende reeks. Met enkel de pedalen bekroonde deze dame haar wielercarrière met een knappe nationale titel. Deze trui zat haar zodanig als gegoten dat ze maar besloot deze op haar lichaam te laten vereeuwigen. (Voor 1 dag dan). In Torhout kan die teller nog eenmaal oplopen. Een mogelijke 14de titel als kers van deze nu al legendarische taart.

Ilse Geldhof Joke Coysman

Ilse Geldhof kondigde na haar Belgische titel in Almere aan dat dit haar laatste maanden zouden zijn op het strijdplan. Na jaren van dominantie is de tijd gekomen, de tijd om ook dit tijdperk af te sluiten nadat ze dat al eerder deed van de wielersport. Dat ook ondergetekende vier jaar met deze dame dezelfde kleuren heeft mogen delen (de groen-witte van ETZ wel te verstaan) was niet minder dan een eer. Een periode waar we met trots op terugkijken.

Ilse Geldhof en mama

Om de mooiste momenten van deze dame te filteren keren we dan ook even terug naar het team. Diederik Derijcke, de voorzitter van ETZ maar zoveel meer dan dit, bladert even in de archiefboeken terug om ‘het moment’ van haar carrière uit te kiezen. We laten hem bijstaan door wie anders dan Kurt Jurgens. Hij is de man die er altijd bij was, vanop de eerste rij. Hij was haar gids, haar steun, haar liefde en haar grootste supporter. Moeder Geldhof moest zich geen zorgen maken, deze man stond telkens paraat: zowel voor, tijdens als na om zelf met fonkelende ogen mee te genieten van de talloze zeges. Als we beide heren vragen naar het mooiste moment klinkt het samen in koor: BK Duatlon 2013 in Wevelgem. De al even epische foto zoals de prestatie er een was laat er geen twijfel over bestaan. Dit was een strijd die voor eeuwig de geschiedenisboeken zou ingaan. Een battle tussen twee generaties werd het, waar de jonge Alexandra Tondeur de uitdaging aanging met de ervaren Ilse Geldhof.

Ilse Geldhof en Diederik Derijcke

Diederik Derijcke: “Op voorhand konden we bijna voorspellen dat het een tweestrijd zou worden tussen beide dames. Het werd uiteindelijk een titelstrijd om in te kaderen. Vanaf het fietsen losten de dames elkaar voor geen vin en toen ze het park uitliepen was het verschil miniem, maar het eindschot van Ilse was subliem”.

Kurt Jurgens: “We wisten dat Ilse die eindspurt in zich had. De twee staken mij op een paar honderd meter voor de finish voorbij en ik gaf Ilse aan dat dit het moment was. De juiste woorden, Ilse vertrok en de rest is geschiedenis!”

Ilse Geldhof en Kurt Jurgens

En wat voor een geschiedenis… Beperken doen we in deze overschouwing enkel tot de Belgische titels maar er was meer… zoveel meer. Van top 10 op een WK tot podia op internationale Powermanwedstrijden toe. Voel jezelf vrij om het archief van het wereldwijde web in te duiken en je ziet na een tijd door het fameuze bos de bomen niet meer. Maar Ilse was meer dan die topsporter. Ilse is ook als mens een echte klasbak Een dame waar je kan op rekenen en waar je als teamlid kan op bouwen. “Niet ik, maar wij,” zijn woorden die tijdens haar interviews vaak naar boven komen als het team andermaal de titel mee naar huis neemt. Niet ik, maar wij hebben naar dit evenement toegeleefd als haar ouders mee betrokken wordt in de zoveelste zege. Niet ik, maar ook andere atletes hebben dat duwtje in de rug nodig.

Ilse Geldhof en Kim Nulens

Kim Nulens: “Uit sportieve prestaties kan ik onmogelijk een mooiste moment kiezen, daarvoor hebben we er samen te veel van beleefd. Maar die aankomst van het BK in Torhout in 2015 zal mij wel voor altijd bijblijven. Het was een dag vol ellende geweest en de motivatie stond bij mij ver onder nul, eenmaal ik na een rit van twee uur in West-Vlaanderen arriveerde. Mijn vriend was de dag ervoor in spoed opgenomen maar had mij toch verplicht voor het BK te gaan. Ideaal was anders en al huilend doorstond ik die rit die uren leek te duren. Ilse had me ’s morgens al opgebeld omdat ze alles wist en ze was ook de eerste die mij in Torhout stond op te wachten. Op dat moment komt de topsporter in haar naar boven en in dat laatste uur voor de start wist ze me te triggeren om het beste van mezelf naar boven te halen. Ik werd 2de na wie anders dan Ilse. Ik beet me vast in haar wiel, was helemaal kapot maar bij die aankomst was die euforie des te groter. Alsof mijn 2de plaats voor haar een grotere overwinning was dan haar zege.”

Ilse Geldhof kampioenentrui

In Torhout nemen we met z’n allen sportief afscheid van Ilse. We durven bij deze dan ook het woord legende stilaan in de mond te nemen. Een legende die we straks voor de laatste maal aan de streep mogen ontvangen. Geen geschikter moment om van deze dame afscheid te nemen dan op de memorial Benny Vansteelant, waar een andere legende op gepaste wijze wordt herdacht.  Een 14de titel? Misschien. Een staande ovatie? Zeker.

Merci Ilse…