Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Hawaii live: Wie wordt beste Belgische age grouper?
Hawaii

Hawaii live: Wie wordt beste Belgische age grouper?

Wie wordt beste Belgische age grouper?

IMG_20171014_130801

Op Hot Corner hebben we daarnet al een legertje Belgen zien voorbijkomen. Olivier Cardoen was de eerste Belg op het loopparcours. Maar niet ver daarachter volgde een erg fris ogende Sam Gydé. Tussendoor hoorden we minder goed nieuws van Geert Janssens. Die fietste sterk maar heeft blijkbaar problemen gekregen in de laatste 30 km. Volgens zijn familie en vriendin zou het om medical problemen gaan en ze waren dan ook wat bezorgd. Afwachten hoe het gaat met Geert.

IMG_20171014_130743

We zagen ook Koen Van Rie in het spoor van Toon Veldeman. Van Rie is ondertussen al voorbijgegaan aan Toon, die met krampen te maken had blijkbaar. Vervolgens zagen we Brent Patteeuw, die er ook erg fris uitzag, dit in tegenstelling tot veel atleten rond hem. De volgende Belgen waren Bart Mathys en Koen Lintermans en ook Nelis Pex zat nog net in de eerste 200. 

IMG_20171014_131621

Ondertussen is Olivier nog altijd de beste Belg op plaats 22 na 8 km lopen. Sam Gydé volgt als 33ste en twee plaatsen achter hem volgt Guillaume Montoisy. 

Frederik stapt uit wedstrijd, Frodo wandelt

DSC_2625

Wat een wedstrijd krijgen we vandaag… Er zit alleszins meer spanning in dan de laatste jaren. Want we kregen daarnet te horen op Hot Corner dat Jan Frodeno volledig ingestort is en bij het keerpunt op Alii Drive op het eerste deel van de marathon aan het wandelen is en het ziet er sterk naar uit dat de defending champion uit de wedstrijd zal verdwijnen. Een rol van betekenis gaat hij niet meer spelen. Ook Frederik Van Lierde is blijkbaar uit de wedstrijd. Hij begon nog aan de marathon maar nog voor het eerste timing point stapte hij uit de wedstrijd. Dat werd ons net bevestigd door zijn broer Vincent. En dus blijft alleen Bart Aernouts over. Kan hij nog eens stunten en van heel ver terugkomen naar de top 10? Bart loopt momenteel in 27ste positie, dus er is nog werk aan de winkel voor de BMC-Etixx atleet…

Ondertussen blijft de Colonel aan kop. Lionel Sanders heeft twee minuten voor op Kienle. En bij de vrouwen heeft Daniela Ryf de leiding overgenomen na het fietsen van Lucy Charles.

Woeste Van Lierde moest wachten op special needs

Schreven we eerder over de focus van Frederik door tijd te nemen in de bevoorrading, dan krijgen we nu te horen van zijn ex-ploegmaats van LTTD-Oilservice dat de Special Needs bag van Frederik niet op tijd in Hawi was. Frederik zat mee in de kopgroep maar moest dus wachten en was naar verluidt woest. Laten we hopen dat hij extra energie kan putten uit zijn boosheid om nog een heel sterke marathon neer te zetten. Hij volgde daarnet na 145 km op 5’16.

Wurf en Kienle vallen aan, Fre lost

We hadden nog maar net een update geplaatst dat Frederik Van Lierde in een zetel zit en nu krijgen we te horen dat onze landgenoot uit de kopgroep gedonderd is. Nu, zowat iedereen behalve Cameron Wurf en Sebastian Kienle wordt uit de groep gekegeld. Het gaat supersnel bij Wurf en Kienle. Mogelijk heeft Frederik ervoor gekozen om zijn eigen tempo te zoeken. Maar hij volgt op korte tijd wel op drie minuten. Bart Aernouts is 38ste op 13 minuten, nog altijd bij Ronnie Schildknecht.

Frederik Van Lierde zit in een zetel

IM Hawaii bike checkDSC_2420

Op dit moment ziet het er erg goed uit voor Frederik Van Lierde. Hij maakt deel uit van de kopgroep van 13 maar leek wat tijd te verliezen aan het keerpunt in Hawi. We kregen van onze man ter plaatse te horen dat hij even rustig de tijd had genomen in de bevoorrading om zijn special needs bag aan te nemen waarin elke atleet zijn eigen drank en voeding klaarzet. Fre is dus duidelijk heel erg gefocust en verstandig bezig. Lionel Sanders probeerde een gat te creëren en daardoor is de grote groep in twee gebroken. Frederik zit rond positie zeven, voorlopig in een zetel.

Een stuk verderop is Bart Aernouts daarnet ook bij Hawi gepasseerd, in het spoor van zijn ploeggenoot Ronnie Schildknecht. Hij fietst in 40ste positie op meer dan 10 minuten. 

Bij de vrouwen blijft Lucy Charles zoals verwacht nog altijd stevig aan de leiding. De grote verrassing is Lauren Brandon, die goed meegaat met Charles. En Ryf heeft nog flink wat werk op te knappen. Ze volgt op meer dan vijf minuten. Ook Alexandra Tondeur moet vol aan de bak. Zij is voorlopig 28ste op 16 minuten van de twee koploopsters.

Twee vrouwen in top-10

Annabelle Pirotte bike Hawaii 2017

Ondertussen zijn de vrouwen ook al even op de fiets. Wij stonden vlak achter de wissel te kijken naar twee straffe Belgische age group vrouwen die zich in het zwemmen in de top-10 overall hadden genesteld. Indrukwekkend was ook de Nederlandse paratriatleet Jetze Plat. Superman was samen met de age group vrouwen gestart in het zwemmen, maar hij kwam voor de eerste vrouw uit het water. Het record bij de paratriatleten zou er vandaag wel eens aan kunnen gaan.

DSC_2570

Maar over naar onze landgenotes. Annabelle Pirotte kwam als vijfde uit de wissel en Charlotte Verhaegen volgde als eerste Kalgirl in de tiende positie. Twee Belgische triatletes in de top-10 in Hawaii, dat ziet er alvast goed uit. Na 31 km fietst Annabelle als 4de en Charlotte als 9de. De Kalgirl ligt ruim aan kop in haar F18 age group. En Pirotte is momenteel tweede bij de F30.

DSC_2583

Wij zagen ook een sterk zwemnummer van Veronique De Deene (3de bij de F45) én Karen Steurs. Zit er vandaag een medaille in voor de Belgische vrouwen? We zullen het straks zien. Ook Lore Vanclooster en Stefanie Lefevre zagen er nog erg fris uit. Lore nam ruim de tijd om naar ons te zwaaien.

DSC_2587

Nelis Pex en Geert Janssens eerste Belgen

DSC_2559

Bij de age group mannen keken we vooral uit naar Nelis Pex, toch één van de sterkste zwemmers in de Belgische wedstrijden. En de atleet van Go Like Hell (waarvan we zo dadelijk nog een artikelt met interview e live zetten) ontgoochelde niet. Hij kwam als 31ste uit het water na 52’45. Geert Janssens volgde niet zo ver achter hem. Geert rijdt voorlopig zelfs als eerste Belg na 31 km op de 27ste plaats. Iets voor hem vinden we Dennis Looze, de meervoudige Nederlandse kampioen OD, die ook in België nog erg bekend is…

Verder zagen we onder andere Sam Gydé met een vrij goed zwemnummer. Ronald Coolkens volgde niet heel ver achter ploegmaat Ringo De Rijck. En Leslie De Cuyper had een mooie voorsprong op coach Christian Meuser, die er nog wel fris uitzag en voor zijn doen goed gezwommen had. Meer voorin vonden we een sterk ogende Luk Tijsmans, in het gezelschap van Yannick Antoine… Zij volgden vlak achter een sterke Jan De Clercq.

Update na zwemmen: Van Lierde voorin, Aernouts en Tondeur op achterstand

DSC_2544

Ondertussen zit het zwemmen er hier op en daarin was het uitkijken naar de Belgische pro’s. Frederik Van Lierde startte sterk. Hij volgde in een enorm grote groep op iets meer dan een minuut van eenzame leider Josh Amberger. Voor Bart Aernouts hoopten we dat hij het verschil tot minder dan zes minuten zou kunnen beperken, maar het werden een dikke acht minuten op de grote groep waarin Van Lierde zit.

DSC_2555

Ook bij de vrouwen begon een Belgische met achterstand. Alexandra Tondeur had geen al te best zwemnummer, maar dat had ze op voorhand ingecalculeerd. Ze wil op de fiets haar eigen ritme vinden en dan uitpakken met een straffe marathon. Ze kwam pas als 28ste uit het water op 11’30 van leiders Lucy Charles en Lauren Brandon. Maar die hadden al meer dan drie minuten op de andere favorieten. Dus valt het verschil nog enigszins mee.

Hawaii live: alle Belgen nog eens op een rijtje

IM Hawaii bike checkDSC_2464

Zo dadelijk is het zo ver… Dan klinkt aan de Pier (die er in het echt veel kleiner uitziet dan op tv) in Kona het kanonschot voor de start van het WK Ironman 2017. Zelden waren er meer favorieten, zelden was het moeilijker om een pronostiek samen te stellen. Bart Aernouts en Frederik Van Lierde zien er goed uit, ze hebben de focus, ze zijn er klaar voor en ze maken kans op podium… Maar er zijn er een vijftiental, misschien wel meer, die kans maken op een podiumplaats. Bij de vrouwen kijken we uit naar Alexandra Tondeur. Kan zij de eerste Belgische worden in de top-10 bij de vrouwen in Hawaii? En natuurlijk volgen we de komende uren ook alle andere Belgen. Om het voor jou gemakkelijker te maken om alle age groupers te volgen, lijsten we hieronder nog eens alle landgenoten op, inclusief hun bibnummer:

BibnrNaamVoornaamCategorie
7Van LierdeFrederikMPRO
18AernoutsBartMPRO
120TondeurAlexandraFPRO
324MeuserChristianM60
331NicolasJoseM60
417CoolkensRonaldM55
500SaussusPhilM55
524VervischStefaanM55
625CoppensErikM50
630De DeckerBrunoM50
738MelonPatrickM50
849LeysSabineF50
920BrullFreddyM45
941De BilderlingSachaM45
943De MalscheTomM45
1133SegaertFrankM45
1162TijsmansLukM45
1171Van RieKoenM45
1172VanderbekeKoenM45
1209De DeeneVeroniqueF45
1284AntoineYannickM40
1314CardoenOlivierM40
1337De RijckRingoM40
1378GydeSamM40
1430MartinezRafael M40
1498SmitzDavidM40
1603OctaveMaryanneF40
1647AuverdinNicolasM35
1649BeaufortPierreM35
1666CornelisOlivierM35
1676De ClercqJanM35
1682DemanTimmyM35
1687DuyckPieterM35
1752De CuyperLeslieM35
1756LintermansKoenM35
1770MathysBartM35
1784NietveltBertM35
1851Van De MoorteleBruceM35
1853VeldemanToonM35
1891Close LuxMary LaureF35
1927OttevaereCharleneF35
1949SteursKarenF35
2001De BruynTomM30
2004De VriezeBartM30
2032BonamiHannesM30
2046JanssensGeertM30
2058LantrebecqBenjaminM30
2074MontoisyGuillaumeM30
2116ClamSimonM30
2178LefevreStefanieF30
2190PirotteAnnabelleF30
2284PatteeuwBrentM25
2286PexNelisM25
2367VancloosterLoreF25
2381DoDuy ThienM20
2445VerhaegenCharlotteF18