Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Lange breekt record, Aernouts 12de
Hawaii

Lange breekt record, Aernouts 12de

Bart Aernouts finish Hawaii 2017

Het 41ste WK Ironman in Kona, Hawaii heeft een aantal verrassingen opgeleverd. Niet gedoodverfde favoriet Jan Frodeno maar wel zijn landgenoot Patrick Lange ging met de hoogste eer lopen. Hij haalde het in een zinderend slot van de marathon van Lionel Sanders. De Belgen speelden helaas niet mee voor de podiumpaatsen. Bart Aernouts knokte zich nog knap naar de 12de plaats. Frederik Van Lierde gaf op in het begin van de marathon na een nieuwe tegenslag tijdens het fietsen.

Het werd een heel speciale editie van de Ironman Hawaii. Na het zwemmen kwam Josh Amberger met een stevige voorsprong op het droge maar achter hem volgde een groep van alweer dertig atleten, met daarin de meeste favorieten. Ook Frederik Van Lierde had zich in de grote groep genesteld en het zag er aanvankelijk goed uit voor Fre. Voor Bart Aernouts zag het er veel minder goed uit. De BMC-Etixx atleet verloor ruim acht minuten in het zwemmen. “Ik had bij de start nog een goed gevoel, maar verloor dan de aansluiting bij de grote groep en in mijn groepje ging het niet goed genoeg. Nadien vond ik nooit meer een goed gevoel in de wedstrijd, maar ik heb doorgezet en moet blij zijn met plaats 12,” aldus Bart vlak na de finish.

Bart Aernouts 12 Hawaii 2017

Aernouts bleef lange tijd een ongeveer zelfde tempo fietsen als de mannen vooraan, maar hij slaagde er niet in om terug te komen en op de terugweg van Hawi werd het verschil ook steeds groter. In de marathon begon Bart moeizaam maar geleidelijk kwam hij er wat door en rukte hij op naar de 17de plaats. In de absolute slotfase kon hij nog versnellen en vijf atleten oprapen. Een 12de plaats na een superseizoen met winst in Lanzarote en Roth kan wat ons betreft toch zeker tellen…

DSC_2625

Voor Frederik Van Lierde liep het minder goed af. De ex-wereldkampioen moest in Hawi bij de bevoorrading wachten omdat zijn special needs bag (de tas met daarin je eigen voeding en drank) er nog niet was. Daardoor verloor Frederik de voeling met de kopgroep en werd hij meer dan acht minuten achteruit geslagen. Een woedende Frederik begon nog aan het looponderdeel maar vond al snel dat het geen zin meer had. Hij stapte uit de wedstrijd op hetzelfde moment als titelverdediger Jan Frodeno begon te wandelen.

Frodo moest de hele dag in de achtervolging op ex-wielerprof Cameron Wurf en Lionel Sanders. Ook Sebastian Kienle fietste sterk, maar hij moest de twee leiders laten gaan en Frodeno verloor zelfs enkele minuten. In de marathon begon Frodo nog sterk maar de Duitser kreeg blijkbaar last van een blessure en moest wandelen. Even leek hij op te geven, maar nadien zette hij toch door.

Patrick Lange winnaar Hawaii 2017

En zo kregen we een duel tussen in eerste instantie Lionel Sanders en Sebastian Kienle, met Patrick Lange op acht minuten als gevaarlijke kandidaat. De Colonel (de bijnaam van Sanders) bleef in zijn gekende hoekige stijl stevig doorgaan en zette Kienle op steeds grotere achterstand. Die zag in Energy Lab Lange voorbijkomen. De Duitser zette door en kreeg in de slotkilometers ook Sanders te pakken. Na een derde plaats pakte Lange nu de overwinning én hij brak ineens het parcoursrecord van Craig Alexander met een finishtijd van 8u01. Lionel Sanders werd tweede en Sebastian Kienle derde.