Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Van Riel wint wereldbeker Japan, Barthelemy vierde
Nieuws

Van Riel wint wereldbeker Japan, Barthelemy vierde

Marten Van Riel wint in Miyazaki (foto: ITU/Tommy Zaferes)
Marten Van Riel wint in Miyazaki (foto: ITU/Tommy Zaferes)

In de laatste manche van de ITU World Cup Triathlon hebben onze landgenoten van zich laten horen. Bij de mannen pakte Marten Van Riel de overwinning en we kregen maar liefst drie Belgen in de top-10 in het Japanse Miyazaki. Bij de vrouwen pakte Valerie Barthelemy uit met een verrassing van formaat door nipt naast het podium te eindigen achter drie wereldtoppers.

Valerie Barthelemy wordt 4de in Miyazaki (foto: ITU/Tommy Zaferes)
Valerie Barthelemy wordt 4de in Miyazaki (foto: ITU/Tommy Zaferes)

Barthelemy, eerder dit seizoen al winnares van de ETU European Cup in Wuustwezel, had zaterdagochtend Belgische tijd de perfecte wedstrijd in Japan. Na een sterk zwemnummer plaatste ze zich vooraan in een select kopgroepje. In het lopen moesten ze topfavoriete Summer Cook (vorige week nog winnares in de World Cup van Tongyeong) laten gaan, maar tot aan de streep streed onze landgenote met drie andere atletes om het zilver en brons. Het werd net geen podium voor Valerie maar wel haar beste wereldbeker resultaat ooit. Op acht seconden van Taylor Spivey en vijf seconden van Emma Jackson eindigde ze net na drie wereldtoppers.

Claire Michel (foto: ITU/Tommy Zaferes)
Claire Michel (foto: ITU/Tommy Zaferes)

Door de warme temperatuur werd er geen wetsuit toegestaan in het zwemmen. Dat was in het nadeel van Claire Michel, die een minuut verloor op de kopgroep. In het fietsen slaagde Claire er niet meer in om terug te komen, maar met de beste looptijd van het hele pak stormde ze nog naar een mooie 13de plaats, om een sterk seizoen in schoonheid af te sluiten. 

Drie Belgen in top-10

Van Riel tegen Hernandez  (foto: ITU/Tommy Zaferes)
Van Riel tegen Hernandez (foto: ITU/Tommy Zaferes)

Vorige week was het nét niet voor Marten Van Riel en ook Jelle Geens en Jonathan Wayaffe zaten met revanche gevoelens na de World Cup van Tongyeong. De drie Belgen kregen hun revanche en liepen alle drie naar de top-10. Samen met de 17de plaats van Peter Denteneer een knappe collectieve prestatie. 

Marten Van Riel zat na het zwemmen in een zetel. Deze keer slaagde de ontsnapping met vijf koplopers er wel in om weg te blijven. Naast Van Riel zaten ook Schilling, Barnaby, Sharpe en Hernandez voorin. Van die vijf zijn Van Riel en Hernandez de snelste lopers en ze maakten dan ook onder elkaar uit wie de laatste wereldbeker van het seizoen zou winnen. Hernandez, vorige week nog de enige die in de Challenge Forte Village Bart Aernouts te snel af was, moest in de slotfase de duimen leggen tegen een sterke Van Riel.

Marten Van Riel podium Miyazaki (foto: ITU/Tommy Zaferes)
Marten Van Riel podium Miyazaki (foto: ITU/Tommy Zaferes)

“Kijk nu al uit naar volgend seizoen”

Wij kregen vanochtend een tevreden Marten Van Riel aan de lijn: “Vorige week had ik nog een dubbel gevoel na mijn derde plaats in Korea,” vertelt Marten. “Een podium was zeker een mooie prestatie maar de overwinning lag er voor het grijpen. Vandaag kreeg ik een nieuwe en laatste kans voor dit seizoen. Ik kende een goeie zwembeurt en kwam met de kop van de wedstrijd uit het water. Ik probeerde in de eerste helft de wedstrijd hard te maken en met een compacte groep richting wissel te trekken. Toen Andreas Schilling (Den) bij onze groep kwam aansluiten wist ik dat ik de goede man mee had en in de tweede helft van het fietsen konden we de voorsprong op de eerste achtervolgende groep uitdiepen tot meer dan een minuut.

In het lopen ging ik er meteen hard tegenaan om meteen een kloof te slaan met de tegenstanders. Enkel Hernandez (Esp) kon volgen en deelde af en toe wat prikken uit. Ik kon deze vlotjes beantwoorden en wist dat ik alles zou zetten op mij eindsprint wat uiteindelijk de juiste tactiek bleek. Deze eerste World Cup zege is een ferme opsteker om zo de winter in te duiken en ik kijk nu al uit naar volgend seizoen om er ook weer volop te staan in de World Triathlon Series waar ik mij opnieuw vooraan wil tonen tussen alle grote kleppers. Na mijn blessure dacht ik dat dit een verloren seizoen zou zijn maar met 2 ETU Cups en deze World Cup op zak heb ik er voor 2018 zeker het beste van gemaakt. In Rotterdam (Grand Final) voelde ik al dat de vorm steeds meer in stijgende lijn ging maar toen ontbrak het me nog aan ritme, vooral in het lopen, om de absolute toppers te kunnen volgen. Volgend jaar moet dit dan ook het doel zijn. Maar nu even een korte pauze (volgende week vertrekt Marten met de andere olympiërs al terug op BOIC stage)  en genieten van deze overwinning,” aldus Van Riel. 

Jelle Geens wordt 4de (foto: ITU/Tommy Zaferes)
Jelle Geens wordt 4de (foto: ITU/Tommy Zaferes)

Jelle Geens kwam samen met Jonathan Wayaffe en Peter Denteneer in de achtervolgende groep terecht. Snelle Jelle raapte nog twee koplopers op maar de snelste looptijd bracht hem naar de vierde plaats, op 20 seconden van het podium. JoJo Wayaffe werd knap negende.

Jonathan Wayaffe (foto: ITU/Tommy Zaferes)
Jonathan Wayaffe (foto: ITU/Tommy Zaferes)

Miyazaki results 2017