Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
“30 jaar triatlon zijn voorbij gevlogen” – 3quest: Jan Van De Poel
3quest

“30 jaar triatlon zijn voorbij gevlogen” – 3quest: Jan Van De Poel

Jan Van De Poel Estland

Mijn triatlonpakje bestond uit een zwembroek met topje, maar gelukkig was ik niet de enige die zo rondliep…

1. Je draait al heel lang mee in de triathlonwereld. Hoe lang wil je nog doorgaan en heb je nog 1 specifiek doel?

[dropcap]I[/dropcap]nderdaad, in 2018 zal ik 30 jaar de triatlonsport beoefenen. Dat is best lang, maar eigenlijk is dat vrij snel gegaan. Ik zou nog graag enkele jaren verder doen. Niets moet, alles mag. Als de gezondheid zo blijft en mijn lichaam wil nog, dan hoop ik nog enkele mooie prestaties te leveren binnen mijn leeftijdscategorie. Op die manier zou ik me wel eens willen kwalificeren voor The Championship in Samorin, het wereldkampioenschap halve triatlon van Challenge. 

Jan Van De Poel pose

2. Veel atleten komen je graag tegen op een wedstrijd. Niet voor die gezellige babbel met jou, maar  omdat ze dan achteraf kunnen rekenen op enkele mooie actiefoto’s van Katrien Decru. Is dat ook belangrijk voor jou? Wat is de mooiste foto die ze van jou genomen heeft?

[dropcap]V[/dropcap]oor mij is dat uiteraard heel belangrijk. Niet alleen voor die foto’s, maar vooral voor het besef dat daar mijn beste supporter staat. In al die jaren heeft ze al zo veel mooie foto’s gemaakt, en dat is geen evidentie van een lelijke vent 🙂 Eén van de mooiste was tijdens de afgelopen 70.3 Ironman in Otepää in Estland, de foto die bovenaan dit artikel staat. 

Jan Van De Poel bike

3. Wat is het grootste verschil tussen vroeger en nu in de Belgische triathlonwereld?

[dropcap]T[/dropcap]oen ik 30 jaar geleden startte met deze mooie sport, was stayeren altijd verboden. Het was in feite een eerlijke strijd. Gaandeweg kwamen de (zwem)niveaus dichter bij elkaar en dat zorgde voor frustratie. Meer atleten fietsten plots dichter in elkaars buurt en soms werden er (onterecht) kaarten uitgedeeld door de scheidsrechters. De oplossing was simpel: stayeren toelaten; voor sommigen een zegen, voor sommigen een vloek. Ondertussen heb je in België de keuze op de korte afstand: drafting en non-drafting: de ideale oplossing. 

Een tweede verschil is het materiaal dat door de jaren heen enorm geëvolueerd is. Ik ben nog begonnen toen meer dan de helft van de starters van de Donkmeertriatlon in Berlare zonder wetsuit zwommen. Wetsuit??? Fietsen was met een gewone koersfiets met schakelen aan de buis. Ik had nog zo’n typische worstenhelm. Vloeibare voeding was nog niet door iedereen gekend. O ja , mijn triatlonpakje bestond uit een zwembroek met topje. Dat lijkt nu een beetje gay, maar gelukkig was ik niet de enige die zo rondliep 🙂  

Jan Van De Poel classic

En last but no least, 30 jaar geleden waren Jan Jammaer ( oom van Bert), Danny Simons en ene jonge Luc Van Lierde top in België. Nu zijn dat andere goden. 

Wie wordt het volgende slachtoffer voor de 3quest?

Ik wil de 3quest graag doorgeven aan mijn ex-ploeggenoot Ramses Vanhoofstat.

1. Je reageerde een beetje ontgoocheld na je laatste Ironman in Engeland. Hoe zie je je toekomst ondertussen op de lange afstand? 

2. Je vriendin Nathalie heeft iets met voeding. Is dat een meerwaarde voor jou binnen het triatlongebeuren? 

3. Je nam al enkel keren met succes deel aan de befaamde Atriac-kwis. Moest er een programma bestaan zoals “De Slimste Triatleet Per Wereld”, zou je daaraan dan willen deelnemen?

Foto’s: Katrien Decru