Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Amerikaan wint Ultraman Hawaii in 22u19
Nieuws

Amerikaan wint Ultraman Hawaii in 22u19

Als je al vindt dat het WK Ironman in Hawaii de zwaarste wedstrijd ter wereld is, dan is dit nog net een stukje straffer… Dit weekend werd het WK Ultraman gehouden op Big Island. De finish van deze triatlon ligt niet op Alii Drive maar op het oude vliegveld van Kona. Drie dagen lang geven de ultra-atleten het beste van zichzelf in Kona. Op de laatste dag ging de dubbele marathon van Hawi naar Kona. Jeremy Howard maakte in die dubbele maraton meer dan 35 minuten goed op leider Rob Gray. Maar die hield vijf minuten over om in een totaaltijd van 22u19’49 wereldkampioen te worden.

In de Ultraman worden de afstanden van de Ironman meer dan verdubbeld, maar gelukkig voor de deelnemers wordt de wedstrijd verdeeld over drie dagen. Op de eerste dag moet er 10 km gezwommen worden (met een cut-off tijd van 5 en een half uur!) gevolgd door 145 km op de fiets. Op dag 2 rest er nog 276 km fietsen en op dag 3 eindigt de Ultraman met een dubbele marathon. Reken daarbij dat het fietsparcours op dag 2 van Hilo naar Waimea loopt, over de Kohala Mountains, met finish in Kamehameha Park in Kapa’au (voorbij Hawi), dan weten de kenners dat dit een loodzware opdracht is. Ook de dubbele marathon van Hawi naar Kailua Old Airport, volledig langs de Queen K highway is een moordend onderdeel.

Rob Gray was duidelijk de sterkste en haalde het in 22u19’49. Hij deed 2u38’05 over het zwemmen en 4u51’49 over de 145 km fietsen, aan een gemiddelde van 31,7 km per uur. Op dag 2 had hij 7u50’21 nodig voor de 276 km fietsen of een gemiddelde van 35,2 km per uur! En de dubbele marathon liep hij in 6u59’33 tegen een pace van 5’06 per km. Jeremy Howard werd vijf minuten later tweede en ruim een uur later werd de Fransman Arnaud Selukov derde. Er deden geen Belgen mee aan de Ultraman.

Bij de vrouwen won de Duitse Steffi Steinberg in 26u02’27. Ze had meer dan 4u30 voorsprong op de nummer twee Amy Craft. Van de 38 gestarte atleten haalden er 30 de finish. De laatste atleet had er 35u25 voor nodig.

Als je de volgende keer in het WK Ironman aan het afzien bent op Queen K of Alii Drive, denk dan eens aan deze helden…