Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Vermogen voor linkerhanden – PowerTap P1
Gear

Vermogen voor linkerhanden – PowerTap P1

IMG_20180331_113246

We zijn toegekomen aan de tweede vermogensmeter om op de testbank te gooien. Ditmaal eentje die al sinds een jaar in ons bezit is. Per extensie kunnen we dus vermelden dat dit toestel getest is in weer en wind, in de polder en in de bergen, op training en op wedstrijd. De PowerTap P1.

Fietsonderhoud voor dummies

Waar je bij de Stages Ultegra R8000 een crankarm diende te vervangen, schroeven de PowerTap P1 de noodzaak aan technische kennis nog een stapje terug. Een pedaal versteken is zowat het meest eenvoudige dat je kan doen aan een fiets. Komt daar nog bij dat, in vergelijking met andere pedaal-vermogensmeters, de PowerTap P1 géén nood heeft om vastgezet te worden volgens een specifieke procedure of een uitgemeten koppel. Gewoon indraaien met een inbus en vast is vast.

De pedaal krijgt een bulky uitzicht door het feature dat zijn ultieme gebruiksgemak brengt. De voeding wordt voorzien door één AAA-batterij per pedaal. Samen met AA-batterijen zijn dit de meest voorkomende types, depannages op de meest exotische stageplaatsen zijn zeker een optie!

De levensduur van de batterijen hangt een beetje af van het type. Voor lithium batterijen claimt PowerTap een levensduur van 60 uur, alkaline batterijen zullen minder lang meegaan. Hierbij kan je dan de bedenking maken dat alkaline batterijen een pak goedkoper zijn, de prijs/uur is dus doorslaggevend en die hebben we… niet berekend.

Powertap_P1_pedalss_mc1

Koppelen, kalibreren en rijden

De PowerTap P1 is zowel ANT+ als BlueTooth Smart compatibel, meer zelfs, het was één van de eerste third party vermogensmeters die door Polar geaccepteerd werden. Voor de volledige Polar compatibiliteit verwijzen we jullie graag door naar hun site. Het koppelen aan onze Polar V650 en V800 ging zonder enige noemenswaardige problemen. En de pedalen worden vanzelf wakker wanneer ze in beweging zijn. Idiot-proof, een voordeel voor onze redactie.

Bij een eerste koppeling aan een headunit dient de cranklengte ingesteld te worden. Daarnaast dient de PowerTap P1 gekalibreerd te worden voor een correcte meting. Sessie starten, knopje drukken, 2 seconden wachten, klaar. Merk op dat dit niet elke rit op het menu hoeft te staan. PowerTap kalibratie richtlijnen wijzen op de noodzaak bij gebruik in sterk variërende temperaturen of bij (her)installatie. Dit laatste zal zeker gebeuren: gezien het gemak van op- en afbouw (zonder overdrijven in minder dan 2 minuten van fiets A op fiets B gezet) is dit de ideale vermogensmeter om meerdere fietsen uit te rusten.

Vergelijking

PowerTap claimt, net als iedereen, een 1.5% correctheid op de ontwikkelde data. Op onze zelf ontwikkelde testbank hebben we de PowerTap P1 in een head-to-head geplaatst met een Elite Drivo en de Stages crank. Belangrijk om te weten, de PowerTap P1 zijn in het verleden al gecontroleerd ten opzichte van een geijkte Cyclus2 in het UZA, daar bleken ze consequent 15 à 20W te weinig weer te geven, we kunnen dus verwachten dat deze onderaan de grafiek zullen hangen. Deze grafieken zullen later ter uwer beschikking gesteld worden.

Bedenkingen

437 gram is de sanctie op het vlak van gewicht, maar bedenk dat Shimano 105 pedalen (wat de meesten wel zullen hebben) ook al 285 gram wegen. Een delta van 152 gram dus, daarvoor kan je 10 Stages Ultegra R8000 installeren. De pedalen zien er bulky uit, maar zolang je geen bochten neemt met én je binnenbeen naar beneden én dicht bij de stoeprand zal je hier geen hinder van ondervinden.

DSC_9960-1024x678

De PowerTap P1 pedalen voorzien een dubbelzijdige meting, wat je een 1000 euro lichter maakt. Het goedkoper alternatief zijn de PowerTap P1S, enkelzijdige meting voor 550 euro. Niet onbelangrijk is het om te weten dat de pedalen niet compatibel zijn met Shimano cleats. Passende plaatjes worden meegeleverd bij de pedalen, maar als je ze wenst te vervangen ben je aangewezen op het PowerTap monopolie, wat in dezelfde prijsklasse ligt als Shimano.

Wat vonden we van de PowerTap P1? Gebruiksgemak, check! Looks, beetje bulky, dus toch een klein minpuntje. Batterij, gemakkelijk en beschikbaar, de levensduur is ook niet onaardig, dus zeker positief. Correctheid, lichten we later nog toe…

Dit is geen miskoop geweest. Behalve dat ik altijd 49/51 trap, dus even goed gesteld zou geweest zijn met de PowerTap P1S.