Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Plotwendingen alom in Cannes
Reporter Tom Verelst in de laatste rechte lijn te Cannes (foto: Daniel De Kerf)
Nieuws

Plotwendingen alom in Cannes

Reporter Tom Verelst in de laatste rechte lijn te Cannes (foto: Daniel De Kerf)
Reporter Tom Verelst in de laatste rechte lijn te Cannes (foto: Daniel De Kerf)

De Polar International Triathlon van Cannes staat garant voor twee zaken: ronkende namen in het deelnemersveld en een loodzwaar fietsparcours. De vijfde editie was geen uitzondering op deze regel, een fietsparcours van 107km met meer dan 1700 hoogtemeters was wat kanjers zoals Javier Gomez, Lucy Charles en 24 landgenoten voorgeschoteld zouden krijgen. Zoals te verwachten viel, wonnen deze toppers de wedstrijd, maar van een leien dakje ging het voor geen van beiden.
Gomez kwam in de voeten van Robin Pasteur uit het water, maar ging er in de wissel op en over. Hij leek op een langgerekte solo af te stormen, maar dat was buiten Sam Laidlaw gerekend. De 19-jarige Fransman kwam doodleuk aansluiten met bij de eenzame leider na 30km en de twee leken onafscheidelijk. De brute kracht van Sam bleek te veel voor zijn carbonnen ros en met nog 35km te gaan brak zijn ketting. Gomez terug solo en Sam, die was gebrand op finishen, schouderde zijn fiets en liep de laatste 35km om… buiten tijd in T2 aan te komen. Gomez stoomde door en zou niet meer bedreigd worden. De afsluitende 10 miles wist hij nog even in een nette 51’23 af te ronden. Eindtijd van deze kromgetrokken halve (2/107/16), 4u27’12. Op het podium werd hij vervoegt door Kevin Maurel in 4u39’32 en Malte Plappert in 4u40’24.

Niet ver achter het olijke duo Gomez-Pasteur volgde niemand minder dan Lucy Charles. De runner-up van Kona 2017 had met haar kenmerkend verschroeiende zwemstart te concurrentie al beduidend op achterstand gezet om vervolgens, na 10km op de fiets lek te rijden. Het wisselen van bandje liep niet van een leien dakje en eenmaal op de fiets was ze op achtervolgen aangewezen, een voorlopig vierde plaats voor de gedoodverfde favoriete. Aan haar hart liet ze het niet komen en met nog 8km te gaan op de fiets bevond ze zich terug in de leiderspositie, weliswaar met een veel kleinere voorsprong. Deze voorsprong bleek voldoende te zijn om naar winst te lopen in een tijd van 5u14’27. Ze werd gevolgd door Johanna Daumas Carrier in 5u16’56 en Marion Gay-Pageon in 5u24’14.

Maar ook onze landgenoten deden het niet slecht. In het klassement Seniors wist Marielle Lacroix naar een vijfde stek te lopen. Arne Devliegher en Christopher Loose waren op een of andere bizarre manier bij de Pro’s ingeschreven geraakt, maar haalden mooi een respectievelijke achtste en 13e stek. Jammer, bij de Seniors zou Arne ze op het podium geëindigd zijn. Sweta Meersman werd 10 dame, Thomas Vanhalst 48e en, 25 seconden later, Tom Verelst 49e.

IMG_20180429_145903