Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

By using our website, you agree to the use of our cookies.
Met 11 sub-8 in Texas, Van Lierde en Deckers 9de
Nieuws

Met 11 sub-8 in Texas, Van Lierde en Deckers 9de

Texas Ironman 2018

Zaterdag heeft Frederik Van Lierde een 9de plaats behaald in de Ironman Texas. Maar het was vooral zijn eindtijd die opviel. Een Ironman finishen in minder dan 8 uur en toch pas negende worden? Iedereen had er de mond over vol. Maar liefst elf atleten doken onder de magische grens van 8 uur en Starky finishte de 180 km fietsen in minder dan 4 uur. Een te kort fietsparcours is blijkbaar de boosdoener, al doet dat niks af aan de straffe prestatie van winnaar Matt Hanson. Die zegevierde in 7u39’25 na een marathon van 2u34.

Andrew Starykowicz ging er als vanouds hard tegenaan op de fiets. Voor veel triatleten is 4 uur op de fiets een magische grens. Starky dook daar maar liefst vijf minuten onder die grens. Met 3u54’59 over 180 km zou hij dus een gemiddelde van 44,4 km/uur gehaald hebben. Achteraf spraken veel atleten over een verschil van drie tot zeven kilometer op de gps. Hoog tijd voor een homologatie van de afstanden van een Ironman lijkt ons. Starky zou het zich later weer bezuren dat hij zoveel gas gaf op de fiets. Want ondanks een riante voorsprong zakte hij in de marathon nog terug naar plaats 8. Dat was vlak voor Frederik Van Lierde. Die finishte in 7u53’43.

Sam Gyde 22ste en winst in age group

Seppe Odeyn was de tweede Belgische prof in Texas. Hij verloor ruim een kwartier in het zwemmen, dat in laatste instantie zonder wetsuit moest gebeuren. Op de fiets maakte hij veel terrein goed. Hij finishte in 8u30’07 als 29ste overall en 24ste pro. Maar dat was achter Sam Gyde. Die pakte de 22ste plaats overall, goed voor de tweede plaats bij alle age groupers samen. Alleen de Amerikaanse semi-pro Ryan Guiliano (die al twee keer Amerikaans kampioen duatlon werd en als elite deelnam aan een aantal WK’s) finishte voor hem. In een tijd van 8u21’39 pakte Sam een duidelijke overwinning bij de M40 en hij mag dus opnieuw naar Hawaii. Stefaan Devliegere, trainer van Seppe Odeyn, werd 8ste bij de M45 en dook voor het eerst in zijn carriere onder de 9 uur. Hij finishte in 8u59’30. Phil Saussus pakte de 10de plaats bij de M55 in 10u34’03. Bij de profs was er ook nog de derde plaats van BMC-Vifitsport triatleet Will Clarke.

“Frustratie door vele stayeren”

Tine Deckers is als negende geëindigd in de Ironman Texas. Het werd een frustrerende seizoensopener voor Tine waarin een beter resultaat er niet in zat. Melissa Hauschildt (Australië; 8:31:04) pakte de titel. Jodie Robertson (VS; 8:43:15) en Leslie Smith (VS; 8:43:51) vervolledigden het podium. De eindtijd van Tine was 8:57:33.

Als ex-zwemster Lauren Brandon aan de start verschijnt, weten de andere pro vrouwen vooraf al dat ze met een flinke achterstand uit het water zullen komen. In Texas was het niet anders. Brandon ging oerend hard, zelfs een aantal mannen voorbij. Meredith Kessler volgde als tweede op meer dan vijf minuten. Tine kwam als negende T1 binnen met 11 minuten achterstand. Het zette de toon voor de rest van de wedstrijd. Terwijl Brandon werd ingehaald door Morrison, kon Tine in de stayerende achtergrond het verschil niet maken. Ze startte de marathon als tiende met nog steeds 11 minuten achterstand. Melissa Hauschildt pakte al snel de leiding. Tine kon de eerste ronde nog een prima tempo aanhouden, maar in de tweede ging het een stuk moeilijker. Dus werd het doorbijten om de negende plaats vrij te stellen.

De wedstrijd werd getekend, maar vooral bepaald door omvangrijk en onbestraft stayeren. Het liet een zure nasmaak achter voor Tine: “Normaal gezien roep ik in mijn evaluatie dit soort zaken nooit in, maar zo veel stayeren heb ik nog nooit meegemaakt. En geen enkele referee te zien. Groepen met tientallen mensen met nul meter ertussen die me gewoon als een trein voorbij staken. Je kan je als vrouw natuurlijk in zo’n groep met mannen laten meevoeren, maar ik kan dat niet. Dat is onze sport niet. Dus laat ik me dan netjes afzakken. Maar uiteindelijk woeker je zo met je krachten. Afremmen en dan weer optrekken. Degene die zich op eigen sterkte naar voor probeert te werken, wordt uiteindelijk genadeloos afgestraft door degenen die hun krachten hebben kunnen sparen. Ik weet niet welk resultaat er anders voor me in zat. Ik had geen superdag, maar ik voelde me wel ok. Mijn zwemmen en lopen waren behoorlijk en op de fiets voelde ik me op zich ook goed. Ach ja, ik trek me op aan het positieve. Ik heb nu een flink aantal Kona punten verzameld. Met mijn resultaten uit de komende halve Ironman wedstrijden moet ik mijn kwalificatie voor Hawaï vrij eenvoudig kunnen veiligstellen.”

Bij de F30 mocht Annabelle Pirotte naar het podium. Zij finishte in 9u36’09 als derde in haar age group en werd 24ste overall bij de vrouwen. Madeleine Vergauwen werd vijfde bij de F50 in 10u32’06. Cai Lesaffer, de partner van Sam Gyde, werd in dezelfde leeftijdscategorie 10de in 11u10’23.