Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Bam! Van Daele 5de en Luxem 7de in Xterra Portugal
Nieuws

Bam! Van Daele 5de en Luxem 7de in Xterra Portugal

Tim Van Daele Xterra Portugal 2018

Het was de comeback wedstrijd van Yeray Luxem in de Xterra Portugal, maar het was zijn streekgenoot Tim Van Daele die zaterdag met de meeste aandacht ging lopen. Hij werd bijzonder knap vijfde in de technische cross triatlon in Golega. Een week geleden pakte hij ook al de overwinning in de cross triatlon van Charleroi. Tim is klaar voor Xterra Belgium. En ook Yeray Luxem lijkt er klaar voor.

Voor Yeray was het na een aanslepend virus en een daaropvolgende blessure een tijd wachten voor hij enigszins weer in vorm geraakte. Maar in Portugal, waar hij vorig jaar nog tweede werd, liet hij al meteen zien dat hij stilaan weer naar het oude niveau groeit. Toegegeven, het verschil met winnaar Ruben Ruzafa was 12 minuten, maar die voelde zich dan ook als een vis in het water op een parcours dat hem op het lijf geschreven is. Ruzafa won in Portugal in 2u27’02. Pas zes minuten later kwam Peter Lehmann als tweede binnen. De Portugees Rui Dolores werd derde. Tim Van Daele werd vijfde in 2u38’25. Yeray kwam in 2u39’05 als zevende over de streep. 

Wout Moreel kwam stevig ten val, maar slaagde er toch nog in om na 2u58’45 als 31ste binnen te lopen. Bij de vrouwen won Brigitta Poor ook al met een reuzevoorsprong op Carina Wasle. 

Tim: “Laatste 2 km last van val”

“Ik had een goede dagje vandaag,” vertelt Tim ons vanuit Portugal. “Het zwemmen gaat de laatste weken behoorlijk, waardoor ik als 17de net achter Yeray uit het water kwam. Na een snelle wissel kon ik voor Yeray beginnen fietsen, al viel mijn mtb-schoen nog van mijn pedalen. Op de eerste vlakke kilometers reed ik een hoog tempo. Yeray vond het iets te snel gaan. Geleidelijk schoof ik plaatsen op. Halverwege het mtb’en reed ik 9de en Yeray 10de. Ik maakte op het technische mtb parcours enkele fouten, waardoor Yeray me voorbijstak.
 
Op de laatste vlakke kilometers kon ik terug aansluiten bij Yeray, die met 3 anderen een groepje vormde. In de wijngaarden op 4 km van de wissel kwam ik nog hard ten val, maar ik sloot terug aan bij Yeray en een andere deelnemer. Als 6de begon ik aan het lopen. Yeray volgde op korte afstand, maar ik liep stelselmatig uit. Na 5km kon ik de 5de in de wedstrijd voorbijsteken. De laatste 2km begon ik last te krijgen van mijn val, maar de voorsprong op de 6de was voldoende om het tempo te laten zakken. Nu recupereren voor de zware wedstrijd in Namen,” aldus Van Daele.
 
Yeray Luxem Xterra Portugal

Yeray: “Kan niet klagen, met maand training”

Voor Yeray Luxem was het al bij al met slechts een maand training meegevallen. “Het gevoel was een beetje wisselvallig in de wedstrijd. Het zwemmen heb ik op lichte reserve gedaan waardoor ik natuurlijk wat in niemandsland zat, terwijl er al een grote groep weg was. Daarna miste ik nog veel power op de vlakke stukken in het fietsen. Toen een groepje wegreed van mij, met wind tegen, was het wel even pijnlijk. Eens het echt mountainbiken begon, was het wel een pak beter. Lopen was gene vette. Maar het was leuk. Maar met een maand training kan ik niet klagen. Een maand en een half geleden kon ik nog niet lopen en op stage sliep ik enkel. Niettemin vrees ik dat ikvolgende week flink ga afzien in de Xterra Belgium,” aldus de heroptredende Belgische kampioen.