Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Oud triatlontopper Didier Volckaert overleden
Didier Volckaert (foto: 3athlon.be/Jef Cleemput)
Nieuws

Oud triatlontopper Didier Volckaert overleden

Didier Volckaert (foto: 3athlon.be/Jef Cleemput)
Didier Volckaert (foto: 3athlon.be/Jef Cleemput)

Het is een zwarte week voor de triatlonsport. Oud-triatlontopper Didier Volckaert is vrijdag 6 juli overleden. Blijkbaar was Didier’s gezondheidstoestand de laatste tijd achteruit gegaan. Vorige week nog was hij ten val gekomen. “Ik heb zijn vrouw nog gebeld deze week dat ik aan het reizen was, en dat ik volgende week eens ging langs gaan,” vertelde Luc Van Lierde ons vanuit Bilbao. “Dat zal er helaas niet meer van komen. Dit nieuws raakt mij hard. Het is een dag om te rouwen, want Didier en ik gaan heel ver terug…”

Didier Volckaert is in 1959 geboren. Eind jaren tachtig kwam hij in de triatlonsport terecht. Daar werd zijn talent meteen opgemerkt. “Hij kwam bij het Tonton Tapis team terecht, samen met onder andere Mario Huys en ikzelf,” vertelt Luc Van Lierde. “We zijn een paar jaar ploegmaat geweest maar daarna zijn onze wegen wat uit elkaar gegaan. Tot Didier zijn afscheid aankondigde op het WK in Nice in 1995. Ik won toen dat WK en Didier heeft me vanaf dan begeleid. Hij was er ook bij in Hawaii bij mijn Ironman wereldtitel in 1996.” (Zie ook het Eurosport youtube filmpje waarin Didier na 1u11 winnaar Luc Van Lierde omhelst- redactie)

In zijn topjaren maakte Didier deel uit van een sterke Belgische generatie triatleten. De sport boomde als nooit tevoren dankzij de tv-uitzendingen. En we herinneren ons indrukwekkende duels tussen Volckaert en andere toppers zoals Kris Mariën, Luc Van Lierde, Fons Hamblok en Karel Blondeel. Drie keer pakte hij zilver op het BK kwarttriatlon en in 1995 was het ook zilver op het BK hele triatlon in Middelkerke. Zijn grootste ontgoocheling liep hij op in het BK in Menen, toen hij voor eigen volk lek reed. In die laatste jaren van zijn sportieve carriere was hij in Frankrijk zo mogelijk nog bekender dan in eigen land. Hij won een hele reeks Franse triatlons.

Didier Volckaert met lekke band (foto: 3athlon.be/Jef Cleemput)
Didier Volckaert met lekke band (foto: 3athlon.be/Jef Cleemput)

Na zijn sportieve carriere kwam Didier bij Bioracer terecht. “De laatste jaren hadden we wat minder contact en was het ook wat zakelijker,” gaat Luc verder. “Ik contacteerde hem als klant, hij was dan leverancier, een andere rol dan wat we vroeger met elkaar hebben. Daarnaast was er nog af en toe sociaal contact, maar Didier is altijd iemand geweest die liever wat meer op de achtergrond stond. Ik herinner me nog dat hij helemaal alleen op stage trok, drie weken op zijn eentje. Frederik Van Lierde kan dat ook. Eigenlijk had Didier alle eigenschappen die ik miste. Vooral op het gebied van materiaal was hij een echte freak. Hij was op en top professioneel. En vooral één van de sterkste fietsers die we in de triatlonsport gekend hebben. Ik ga hem enorm missen,” aldus een aangeslagen Van Lierde.

Didier Volckaert voor eigen volk (foto: 3athlon.be/Jef Cleemput)
Didier Volckaert voor eigen volk (foto: 3athlon.be/Jef Cleemput)

Wij wensen de familie, vrienden en oud-triatlon-collega’s en iedereen die Didier gekend heeft, heel veel sterkte toe in deze zwarte week, waarin ook al Steve Vandemaele en Ludo Vansant overleden.

Ook Frederik Van Lierde was aangeslagen door het overlijden van Didier: