Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Arnaud Dely wereldkampioen duatlon U23
Arnaud Dely wereldkampioen U23 (foto: ITU)
Duathlon

Arnaud Dely wereldkampioen duatlon U23

Arnaud Dely wereldkampioen U23 (foto: ITU)
Arnaud Dely wereldkampioen U23 (foto: ITU)

Op het Multisport festival van de ITU in het Deense Fyn (Odense) zijn de eerste medailles uitgereikt op het WK duatlon. Ons land viel meteen in de prijzen dankzij een sterke Arnaud Dely. De jonge duatleet werd vijfde overall in een snelle wedstrijd bij de elites en pakte daardoor de wereldtitel bij de beloften. Topfavoriet bij de Belgen Jan Petralia had helaas een totale off-day…

Duatlon, aquatlon, cross triatlon en triatlon long distance… Een week lang is het Deense Odense het strijdtoneel voor diverse WK’s, door de ITU samengebracht onder de vlag van het Multisport festival. De grootste Belgische delegatie mocht vrijdag aan de slag op het WK duatlon en met succes.

Arnaud Dely was de beste Belg. Hij ging knap mee met een selecte kopgroep van acht atleten die 27’52 liepen in de eerste run. Bij hem zagen we onder andere Adam Bowden (die later zou uitvallen), de latere wereldkampioen Andreas Schilling, Benjamin Choquert, Yohan Le Berre en Mark Buckingham… Stuk voor stuk hele sterke lopers. Op een twintigtal seconden volgde een achtervolgend groepje met twee andere Belgen: Vincent Bierinckx en Emmanuel Lejeune. Jan Petralia had een off-day en verloor al meer dan een minuut in het eerste lopen.

Belgen odense wk duatlon

Off-day bij Petralia: “Begrijp er niets van”

“Ik ben enorm ontgoocheld,” vertelt Jakke Petrol. “Ik voelde me de laatste tijd goed. Mijn lopen was nooit beter en ik ging voor een topresultaat. Maar in de eerste run had ik niet de benen om sterk te lopen en verloor ik te veel terrein. Op de fiets ging het iets beter. Ik kon een paar groepjes opschuiven. Toen de rest terug kwam, ben ik nog uit het peloton ontsnapt, maar meer dan 10 seconden kon ik niet pakken. En nadien volgde opnieuw een slechte run. Ik begrijp er niets van,” aldus een duidelijk ontgoochelde Petralia.

Arnaud Dely had een superdag. Hij moest wel passen toen de Britten Bowden en Buckingham in de aanval gingen, samen met Schilling en Le Berre. Arnaud controleerde zijn wedstrijd op een minuut van de leiders. Bowden viel weg en vooraan streden ze in een snelle laatste run om de medailles. Schilling (1u35’56) won voor eigen volk verrassend van Le Berre. Buckingham werd derde. In de slotrun pakte de Hongaar Laszlo Tarnai de vierde plaats en Arnaud Dely werd knap vijfde in 1u37’59. Daarmee had hij een straat voorsprong op de tweede belofte. Een verdiende wereldtitel voor Arnaud. 

Sterke Vincent Bierinckx

Vincent Bierinckx verbaasde vriend en vijand met een sterke zevende plaats. Na een voetblessure en bijhorende operatie duurde het dit seizoen een stuk langer voor de meervoudige Belgische kampioen naar zijn beste vorm kon groeien. Dat hij nu al op dit niveau staat, is sterk. Hij werd zevende in 1u39’56. Emmanuel Lejeune werd 12de in 1u40’25, Jan Petralia 20ste in 1u41’03 en Nicolas Tilman pakte de 24ste plaats in 1u41’43.

“Na een snelle eerste run heb ik de kopgroep net gemist,” vertelde Vincent. “Dan heb ik alles op een top 10 plaats gezet. Dankzij een goeie tweede run werd ik zevende. Na het blessureleed van dit voorjaar kan ik niet anders dan zeer tevreden zijn. De trainer heeft goed werk geleverd… Ik kijk al uit naar het najaar,” aldus Bierinckx.

Results Elite Men 2018 Fyn ITU Duathlon World Championships Triathlon org

Chris Bessemans 9de

Bij de vrouwen pakte Sandrina Illes het goud. De Oostenrijkse haalde het van de Japanse toptriatlete Ai Ueda en de Britse Georgina Schwiening. Er stonden geen Belgische dames aan de start. Ook de Belgische age groupers lieten het WK grotendeels aan zich voorbijgaan. Alleen Chris Bessemans verdedigde de Belgische eer met een 9de plaats bij de M30.