Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Team Belgium pakt brons in EK Mixed Team Relay
Nieuws

Team Belgium pakt brons in EK Mixed Team Relay

Team Belgium brons

De Belgische triatleten hebben de Europese Kampioenschappen afgesloten met een nieuwe bronzen medaille. Vanmiddag kwam het verlossende woord van Marten Van Riel. Hij voelde zich goed genoeg, of alleszins de voetblessure was niet te erg, om toch als laatste atleet te starten. België streed de hele tijd mee voor de medailles maar Frankrijk en Zwitserland, opnieuw dankzij een superieure Nicola Spirig, waren net iets te sterk.

Nicola Spirig drukte zaterdag opnieuw haar stempel op het EK. Ook in de Mixed Team Relay speelde de zesvoudige Europese kampioene een beslissende rol. Weinigen slagen er in om in zes kilometer fietsen zo’n verschil te maken. Marten Van Riel probeerde nog om het gat te dichten in het lopen, maar Team Belgium strandde op tien seconden van het zilver. Topfavorieten Frankrijk pakten verdiend en verwacht het goud.

Claire Michel begon als eerste triatleet bijzonder sterk. Ze bracht na de 300 meter zwemmen België zelfs aan de leiding tijdens de 6 km fietsen en ook in de 1,5 km lopen bleef ze vooraan. Jelle Geens nam over, zwom vrij sterk en probeerde er dan op de fiets vandoor te gaan samen met kersvers Europees kampioen Pierre Le Corre. Maar vier achtervolgers kwamen terug, met onder andere Spanje en Zwitserland erbij.

Valerie Barthelemy bleef in het zwemmen vrij goed in het spoor van Cassandre Beaugrand, maar toen in het fietsen Nicola Spirig kwam aansluiten en er vervolgens vandoor ging, had ook Valerie daar geen antwoord op. En dus kwam het aan op Marten Van Riel. Die mocht als slotatleet aan de slag. Hij probeerde het gat nog te dichten met de Zwitsers. Frankrijk bleek een maatje te groot en pakte de Europese titel. Zwitserland werd verrassend tweede en Team Belgium eindigde op een knappe derde plaats, met brons met een zilver randje errond. Knap van Claire, Jelle, Valerie en Marten. Als die alle vier in topvorm zijn, dan kan er in Tokio 2020 veel op dit nieuwe olympische nummer.

Belgium EK MTR

“Dit EK was belangrijk voor Belgische triatlon”

Ook bondscoach Nick Baelus was in de wolken, al vroegen we hem wel of hij blij was met brons of ontgoocheld om zilver? “Ach, het is onvoorstelbaar hoe Nicola Spirig er in slaagt om op minder dan zes kilometer zo ver weg te rijden van de rest,” vertelt Nick. “Het fietsen, dat is iets waar we met Valerie Barthelemy nog een beetje aan moeten werken richting Tokyo 2020. Met deze derde plaats doen we overigens een heel goede zaak om ons rechtstreeks te kwalificeren voor die nieuwe olympische discipline. En vandaag hebben ze het alle vier goed gedaan. We hebben de juiste tactiek gebruikt, de juiste volgorde aangehouden. Claire was super op kop, Jelle deed er ook alles aan, Valerie was fantastisch en dan Marten die het ondanks blessure toch afwerkte.

Ik ben blij als coach. Zeker als je weet dat ik toch een tijdje heb moeten inpraten op Jelle en Marten. Op internationaal vlak zijn er andere wedstrijden die er ook toe doen. Maar dit EK was belangrijk voor het Belgische triatlon. Als je kijkt naar alle media-aandacht die we hebben gekregen… En voor Marten en Jelle, maar ook voor Claire en Valerie, zijn de medailles en de topresultaten een mooie beloning dat ze er toch voor gekozen hebben om hier te starten. Ik ben dan ook super tevreden na dit EK. En dit geeft vertrouwen om verder te werken aan de Mixed Team Relay richting Tokyo,” aldus de bondscoach.