Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Barthelemy verlengt titel, Van Hemel verrast op BK
Nieuws

Barthelemy verlengt titel, Van Hemel verrast op BK

3athlon (7)

Valerie Barthelemy en Tim Van Hemel hebben het Belgisch kampioenschap kwarttriatlon in Izegem gewonnen. Voor Barthelemy was het haar tweede titel op rij, en dat drie dagen nadat ze met de Belgian Hammers brons veroverde op het EK Mixed Team Relay. Ze moest woensdag wel diep gaan tegen een sterke Charlotte Deldaele. Bij de mannen pakte Tim Van Hemel verrassend de titel. Hij was samen met Pieter Heemeryck en Neal Van Vaerenbergh de snelste van een kopgroep van 29 triatleten.

Door blauwalg kon er niet gezwommen worden in het kanaal Roeselare-Leie. De organisatie moest uitwijken naar een alternatief zwemparcours. En dus werd er ’s ochtends gezwommen in De Gavers in Harelbeke.

3athlon (2)

Bij de vrouwen kregen we in de 1.500 meter zwemmen een snelle zwemproef van Valerie Barthelemy, Charlotte Deldaele en Jolien Vermeylen. In tijdritvorm begonnen de dames ’s namiddags in het centrum aan de 40 km fietsen en de 10 km lopen. Op basis van de verschillen in het zwemmen werden de atleten voor de wisselzone opgelijnd. Van de drie snelste zwemmers bleven er in de beginkilometers van het fietsen nog maar twee over. Jolien Vermeylen moest lossen en zakte terug in een achtervolgende groep van zes, met Katrien Verstuyft, Sara Van De Vel en de youngsters Amber Rombaut, Kiara Lenaertz en Hanne De Vet. Die laatste zou na een lekke band uit de achtervolgende groep verdwijnen. Het verschil tussen Barthelemy en Deldaele vooraan en de vijf achtervolgsters balanceerde tussen 2’30 en 2’15. Dat bleek voldoende voor Valerie en Charlotte om onder elkaar uit te maken wie de titel zou pakken.

3athlon (1)

Barthelemy begon het sterkst aan het lopen maar Deldaele, vorig weekend pas getrouwd in Portugal, bleef opzetten. Het verschil bleef tot halfweg een tiental seconden. In de slotronde liep Valerie iets verder uit. De Belgian Hammer pakte haar tweede Belgische titel op rij. “Ik voelde Glasgow toch nog in de benen,” vertelde Val. “Vooral omdat ik door Charlotte enorm gepusht werd vandaag. Wat deed zij een sterke wedstrijd. Haar zilver is oververdiend. Zelf ben ik natuurlijk blij met goud, zeker met al mijn fans en familie hier aanwezig. Het BK stond eigenlijk al de hele tijd op de planning, maar na het EK in Glasgow heb ik toch nog heel laat beslist om hier te starten. Of dit de beste week van mijn leven is? Ja, dat denk ik wel,” aldus een stralende Valerie.

Bij de mannen bleven de verschillen na een turbulente zwemstart beperkt. Alleen Tuur Lemmens had een mooie voorsprong beet, maar voor de rest was het een secondenspel. Toen halfweg het fietsen een kopgroep van 29 triatleten ontstond met daarin alle favorieten, werd het een erg tactische race. Het tempo zakte ook stevig en de mannen liepen nauwelijks in op de vrouwen die een kwartier eerder gestart waren.

3athlon (9)

Alles kwam dus neer op de 10 km lopen. Daarin nam Tim Van Hemel meteen de leiding. Pieter Heemeryck en Neal Van Vaerenbergh waren de enigen die het hoge tempo van de Squadra triatleet enigszins konden volgen. Zij liepen op een paar meter van Van Hemel. De ex-Europese kampioen duatlon heeft een sterk seizoen en zette dat in de verf met een strak loopnummer en ondanks een bijna te vroege finish bleef hij uit de greep van Pieter Heemeryck. Die pakte het zilver. Neal Van Vaerenbergh liep naar brons voor een nog sterk opzettende Yorben Verboven. Neal en Yorben pakten goud en zilver bij de beloften.

“Ik heb de maand juli benut om te trainen en geen competitie te doen. Vorige week de triatlon in de Duitse Bundesliga voelde ik me al goed. En ik wist als alles samen kwam en ik vooraan zou beginnen lopen, dat het wel speelbaar was,” vertelde Tim Van Hemel. “Het was een beetje hectisch met die vroege finish, maar ik ging door, keek achterom en zag dat Pieter nog altijd op twintig meter liep.”

3athlon (10)

Alle kampioenen op een rijtje:

FU23:
1. Kiara Lenaertz
2. Amber Rombaut
3. Britt Heirman

MU23:
1. Neal Van Vaerenbergh
2. Yorben Verboven
3. Antonio Hernaert

BK 2018 podium Izegem

F24:
1. Valerie Barthelemy
2. Charlotte Deldaele
3. Katrien Verstuyft

M24:
1. Tim Van Hemel
2. Pieter Heemeryck
3. Tom Mets

F40:
1. Liesbeth Wouters
2. Gina De Boeck
3. Katrien De Canniere

M40:
1. Bert Verbeke
2. Fabrice Cuipers
3. Kris Vermeiren

F50:
1. Francoise Theate
2. Inge Coeck
3. Natalie Coomans

M50:
1. Ludwig Lambrechts
2. William Didier
3. Bart Dewitte

F60:
1. Luc Geerts
2. Hans Fauvart
3. Philippe Meyrant

En hier kan je nog eens terugkijken naar onze live blog die we de hele dag bijhielden in Izegem, met foto’s en video’s en tekst updates…