Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Amber Rombaut en Bart Aernouts vieren in Gent
Amber Rombaut (3athlon.be/Kilian Hendrickx)
Nieuws

Amber Rombaut en Bart Aernouts vieren in Gent

Amber Rombaut  (3athlon.be/Kilian Hendrickx)
(3athlon.be/Kilian Hendrickx)

Met 800 individuele deelnemers en 115 teams was het weer een jaarlijks triatlonfestijn in en rond de Blaarmeersen in Gent. Naast een grote hoeveelheid recreanten zien we elk jaar ook enkele grote namen aan de start van deze “sympathieke triatlon van het land“.

Topfavoriete en thuisatlete Amber Rombaut nam bij de dames al vanaf het startsignaal de leiding. Tijdens de 750m in het 23,4°c warme water sprokkelde ze een twintigtal seconden op de achtervolgende Nederlandse Eva Cornelisse. De andere thuisatlete, Mieke Suys, verliet de Blaarmeersen tien seconden later en zette vastberaden de achtervolging in tijdens het fietsen. Na twee van de vier fietsrondes zag Cornelisse dan ook Suys aansluiten, maar ook samen stond er geen maat op Rombaut. Bij het ingaan van de tweede wisselzone had ze haar voorsprong verder uitgediept tot 2’30” op het achtervolgende tweetal.

Amber Rombaut, Eva Cornelisse en Mieke Suys (3athlon.be/Kilian Hendrickx)
Amber Rombaut, Eva Cornelisse en Mieke Suys (3athlon.be/Kilian Hendrickx)

Voor Amber Rombaut kwam de overwinning op die manier nooit meer in gevaar. Met een nieuwe persoonlijke besttijd liep ze in 1:05:21 over de finish van de Gentse topsporthal. Mieke Suys, die nog steeds sukkelt met een voetblessure, moest tijdens het lopen al snel de rol lossen bij Eva Cornelisse. Ze werd voor haar derde plaats echter niet meer bedreigd. De vierde plek was weggelegd voor Margot Ricour, die met de derde looptijd nog wist op te rukken van plaats 14 naar 4. 

Onverwachte verschijning aan de start van de mannenwedstrijd was Bart Aernouts. De BMC atleet is in volle voorbereiding voor Hawaï en kwam het in Gent opnemen tegen onder meer ex-winnaar Jano Vanparrys.

Jano Vanparrys nam de kop tijdens het fietsen (3athlon.be/Kilian Hendrickx)
Jano Vanparrys nam de kop tijdens het fietsen
(3athlon.be/Kilian Hendrickx)

Na enkele minuten startuitstel door een losgeslagen boei werden de 450 mannen op gang geschoten. Tijdens het zwemmen was het Hannes Callebaut die al snel een kleine kloof wist te slaan. Terug aan wal was deze al uitgegroeid tot 20″ op een achtervolgend groepje met onder meer Vanparrys en Owen Surgeloose, broer van Belgische zwemtrots Glenn Surgeloose. Bart Aernouts, traditioneel een minder zwemmer, vatte post in de tweede omvangrijke groep.

Op de fiets nam Vanparrys al snel de kop van de wedstrijd over. Aernouts was intussen op volle dreef, enkel Brecht De Smedt kon zijn tempo nog kort volgen. In de achtergrond kwam ook Killian Michiels sterk opzetten, hij ging op en over de achtervolgende groep waar de geloste De Smedt later zou postvatten. Het tempo van Aernouts was echter niet voldoende om de kloof met Vanparrys te dichten, hij zou met 30″ achterstand beginnen aan het lopen. 

Bart Aernouts, Jano Vanparrys, Brecht De Smedt (3athlon.be/Kilian Hendrickx)
Bart Aernouts, Jano Vanparrys, Brecht De Smedt
(3athlon.be/Kilian Hendrickx)

In het lopen stond er uiteraard weinig maat op Aernouts. “Het was gewoon wachten tot hij voorbij kwam” vertelde Vanparrys na de finish nog. Zijn tweede plaats kwam echter nooit meer in gevaar. Met een sterk loopnummer kon De Smedt het gat nog dichten op Michiels en zo beslag leggen op de derde plaats.