Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Ryf opnieuw wereldkampioene 70.3, België pakt 2 x goud
Daniela Ryf wint het WK, ondanks een falende trisuit (Photo by Donald Miralle/Getty Images for IRONMAN).
Nieuws

Ryf opnieuw wereldkampioene 70.3, België pakt 2 x goud

Daniela Ryf wint het WK (Photo by Donald Miralle/Getty Images for IRONMAN).
Daniela Ryf wint het WK
(Photo by Donald Miralle/Getty Images for IRONMAN).

De eerste dag van de wereldkampioenschappen 70.3 Ironman heeft ons land meteen succes opgeleverd, met Sara Van De Vel en Liesbeth Leysen die goud pakten. De wereldtitel bij de pro’s ging opnieuw naar topfavoriete Daniela Ryf. Zij rekende in Zuid-Afrika tijdens het lopen af met een sterke Lucy Charles.

Op voorhand was natuurlijk de grote vraag wie Daniela Ryf van een vierde wereldtitel op de halve triatlon zou houden. Lucy Charles nam de handschoen op en bood flink wat tegenwerk tegen de Zwitserse. Charles kwam na precies 23 minuten uit het water na 1,9 km zwemmen. Iets meer dan een minuut daarachter kwam haar landgenote Fenella Langridge als tweede uit het water. Op 1:24 minuut volgde een zevental dames, inclusief Ryf en Haug.

Gebroken rits stopt Ryf niet

Lucy Charles sterk op de fiets in Zuid-Afrika (Photo by Donald Miralle/Getty Images for IRONMAN).
Lucy Charles sterk op de fiets in Zuid-Afrika (Photo by Donald Miralle/Getty Images for IRONMAN).

Terwijl Charles sterk aan het fietsonderdeel begon, ze reed staand de eerste heuvels op en ging volle bak naar beneden, kwam ook Ryf lekker op gang. De Zwitserse reed al snel weg uit het achtervolgende groepje en haalde na de eerste fietskilometers Langridge terug. Toen had Ryf overigens al wel een eerste tegenslag te verwerken: de rits van haar pakje brak open waardoor de bovenkant ervan alle kanten op wapperde. Ze probeerde het pak af en toe nog bij elkaar te houden omwille van de aerodynamica, maar die opgave leek kansloos. Overigens betekende dat niet dat ze minder hard reed, want na vijftien kilometer had ze haar achterstand op Charles al verkleind tot 34 seconden en na 28 km had ze de Britse te pakken. Er volgden geen aanvallen meer, al bleven de twee vrouwen stevig doorfietsen. 

Alles zou dus aankomen in het lopen. Lucy Charles kon nog 2,5 km aanpikken maar moest dan The Million Dollar Baby laten gaan. Ryf toonde zich duidelijk de sterkste en kwam ze na 4:01:12 over de finish. Lucy Charles werd tweede in een tijd van 4:04:48 terwijl de Duitse Anne Haug het brons pakte in een tijd van 4:07:21.

Ryf: “Ik word graag uitgedaagd”

Daniela Ryf bike Z Afrika

Ryf was zeer tevreden over de race. ,,Het was een uitdagende dag vandaag. Ik had niet verwacht dat ik meer dan een minuut zou verliezen tijdens het zwemmen en dan brak mijn rits ook nog eens tijdens het fietsen. Maar ik presteer altijd goed als ik word uitgedaagd. Het was echt heel zwaar, mijn benen deden zeer maar ik kon geweldig doortrekken. Een prachtige race, geweldig publiek langs de kant: ik had het idee dat ik vloog. Een zware, maar fantastische dag.”

Twee wereldtitels voor België

Van de acht Belgische vrouwen aan de start hadden Liesbeth Leysen en Sara Van De Vel de grootste kansen op eremetaal. Maar het werd veel meer voor beide dames. Liesbeth is dit jaar goed voor een pak overwinningen bij de F45. Ook zaterdag in Zuid-Afrika stond er geen maat op de Domo-Scott triatlete. Ze won haar categorie in 4u56’18 en was 7 minuten sneller dan de nummer 2. “Anything is possible ! Dit resultaat had ik niet verwacht! Als 30ste uit het water gekomen in 33 minuten. Tijdens de 90 km fietsen met 738 hoogtemeters en bumpy roads, haalde ik mijn concurrenten in en reed ik als eerste de wisselzone in na 2u37. De 21 km lopen deed ik in 1u37. Het was met de vele enthousiaste supporters een fantastische belevenis. Het gevoel om als world champion over de finish te komen is onbeschrijfelijk,” aldus Liesbeth.

Liesbeth Leysen Zafrika
Liesbeth Leysen pakt goud in Zuid-Afrika (foto: Wim De Voeght)

De prestatie van Sara Van De Vel was nog indrukwekkender. Zij pakte in 4u32’44 het goud in de jongste categorie, de F18. Maar ze werd ook nog tweede age grouper overall, op slechts 28 seconden van de Zuid-Afrikaanse Jade Nicole Roberts. Een dubbel gevoel dus, want wel wereldkampioene F18 maar vice-wereldkampioene overall. Hoe ze zich daarbij voelt, leest u in haar reactie in een apart artikel.

En dan nog een overzichtje van de andere Belgische vrouwen. Danske Scherpereel werd 60ste bij de F18 in 6u31’03. Pauline Selleslagh werd 36ste bij de F25 in 5u11’45. Annick Vande Kerckhove werd 52ste bij de F40 in 5u26’48. Sophie Noel pakte de 178ste plaats bij de F40 in 6u26’57. Valerie Turlot finishte in 6u06’11 als 74ste bij de F50. En Sabine Leys werd 30ste bij de F55 in 6u04’26.

En dan was er nog de halve Belgische prestatie van Olympia Von Berg. De dochter van Rodolphe Von Berg senior (die morgen als podiumkandidaat deelneemt voor België in de M60 categorie) komt internationaal voor de USA uit, net zoals haar broer Rudy (zondag één van de outsiders bij de pro mannen). Ze werd knap negende in de F25 categorie in een tijd van 4u55’49.