Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Belgische triatleten presteren sterk in Challenge Almere
Jeroen Van Overmeire in zijn laatste ronde (foto: Jeroen Van Overmeire)
Nieuws

Belgische triatleten presteren sterk in Challenge Almere

Jeroen Van Overmeire in zijn laatste ronde (foto: Jeroen Van Overmeire)
Jeroen Van Overmeire in zijn laatste ronde (foto: Jeroen Van Overmeire)

Na een druk triatlonweekend willen we graag nog even terugkomen op een pak straffe prestaties van de Belgische triatleten in de Challenge Almere Amsterdam. Bij de pro’s kregen we uitschieters van Karen Steurs en Wouter Monchy, al had die niet zijn beste race in de Nederlandse polders. Bij de trio’s kleurden de Belgen de wedstrijd en ook bij de age groupers wapperde de Belgische driekleur een aantal keer op het podium.

Beginnen doen we met Karen Steurs bij de vrouwen. Die startte sterk door met een aantal favorietes mee te zwemmen. In het fietsen handhaafde ze zich op de vijfde plaats en hoewel ze nog dichtbij het podium kwam, werd het ook na de marathon een vijfde plaats in een knappe tijd van 9u22’05. “Wat een wedstrijd! Na een goed zwemonderdeel, mee met het groepje van Van Vlerken en Visser uit het water, de fiets op. Het waren 2 grote toeren waar de wind vrij spel had! Mijn tempo gezocht en een constant tempo kunnen rijden, wel de kop van de wedstrijd moeten laten gaan. Als 5de beginnen lopen, ik kwam nog dicht bij het podium, maar kwam net te laat, liep als 5de over de meet in 9u22’05,” laat Karen weten op facebook:

Bij de mannen was Wouter Monchy de beste Belg op de volledige afstand. Hij werd 13de in 8u44’21. De Sloveen Jaroslav Kovavic won de volledige triatlon in een nieuwe recordtijd van 7u55’44. “Ik heb niet mijn niveau van Canada gehaald, maar ben wel tevreden,” vertelt Wouter. “Het fietsen ging goed en ik trapte hogere wattages dan in Canada, maar ik kom op dit parcours wat kilo’s te kort, denk ik. In het lopen ben ik nog goed gestart maar na 25 km kreeg in een klop van de hamer. Waarschijnlijk was ik toch niet volledig gerecupereerd van Canada. Dat laat zich dan dubbel voelen als je pas laat aan de loopopbouw bent begonnen. En ik heb de voorbije twee weken ook hard moeten werken. Vrijdag, de dag voor de wedstrijd, stond ik nog tot twaalf uur voor de klas. Ik zie dat ik alsnog 3u05 heb gelopen, dus dat valt al bij al nog mee, maar volgende keer moet dat dus sneller,” aldus Wouter.

Jeroen Van Overmeire tweede age grouper

Jeroen Van Overmeire deed een supersterke wedstrijd en werd tweede overall bij de age groupers. Hij finishte in 9u05’40 en pakte daarmee afgetekend de eerste plaats bij de M40. “Vooraf had ik zelf een inschatting gemaakt van mijn eindtijd. Tussen 9u en 9u30 leek me (zonder tegenslag) realistisch, al moest ik wel toegeven dat de kans op 9u wel heel klein was. Maar ik wou er wel voor gaan en had volgende verdeling in gedachten: 1u zwemmen, 5 minuten wisselen, 4u50 fietsen, 5 minuten wisselen en dan nog een marathon van 3u uit de benen proberen schudden. Van al die inschattingen leek me de marathon de minst realistische, maar die ligt aan het eind, dus hier kan ik mijn wedstrijd niet al te veel meer mee hypothekeren. Het gevoel van de dag zou wel uitwijzen waar ik zou stranden.”

“Ik ga de allerlaatste ronde in. In de 3 marathons die ik ooit liep, bleken die laatste kilometers een ware marteling te zijn. Maar vandaag niet! Ik voel gewoon, vandaag kan ik niet meer kapot gaan! Mijn benen zijn tegen alle verwachtingen in nog top. Geen greintje pijn. Ik passeer m’n vrienden en familie en ondanks de 7 kilometer die nog resten maak ik een gebalde vuist: dit kan onmogelijk nog fout lopen! Ik blijf het tempo onderhouden en de laatste 2 kilometers kan ik  mijn glimlach niet meer onderdrukken. Hier heb ik hard voor gewerkt. Hier kom ik de vruchten plukken. Ik word emotioneel en loop de rode loper op. Klop me op de borst, schreeuw het uit, vingers in de lucht, ongeacht waar ik eindig in de rangschikking: dit voelt aan als een overwinning.”

Lees hier het volledige wedstrijdverslag van Jeroen en hier vind je het verslag van zijn vrouw Leen Van Overtveldt, die ook de finish haalde. Zij deed er 12u26’47 over en werd 6de bij de F35.

Veel Belgen op podium

En dan waren er heel wat age groupers die naar het podium mochten. Bij de M20 won Maximilian Weil voor Jan Van Baelen. Bij de M25 werd Daan Geudens 5de. Bij de M35 pakte Benny De Schrooder brons. Jeroen Van Overmeire won dus de M40 categorie. Robin Condic hield anderhalve minuut over op Nicolas Deneckere. Zilver en goud voor België dus bij de M45. Bij de M50 was Johan Coulon de allerbeste. Bij de vrouwen werd Leen Coen vijfde bij de F30. Sophie Derouaux pakte zilver bij de F40. 

Bruno Clerbout 4de: “Denk dat er meer in zat”

Bruno Clerbout in Almere (foto: Katrien Decru)
Bruno Clerbout in Almere (foto: Katrien Decru)

Op de halve triatlon won de sterke Duitser Philip Herber in 4u00’34. Bruno Clerbout was de beste Belg op de vierde plaats. Hij was de eerste Master in 4u08’18, maar was achteraf toch niet helemaal tevreden. “Denk dat er meer in zat, maar dat kan ik niet hard maken. De rest van de voorbereiding nog wel. Te beginnen met vandaag 180 km fietsen. We zijn op de goede ‘road to Kona’,” aldus Bruce. Lees hier zijn volledige wedstrijdverslag.

3coach trio net boven de acht uur

3coach trio (foto: Christian Meuser)
3coach trio (foto: Christian Meuser)

Net geen acht uur (8u07’20) had team 3coach.be nodig om de Challenge Almere Tri Together te winnen. Onder goedkeurend oog van 18-voudig Hawaii ganger Christian Meuser kwam een dreamteam aan de start. Bart Colpaert zwom in 48’44 seconden de 3,8 km en zette hiermee de besttijd van de dag neer. Bram Kestelyn fietste 4u39 en finishte de 180 km met 38,7 gemiddeld per uur. Om af te sluiten liep Wim Van de Wielle de besttijd van de dag! Een marathon in 2u36’57. De mannen van 3coach.be hadden een mega voorsprong op de nummers twee, ook uit België. Het Tricoo team met Delphine Parreyn, Pieter Vanneste en Bjorn Pollentier pakte zilver in 8u51’36.

Joris Sels finisht voor Jef en Steve

En dan tot slot nog de speciale vermelding voor de finish van ‘Onzen Beer’ Joris Sels. De kopman van het Deluplast team kwam een paar jaar geleden nog als allerlaatste binnen. Deze keer was hij beter getraind én hij zette zijn volledige triatlon in het teken van de overleden Steve Vandemaele en Jef Friant.

Uitslagen Almere 2018

Foto’s van Almere van Katrien Decru