Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Pech voor Belgische vrouwen in Grand Final in Australië
De valpartij van Alice Betto en Valerie Barthelemy
Nieuws

Pech voor Belgische vrouwen in Grand Final in Australië

De valpartij van Alice Betto en Valerie Barthelemy
De valpartij van Alice Betto en Valerie Barthelemy

De Grand Final in Gold Coast is geen succesverhaal geworden voor onze Belgische triatletes. Claire Michel begon sterk maar viel terug na een tegenvallend fietsonderdeel en werd met een snelle looptijd nog 20ste. Valerie Barthelemy kwam ten val in de slotronde en liep nog naar een 37ste plaats. De kwarttriatlon in Gold Coast was de achtste en laatste manche van de World Triathlon Series. In de eindrangschikking voor de wereldtitel eindigt Claire als 19de en Valerie Barthelemy als 49ste. De strijd om de wereldtitel ging tussen Katie Zaferes en Vicky Holland. De twee maakten het spannend in Gold Coast…

In het Australische Gold Coast worden deze week de wereldkampioenschappen triatlon gehouden met als hoogtepunt de Grand Final van de WTS. In de 1500 meter zwemmen ging Katie Zaferes aan de leiding. Na 20’09 kwam ze als eerste van een kopgroepje van negen uit het water. Valerie Barthelemy volgde op 19 seconden en Claire Michel moest 27 seconden goedmaken. De twee Belgische triatletes nestelden zich in een grote achtervolgende groep die in de eerste helft van de 40 km fietsen op een 15 seconden van de kopgroep volgde. Met nog 18 km te gaan, kwamen de achtervolgsters aansluiten en kregen we een grote kopgroep van 30 triatletes.

Michel lost, Barthelemy valt

Val Barthelemy in groep

Maya Kingma en vier Britse vrouwen, in functie van titelkandidate Holland, hielden het tempo vooraan erg hoog. Daardoor moest Claire Michel achteraan de groep lossen. Met nog 15 km te gaan verloor ze 24 seconden op de kopgroep. Dat verschil groeide snel boven de minuut. Waarom Claire precies moest lossen, is ons nog niet duidelijk. Valerie Barthelemy bleef wel mooi mee ronddraaien in de tot 28 triatletes herleidde kopgroep, maar in de slotronde tikte een andere atlete de Italiaanse Betto aan. Valerie kon haar niet onwijken en ging tegen de grond. Het duurde een tijd eer ze weer op haar fiets kon kruipen en daardoor werden haar kansen op een top-30 plaats gedecimeerd. Ze kwam samen met Claire Michel de wisselzone binnen op 2’40 van de leidsters.

WTS Gold Coast 2018

Vooraan ging het tussen Katie Zaferes en Vicky Holland om de wereldtitel. Voor ‘Vix’ was het simpel, ze moest voor Zaferes eindigen om de opvolgster van Flora Duffy te worden. Holland begon meteen als leidster aan de 10 km lopen, maar na 600 meter kwam Zaferes naast haar lopen. Veel spannender kon het niet worden. Ashley Gentle kwam nog mee aansluiten en met zijn drieën namen ze een mooie voorsprong op de rest van het veld.

Zaferes en Holland maken het spannend

Gentle wou natuurlijk graag winnen voor eigen volk maar de rest van de wereld was vooral bezig met de strijd tussen Zaferes en Holland. Met nog zes kilometer te gaan moest de Britse een paar meter laten op de Australische en de Amerikaanse. Halfweg bedroeg het verschil vijf seconden, maar met nog 3,5 km te gaan, kwam ‘Vix’ opnieuw aansluiten bij Gentle en Zaferes. Een paar honderd meter verder ging Holland in de aanval en moest Zaferes lossen. Bij het ingaan van de slotronde werd het duidelijk. Vicky Holland zou de nieuwe wereldkampioene worden, na Helen Jenkins in 2011 en Non Stanford in 2013 de derde Britse wereldtitel sinds de start van de WTS. 

Gold Coast Holland

In de spurt won Ashley Gentle de laatste manche voor een uitzinnig thuispubliek. Holland mocht als tweede feesten. Zij werd de nieuwe wereldkampioene. Katie Zaferes werd derde, maar moest daardoor haar koppositie in de WTS ranking afstaan aan de Britse. Laura Lindemann werd vierde en Kirsten Kasper werd vijfde. Het brons in de WTS ranking ging naar Georgia Taylor Brown. Claire Michel liep nog sterk naar de 20ste plaats op 3’23. Tel daar die 2’40 achterstand na het fietsen af en ze had kunnen meedoen voor het podium vandaag… Valerie Barthelemy werd op 6’26 37ste. De twee Belgische triatletes schoven nog wel op in de eindranking. Claire won twee plaatsen en eindigt het seizoen als 19de. Valerie schoof van de 50ste naar de 49ste plaats.

Zondagochtend Belgische tijd is het de beurt aan de mannen met Marten Van Riel (die een tiende plaats in de WTS ranking verdedigt), Christophe De Keyser en Jelle Geens, vanaf 7u live te volgen op triathlonlive.tv.