Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Aanvalslust Van Riel niet beloond in Grand Final in Australië
Nieuws

Aanvalslust Van Riel niet beloond in Grand Final in Australië

Marten Van Riel op kop Gold Coast

Op de slotdag van de wereldkampioenschappen triatlon in Gold Coast stond de Grand Final bij de elite mannen nog op het programma. Voor ons was het vooral uitkijken naar Marten Van Riel, of hij zijn tiende plaats in de WK-ranking kon behouden. Hij had er duidelijk zin in want Marten ging tot drie keer toe in de aanval. De laatste was de goeie, maar in de slotkilometer fietsen had hij opnieuw pech. Hij liep alsnog naar de negende plaats. De dagwinst was voor Vincent Luis. De wereldtitel ging naar Mario Mola.

Marten begon sterk aan de wedstrijd. In een door de golfslag voor de kust van Gold Coast bijzonder ruw geworden zwemonderdeel bleef Van Riel de aansluiting houden bij een kopgroepje van negen triatleten. Hij stapte als achtste uit het water en zette dan een typisch ‘Van Rielke’ neer door de eerste kilometer keihard te knallen. Nog voor hij zijn schoenen vastgemaakt had, reed hij naar Varga, Schuman en Luis toe, met onder andere Johnny Brownlee in zijn wiel. Van Riel hield het tempo hoog waardoor in de eerste ronde al twee koplopers moesten lossen. Zo bleven ze met vijf over vooraan.

Marten Van Riel Gold Coast bike

Ze pakten een 25 seconden op de grote achtervolgende groep, met daarin Christophe De Keyser. CDK kwam als 33ste uit het water, vlak bij Alistair Brownlee en Mario Mola. Jelle Geens verloor meer dan een minuut en kwam pas als 55ste op het droge. Hij miste dan ook de aansluiting met de grote groep.

Na een slipper bij het keerpunt van Vincent Luis kwam Marten Van Riel alleen te zitten. Hij ging vol door, alleen op kop in de Grand Final, terwijl de andere vier koplopers door de achtervolgende groep werden opgeslokt. Marten bleef tien seconden voor hen uitrijden. Veel meer ruimte kreeg hij niet, vooral door het gebeuk vooraan van de Noorse triatleten. Halfweg kreeg de groep hem te pakken maar Marten probeerde alsnog er vandoor te gaan met Alistair Brownlee en Kristian Blummenfelt. Ze werden opnieuw gegrepen, maar Marten’s aanvalslust was nog niet over. Op 17 km voor het einde ging hij opnieuw in de aanval, ditmaal alleen met Kristian Blummenfelt.

Van Riel Blummenfelt

Van Riel en Blummenfelt werkten goed samen en de Belg en de Noor verdubbelden hun voorsprong naar twintig seconden bij het ingaan van de laatste 10 km. Bij het ingaan van de laatste ronde bedroeg de voorsprong 34 seconden en begon het er erg goed uit te zien voor Marten. Christophe De Keyser bleef tot halfweg goed mee fietsen in de grote achtervolgende groep, maar kreeg dan mechanische pech en verdween helaas uit de wedstrijd. Jelle Geens volgde in een derde groepje op meer dan twee minuten van de twee koplopers. 

En dan sloeg het noodlot toe in de slotkilometer. Na een bocht kwam de ketting van Marten bij het schakelen vast te zitten. Hij moest even van de fiets en verloor bijna een halve minuut. Blummenfelt kwam met 24 seconden voorsprong op Van Riel in de wissel. Marten zelf had nog acht seconden over op de grote groep. Een stevige ontgoocheling voor de meest aanvalslustige triatleet van het hele pak.

Marten pikte in de laatste tien kilometer lopen nog wel aan bij de groep snelle mannen, maar wie weet wat er ingezeten had als hij samen met Blummenfelt had kunnen wisselen. Tot halfweg het lopen leek het er op dat Marten nog een top-10 plaats zou pakken, maar dan kreeg hij het moeilijk. Vooraan kreeg Mola Blummenfelt te pakken. Samen met Murray, Schoeman, Luis en Le Corre gingen ze de slotfase in. Vincent Luis bleek de snelste en won net als in Rotterdam vorig jaar de Grand Final. Mola kwam als tweede over de streep en pakte zijn derde wereldtitel op rij. Marten Van Riel had nog een snelle laatste ronde en een goeie sprint in de benen. Hij liep achter Johnny Brownlee naar de negende plaats. Dat is in alle omstandigheden sowieso een sterk resultaat, maar gezien de pech die hij in het fietsen had, zat er vandaag wel meer in. 

Jelle Geens haalde nog heel wat atleten in en liep naar de 28ste plaats. Met zijn negende plaats in de Grand Final pakte Marten voldoende punten om zijn tiende plaats in de WTS ranking te verzilveren. Jelle Geens verloor een plaatsje en beëindigt de WTS op de 26ste plaats. De ongelukkige Christophe De Keyser is 78ste in de eindranking.

Net geen medaille voor Stephane

Voorafgaand aan de mannen elite was er ook nog het WK kwarttriatlon voor de age groupers. Het aantal Belgen lag een pak lager dan vorig jaar in Rotterdam, maar er maakten toch een tiental Belgen de oversteek naar Australië. Op de sprintafstand haalde Stephane Vander Bruggen een bronzen medaille binnen voor ons land. Op de kwart zondag lukte hem dat net niet. Stephane werd vierde, op twintig seconden van brons. Toch weer een mooie wedstrijd van Stepane…

Alle age group resultaten

Bij de M25 werd Jonathan Heyrman 21ste en Joris Aerden pakte de 40ste plaats in dezelfde categorie. Nathalie Vanaubel werd 51ste bij de F30. Bij de M30 werd Adrien Petteau 28ste en Stijn De Vriendt 70ste. Wim Ronsmans werd 52ste bij de M35. Bij de M45 was er een 11de plaats voor Laurent Doyen. Luc Fidlers en Luc Van Der Massen werden 88ste en 89ste bij de M55.