Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Ironman diskwalificeert winnares Maastricht
Els Visser in de Ironman Maastricht (foto: 3athlon.nl)
Nieuws

Ironman diskwalificeert winnares Maastricht

Els Visser in de Ironman Maastricht (foto: 3athlon.nl)
Els Visser in de Ironman Maastricht (foto: 3athlon.nl)

Ironman heeft zaterdag voor heel wat consternatie gezorgd door de winnares van de Ironman Maastricht te diskwalificeren. Els Visser raakt daardoor haar overwinning kwijt, haar prijzengeld, maar ook de Nederlandse titel volledige triatlon. Dat Visser het zwemparcours had afgesneden door het missen van een boei (in de voeten van Sonia Bracegirdle, die eveneens werd gediskwalificeerd), was ondertussen al een tijd geweten. De dag zelf werd er geen actie ondernomen door de jury. Een paar weken later doet Ironman dat dan alsnog zelf, met als gevolg dat Angela Naeth (die samen met een paar andere atletes klacht had ingediend tegen Visser en Bracegirdle) net genoeg punten krijgt om in allerlaatste instantie toch in Hawaii te kunnen starten.

Visser toonde zich tijdens Ironman Maastricht oppermachtig en aanvankelijk leek er geen vuiltje aan de lucht. Tot er weken na de race ineens een protest werd ingediend door een drietal atletes, waaronder de Canadese Angela Naeth. Visser zou, in de voeten van de Nieuw-Zeelandse Sonia Bracegirdle overigens, een laatste stuk van het zwemparcours hebben afgesneden. Het was onduidelijk of dat onbewust of bewust was gegaan, maar het feit dat er minder was gezwommen lag duidelijk op tafel. De klacht kwam binnen bij de NTB, die stuurde deze onlangs door naar de ITU, maar omdat de International Triathlon Union de Ironman Maastricht niet als formeel erkende wedstrijd zag, deed ook zij geen uitspraak. Vervolgens werd de beslissing afgelopen nacht door Ironman zelf gemaakt.

In een mail aan zowel Visser als Bracegirdle werd hen medegedeeld dat zij niet hebben voldaan aan ‘regel 2.1’, namelijk het reglementair volgen van het parcours. Op basis daarvan volgt een directe diskwalificatie voor zowel Visser als Bracegirdle. Voor Visser betekent dat dus dat ze haar overwinning én Nederlandse titel kwijtraakt. Die zullen nu doorschuiven naar Yvonne van Vlerken. Zij eiste aanvankelijk de tweede plaats in de wedstrijd op. Het zilver zal nu naar Katja Konschak (DUI) gaan, het brons naar Angela Naeth (CAN).

Yvonne Van Vlerken in de IM Maastricht (foto: 3athlon.nl)
Yvonne Van Vlerken in de IM Maastricht (foto: 3athlon.nl)

Onze collega’s van 3athlon.nl berichtten zaterdag uitgebreid over de DSQ van Visser en dat weekt nogal wat reacties los. En die gaan voornamelijk niet over de begane fout van Visser en Bracegirdle, maar wel over het tijdstip dat Ironman alsnog de DSQ uitsprak. Door die uitspraak wordt Yvonne Van Vlerken dus Nederlands kampioene, maar ook zij is niet blij met de hele situatie. Ze is ervan overtuigd dat beide dames niet bewust het foute parcours volgden. “Ze zijn allebei nog zo jong, zo onervaren en nieuw in de sport. Echte broekies. Het is gewoon heel treurig voor ze dat dit gebeurt.”

Els Visser regaeerde met een formeel statement dat ze samen met haar team gaat overleggen hoe ze hier meer verder gaan.