Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Bart Aernouts vice-wereldkampioen en snelste Belg ooit in Hawaii
Patrick Lange winnaar in Hawaii in 2018 (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)

Bart Aernouts vice-wereldkampioen en snelste Belg ooit in Hawaii

Bart Aernouts met Lange en McNamee (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)
Bart Aernouts met Lange en McNamee (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)

Bart Aernouts heeft geschiedenis geschreven. In het WK Ironman van Hawaii zette hij de wedstrijd van zijn leven neer. Na een goed zwemnummer, slaagde hij er in om op de fiets zijn eigen tempo aan te houden en in het tweede deel van de 180 km op te rukken. In de slotfase kreeg hij de grote groep te pakken en in de marathon hield hij een tijd gelijke tred met de snelste mannen. Alleen titelverdediger Patrick Lange was nog een klasse sterker in het lopen.

Patrick Lange verlengde zijn wereldtitel in een bijzonder scherpe tijd van 7u52’39, een nieuw parcoursrecord in Kona. Bart Aernouts volgde tot Energy Lab op anderhalve minuut maar moest bij het uitkomen van het warmste gedeelte van het sowieso al lastige parcours twee minuten toestaan op de Duitser. Vanaf dat moment leek het duidelijk dat Lange op weg was naar een tweede overwinning op rij. Achter Bart rukte ondertussen David McNamee op, zijn ex-ploegmaat bij BMC-Vifitsport. Maar Aernouts hield het vol en werd vice-wereldkampioen in 7u56’41. Meteen ook de snelste Ironman ooit van Bart, na zijn eerder sub 8 bij zijn overwinning in de Challenge van Roth in 2017 (7u59’07)

Bart is nog maar de vijfde Belg die het podium haalt in Hawaii. Het is van 2013 dat België nog eens op het podium stond. Toen pakte Frederik Van Lierde het goud. Een jaar eerder was er nog brons voor Fre. In 2010 was er ook brons voor Marino Vanhoenacker. Rutger Beke pakte zilver in 2003 en brons in 2008. En Luc Van Lierde pakte naast zijn overwinningen in 1996 en 1999 ook nog een keer zilver in 1998.

Het zwemmen was niet super, maar de schade viel al bij al mee. Bart verloor iets meer dan zes minuten en begon dan rustig aan op te rukken door geen al te hoog tempo te trappen. Na 120 km kreeg hij uitzicht op de grote groep der favorieten voor hem en met nog 20 km te gaan, kwam Bart aansluiten. Hij wisselde na 180 km fietsen als vijfde. In de marathon ging hij mee in het spoor van Lange en O’Donell. Die moest al snel zijn fout van Lange te volgen inzien. Bart volgde zijn eigen tempo en nestelde zich comfortabel op de tweede plaats.

Penalty nekt Van Lierde

Frederik Van Lierde loopt op karakter uit (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)
Frederik Van Lierde loopt op karakter uit (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)

Patrick Lange verpulverde het parcoursrecord. Bart werd tweede en David McNamee werd derde. Voor Frederik Van Lierde werd het een frustrerende dag. De wereldkampioen van 2013 zat na het zwemmen in een klein groepje met vooral veel Duitsers. Maar opnieuw kreeg Frederik een rode kaart voor draften en verloor hij vijf minuten in de penalty tent. Hij probeerde nog de kracht te vinden om door te zetten, maar viel terug naar de 25ste plaats. Fre liep de wedstrijd op karakter uit. Hij werd 32ste in 8u38’48