Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Gouden Tim Van Hemel: “In slotronde naar beneden gestort”
Multisports

Gouden Tim Van Hemel: “In slotronde naar beneden gestort”

Tim Van Hemel podium EK cross

Wat een week voor Tim Van Hemel. Nadat hij dinsdag Europees kampioen cross duatlon werd, pakte hij donderdag de Europese titel cross triatlon. “Ik wou er natuurlijk voor gaan, maar ik had nooit verwacht dat ik de dubbel zou realiseren,” vertelt Tim ons vanuit Ibiza. Hij besloot overigens pas laat om zijn seizoen te verlengen. “Ik ben blij dat ik naar Ibiza ben gekomen, maar nu is het wel tijd voor rust…” Een uitgebreid interview met de dubbele Europese kampioen, onder andere over de cruciale bandenkeuze en de optimale spanning.

“Het werd donderdag een heel andere wedstrijd dan dinsdag,” legt Tim uit. “Het parcours was ook absoluut niet te vergelijken. Dinsdag in de cross duatlon waren er veel meer hoogtemeters, zo’n 150 per ronde. Nu waren het er nauwelijks veertig geloof ik. Maar het was wel erg technisch, met heel veel rotsen en af en toe een stevig niveau verschil waarbij je van rots naar rots moest springen.”

Tubeless en 1,2 bar druk

Vooraf waren de cross-triatleten heel erg bezig met de materiaalkeuze. “Door de vele rotsen was het geen gemakkelijk parcours, je moest je eigen pad uitzoeken. Ik ben uiteindelijk gegaan voor tubeless banden en een druk tussen 1,2 en 1,4 bar. Daardoor kon ik vol doorgaan, al voelde het af en toe wel alsof ik volledig ‘plat’ stond.”

“Programma is al vol genoeg, maar wie weet…”

“In het lopen was het ook lastig. Ik hoorde in de tweede ronde dat Brice Daubord terug kwam tot op een twintig seconden. Vanaf dan heb ik alles of niks gespeeld. Ik wou absoluut winnen. In de slotronde heb ik me echt naar beneden gestort. Ik heb mijn voeten denk ik tien keer omgeslagen, maar ben blijven rennen.”

Met zijn overwinning bewijst Tim zijn talent voor cross triatlon. En hij klopte kleppers als Daubord, Roth en Serrieres. “Tja, ik ken die mannen eigenlijk niet. Zijn die zo goed? Nu, ik vond het wel leuk om het EK cross triatlon te doen. Het is een hele andere manier van racen dan een gewone triatlon, veel meer individueel en daar houd ik wel van. Maar of ik me nu volgend jaar aan Xterra ga wagen? Mijn programma zit nu al goed vol met triatlons en het Franse GP duatlon circuit, maar wie weet is het wel iets voor de toekomst.”

“Jammer voor Lucas, die voelde zich beter dan dinsdag”

Ondanks zijn eigen moment de gloire, voelde Tim ook mee met de teleurstelling van zijn ploeg- en streekgenoot Lucas Van Deynze. “Hij was aan een sterke wedstrijd bezig en vertelde me nog dat hij zich beter voelde dan dinsdag. Hij kwam vlak voor Yeray Luxem uit het water en bleef ook in het fietsen in de buurt. Een medaille bij de U23 zat er zeker in. Tot hij met zijn voorwiel op een scherp uitstekende rots terechtkwam en lek reed. Jammer, ik had het hem zeker gegund,” aldus Tim.

Nog 1 BK?

Voor Tim is het ondertussen een lang seizoen geweest, met vier titels. In cross duatlon en kwarttriatlon werd hij Belgisch kampioen en in Ibiza pakte hij dus twee Europese titels op drie dagen. Tijd voor rust nu of gaat hij zaterdag nog eens aan de slag in het EK long distance triatlon? “Nee! Ook al zou ik willen, ik heb er de benen niet meer voor. Ik voel het nu wel. Nee, nu tijd voor wat rust en wat te genieten van Ibiza. Beetje uitgaan de komende twee à drie weken en dan weer keihard werken aan de voorbereiding van seizoen 2019. Of misschien toch nog 1 Belgisch kampioenschap meepikken? Wanneer was dat BK Beermile nu ook weer?” besluit Tim lachend. Wie weet zien we hem dus op 9 november aan het Sportkot in Leuven.