Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Belgische triatletes pakken Chinese Kona slots
Ophelie Saussus aan de finish in Xiamen (foto: Ophelie Saussus)
Nieuws

Belgische triatletes pakken Chinese Kona slots

Ophelie Saussus aan de finish in Xiamen (foto: Ophelie Saussus)
Ophelie Saussus aan de finish in Xiamen (foto: Ophelie Saussus)

De kortste weg naar het WK Ironman triatlon in Hawaii leidt sinds enige tijd langs China. In de 70.3 Ironman van Xiamen kan je namelijk een rechtstreeks ticket voor het WK over de volledige afstand bemachtigen. De race in China is vooral bij onze franstalige landgenoten populair. En ook afgelopen zondag kwalificeerden twee Waalse triatletes zich voor Kona. In oktober 2019 staan Mathilde Hanuise en Ophelie Saussus aan de start in Hawaii.

Ophelie Saussus nam dit jaar al deel aan het WK Ironman, samen met papa Phil. In Xiamen had ze een onverwacht goeie wedstrijd. Met een eindtijd van 4u56’41 pakte ze de winst in de F18 categorie én haar ticket voor Kona. “Het was niet evident om na Kona weer in trainingsmodus te geraken,” vertelt Ophelie. “Mijn papa vroeg om hier te starten in de hoop me opnieuw te kwalificeren voor Hawaii. Hoewel ik drie dagen ziek werd voor de wedstrijd, geraakte in toch in China. De dag voor de wedstrijd lag ik ook nog ziek op bed en na een korte nacht was mijn maag nog altijd niet goed bij de start.

Dankzij mijn super support team geraakte ik toch gemotiveerd al wist ik dat ik stevige tegenstand had. Door de rolling start werd het vooral een wedstrijd tegen mezelf. Het zwemmen verliep goed ondanks de stroming en na 25′ kwam ik uit het water. In het fietsen duwde ik nooit deze wattages. Ik fietste 2u37 over de 90 km en deed een kwartier van mijn besttijd af. Hoewel mijn maag weer opspeelde kon ik de hele tijd een goed tempo aanhouden op de 21 km lopen en in de laatste 5 km kon ik zelfs nog versnellen. Het werd 1u44, maar liefst 11 minuten beter dan mijn PR. Ik wachtte op mijn pa en op mijn grootste concurrente en vanaf ik haar tijd zag, werd het een echte finish line party,” aldus Ophelie. Ze won niet alleen haar age group maar was ook de elfde beste dame overall, inclusief de pro’s waar Immogen Simmonds won voor Heather Wurtele en Sarah Piampiano.

Mathilde Hanuise en Ophelie Saussus gekwalificeerd voor Hawaii (foto: Ophelie Saussus)
Mathilde Hanuise en Ophelie Saussus gekwalificeerd voor Hawaii (foto: Ophelie Saussus)

“Waarom werd er geen enkele drafting penalty uitgedeeld?”

Maar Saussus was niet de snelste Belgische. Die eer was weggelegd voor Mathilde Hanuise. De Brusselse zette een straffe tijd neer van 4u35’21 neer en pakte daarmee de overwinning in de F25 categorie. Ook zij was uitermate tevreden en incasseerde met veel plezier haar slot voor Kona 2019. Ze was de zesde snelste dame en eerste age grouper overall achter vijf pro’s.

Ze legde de basis voor haar age group zege in het lopen, na een frustrerend fietsonderdeel. “Het zwemmen ging goed met een tijd van 25 minuten en ik was vooral blij met mijn looptijd van 1u26, de tweede snelste halve marathon van alle vrouwen, inclusief de pro’s. Maar het was vooral genieten om alle vrouwen opnieuw voorbij te steken die schaamteloos bij de mannen in het wiel hadden gezeten. Het was echt frustrerend tijdens het fietsen dat zoveel vrouwen aan draften deden en dat er niet tegen opgetreden werd. Ik verwonder me er over waarom er geen enkele drafting penalty werd uitgedeeld. Ondanks dat alles ben ik zelf wel heel tevreden van mijn prestatie en met mijn kwalificatie voor Kona,” aldus Mathilde.

Bij de F40 werd Barbara De Busschere 4de in 5u08’22. 

En nog opvallend: bij de M65 werd de halve triatlon gewonnen door Valerio Curridori, de schoonpapa van Jim Thijs 🙂 Phil Saussus werd overigens 12de in de M55 categorie.