Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Bozzone zet comeback door: sub-8 in Ironman Busselton
Terenzo Bozzone wint IM Western Australia (foto: Ironman/Delly Carr)
Nieuws

Bozzone zet comeback door: sub-8 in Ironman Busselton

Terenzo Bozzone wint IM Western Australia (foto: Ironman/Delly Carr)
Terenzo Bozzone wint IM Western Australia (foto: Ironman/Delly Carr)

Terenzo Bozzone heeft zondagochtend Belgische tijd de Ironman van West Australia gewonnen. Leek zijn overwinning vorige week in de 70.3 Ironman van Western Sydney nog op een absolute topprestatie, dan mag zijn sub-8 uur in Busselton te boek staan als de comeback van het jaar. Dat hij de Ironman van Busselton voor een derde keer op rij wint, is onder normale omstandigheden geen verrassing. Maar dat hij vijf maanden na die horrorcrash op training (na een hit en run die levensbedreigend had kunnen zijn) onder de acht uur duikt, dat is toch wel heel straf. Naast Bozzone keken wij ook uit naar de Belgen Stephane Vander Bruggen en David Smitz. En bij de vrouwen was er ook een sterk heroptreden van mama Caroline ‘Xena’ Steffen.

Bozzo kreeg zijn stuntzege niet zomaar cadeau. Lange tijd leek het er op dat Cameron Wurf, in september nog tweede bij Challenge Almere-Amsterdam, zou winnen, maar de Australiër verspeelde zijn voorsprong tijdens het lopen. Aanvankelijk was het Bozzone die sneller zwom, met een tijd van 48:48 kwam hij ongeveer een minuutje eerder dan Wurf uit het water, maar dat veranderde al snel op de fiets. Wurf zette het gas er vol op en deed 4:07 over het fietsen. Bozzone had er vijf minuten langer voor nodig en begon dus met een achterstand aan het lopen. Pas in de slotfase nam Bozzone het heft terug in handen en dankzij een marathon van 2:51 kon hij Wurf, die 2:56 liep, nog net inhalen. Uiteindelijk finishte Bozzone dus in 7:56:01, terwijl Wurf na 7:57:41 het zilver opeiste. Het brons ging naar de Australische Matt Burton: hij deed 8:07:19 over de race.

Caroline Steffen viert met haar zoontje Xander haar comeback zege (foto: Witsup.com)
Caroline Steffen viert met haar zoontje Xander haar comeback zege (foto: Witsup.com)

Bij de vrouwen werd de race gewonnen door de Zwitserse Caroline Steffen. Na een zwemonderdeel van 53:54, een fietsonderdeel van 4:44:52 en een marathon in 3:06:14, kwam zij uiteindelijk na 8:49:46 over de finish. Daarmee toonde ze zich oppermachtig, want de Chileense Barbara Riveros finishte als tweede in een tijd van 9:08:09 en de Australische Dimity-Lee Duke als derde in 9:15:37. Voor Xena, zoals de bijnaam van Steffen luidt, was het ook een comeback op de volledige afstand nadat ze moeder is geworden van de kleine Xander. Die mocht dan ook in de vreugde delen.

Twee Belgen op podium

Bij de M40 werd de wedstrijd gekruid door twee sterke Belgen. Stephane Vander Bruggen bleek goed hersteld van zijn finish in het WK Ironman in Hawaii. Minder dan twee maanden later dook hij zondag onder de negen uur in Busselton. De Belg woont en werkt al jaren in Australië en kon dus deze Ironman niet laten schieten. Een eindtijd van 8u59’55 leverde hem de tweede plaats op in de M40 categorie. “Beste vijf seconden van mijn leven,” liet Stephane ons weten. Hij klopte in Busselton een landgenoot, want David Smitz, van de Nederlandse Ironmanagers, werd derde in 9u16’46. Of de twee Belgen hun slot ook effectief zullen opnemen voor Hawaii 2019 is nog een spannende vraag straks…

Stephane Vander Bruggen duikt onder 9 uur (foto: Stephane Vander Bruggen)
Stephane Vander Bruggen duikt onder 9 uur (foto: Stephane Vander Bruggen)

Bij de M50 keken we met spanning uit naar Bruno De Decker. Na 1u01 zwemmen kwam hij als zesde vijftiger uit het water, maar eens op de fiets stootte hij door naar de tweede plaats. Helaas ging de marathon wat moeizamer. Na een sterke eerste tien kilometer moest Bruno het tempo laten zakken. Met een marathontijd van 4u11’41 werd het finaal een tiende plaats in Busselton.