Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
‘De 10 van 2018’ – Bart Aernouts or who else?
De 10 van 2018

‘De 10 van 2018’ – Bart Aernouts or who else?

Bart-Aernouts-zilver-Ingo
Bart Aernouts tweede in Hawaii (Foto Ingo Kutsche)

Bart Aernouts krijgt de eer om ‘De 10 van 2018’ af te sluiten en een verrassend kan je dit onmogelijk noemen. Bart is al jaren een van de vaandeldragers van onze sport die ieder jaar wel garant staat voor een opmerkelijke overwinning. Dit jaar is het echter niet een overwinning, maar die 2de plaats op Hawaii die ons en alle volgers voor eeuwig zal bijblijven. Slechts twee atleten slaagden erin om in de rijkgevulde geschiedenis van Kona onder de magische kaap van acht uur te duiken. Helaas voor Bart realiseerde die andere klepper dat in hetzelfde boekjaar… Maar dat podium geeft hem voor altijd het recht om de galerij der groten te betreden.

Ereplaatsen verzamelen

Starten doet Bart zijn seizoen op de Challenge Gran Canaria. Na de namen van Dapena, Boecherer en Lange kwam onze landgenoot als vierde over de streep. In mei doet Bart een plaats beter en was hij te zien op het podium van de Ironman 70.3 van Barcelona na een indrukwekkende inhaalrace. Alleen in ‘The Championship’ in Samorin lijkt de motor van Bart niet aan te slaan en eindigt hij net buiten de top tien als elfde. Dat hij na de wedstrijd wel nog op post blijft langs het parcours om onze reporters die zelf in de strijd zaten nog aan te moedigen prijst des te meer de mens Bart Aernouts. Twee weken later zet onze landgenoot sportief de puntjes terug op de i door verassend de bronzen medaille weg te kapen op het Europese Kampioenschap Ironman 70.3 in het Deens Elsinore. Bart Aernouts raakt duidelijk stilaan helemaal onder stoom.

 

Bart Aernouts in Samorin (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)
Bart Aernouts in Samorin (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)

Andermaal Ironman winnaar

Met de Ironman Van Hamburg vindt Bart Aernouts opnieuw zijn geliefkoosde afstand terug. Door blauwalg in het water werd het zwemnummer van de Ironman Hamburg geannuleerd en vervangen door een looponderdeel van zes kilometer. Spek naar de bek van de voormalig wereldkampioen duatlon. Bart zat meteen voorin in de race en zou het veld elk onderdeel verder uitdunnen. Na een verschroeiende fietsproef duldde hij enkel nog maar de aanwezigheid van de Zuid-Afrika Cunnama maar eenmaal de loopschoenen werden aangebonden moest ook die eraan geloven. Met een marathontijd van 2u39’51 voegt Bart een volgende grote zege toe aan zijn fameuze palmares en het ticket voor Hawaii is bij deze ook binnen.

Bart Aernouts wint IM Hamburg

Belgisch avontuur

In zijn voorbereiding richting Hawaii kies Bart Aernouts wel voor een zeer ongewoon programma. Zo ongewoon dat de organisator van de Mister T waarschijnlijk nog moeilijk de slaap kan vatten na het telefoontje van Bart of hij alsnog aan de start mocht verschijnen. De organisatie stemde toe en Bart bedankte met een zege. Coach Luc Van Lierde hielt Bart nog even in België voor die laatste insieve prikkels en ook Viersel kreeg hoog bezoek. Tom Suetens kon tot de laatste kilometer nog stevig weerwerk bloemen maar het was Bart die op het einde met de bloemen ging lopen. Drie wedstrijden in de vakantiemaanden en drie maal nummer één… Bart was klaar maar het moest nog allemaal gebeuren, vanaf nu lag de focus op Hawaii.

bart-aernouts-61_orig
Bart zij passage in ‘De Rit’ ( Foto 3athlon.be / Mario Vanacker)

De grote dag

14 oktober 2018 zal voor altijd een grote dag blijven in de Belgische sportgeschiedenis. Script voor dit verhaal was die legendarische wedstrijd op het vulkanische eiland, een van de hoofdrollen was eindelijk nog eens voor een Belg. Al twee maal nestelde Bart Aernouts zich in de top tien tussen de besten van deze aarde maar die dag zou de dag worden waarop Bart al zo lang op hoopte. Het wedstrijdverhaal verliep na het zwemmen niet anders dan anders en dus zou onze landgenoot op de fiets opnieuw beginnen aan die enorme inhaalrace. Dit keer raapte Bart het ene na het andere puzzelstuk op om deze in de afsluitende marathon netjes in elkaar te doen passen. In een elitegroep samen met later winnaar lange begon hij aan het laatste onderdeel en even later kwam onze landgenoot als de tweede snelste man ooit Alii Drive opgelopen. De tranen kon onze hoofdredacteur niet bedwingen toen hij Bart vol ongeloof het massaal aanwezige publiek zag toezwaaien. Na de overwinningen van Luc en Frederik Van Lierde en een tweede plaats van Rutger Beke schaart Bart Aernouts zich nu ook in dit lijstje vol triatloniconen. Later het seizoen zou icoon Aernouts zijn schitterende seizoen beëindigen in de Laguna Phuket triathlon met een… 2deplaats. Een mooi afscheid van het BMC – Vifit Sport Pro Triathlon Team na schitterende jaren. Vanaf nu gaat Bart zijn carrière solo verder, op zoek naar …

Bart Aernouts op het podium in hawaii (foto: Ingo Kutsche)
Bart Aernouts op het podium in hawaii (foto: Ingo Kutsche)