Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Sara Van De Vel 6de in 70.3 Ironman Dubai, Bowden en Lawrence winnen
Sara Van De Vel 4de in 70.3 Ironman Dubai (foto: 3athlon.nl)
Nieuws

Sara Van De Vel 6de in 70.3 Ironman Dubai, Bowden en Lawrence winnen

Sara Van De Vel is knap zesde geworden in de 70.3 Ironman van Dubai, in haar eerste grote internationale race bij de pro’s. Ze lag lang in vierde positie, samen met favoriete Sarah Lewis. Bij de mannen stapte topfavoriet Kristian Blummenfelt na een paar km fietsen met krampen uit de race. De winst ging naar Adam Bowden en Holly Lawrence.

Sara Van De Vel bereidde zich voor op de 70.3 Ironman met een uitgebreide stage in Namibië, samen met onder andere Victor Campenaerts. En dat wierp vrijdagochtend zijn vruchten af.

Holly Lawrence zet iedereen op achterstand

Met 24’24 zette Holly Lawrence een sterke zwemproef neer. Ze pakte 1’37 op Fenelle Langridge, 2’20 op Anne Haug en 3’27 op Sarah Lewis. Zes seconden later volgde Sara Van De Vel. Die had duidelijk goede fietsbenen, want de triatlete van het LTTD-Oilservice team nestelde zich op de vierde plaats, in het gezelschap van mede-favoriete Sarah Lewis. Karen Steurs wisselde als negende bij de vrouwen pro’s.

Lawrence bleef ondertussen haar voorsprong uitbouwen. De Amerikaanse kwam na 2u11’04 van de fiets en had 5’51 voorsprong op Anne Haug. Sara wisselde als vierde, samen met Sarah Lewis en de Spaanse Judith Corachan, op 8’26.

Sara van 4 naar 6

Sara Van De Vel blij met 6de plaats (foto: 3athlon.be)

In de halve marathon werd het alsnog spannend. Een supersnelle Anne Haug pakte flink wat tijd terug en naderde na 9 km tot op. Sarah Lewis rukte ondertussen op naar de derde plaats, met in haar spoor Sara Van De Vel. Achter de drie topfavorietes, die vorig jaar alle drie op het podium stonden in Dubai, deed Sara het uitstekend. Nog voor halfweg kreeg ze Langridge in het vizier voor de vierde plaats, maar dan kreeg de triatlete uit Lint het moeilijk. In het tweede deel van de halve marathon zakte ze terug naar de zesde plaats.

Holly Lawrence wint in Dubai (foto: Ironman)

De winst ging naar Holly Lawrence in 4u00’04. Anne Haug kwam nog dicht en werd in tweede in 4u01’42. Sarah Lewis pakte de derde plaats in 4u09’39. Sara Van De Vel werd heel mooi zesde in 4u17’17. Karen Steurs werd achtste bij de pro’s in 4u31’04.

Blummenfelt:” Nog moe van lange reis”

Een ontgoochelde Blummenfelt stopte met fietsen na krampen (foto: Ironman)

De grootste verrassing bij de mannen was wel de opgave van topfavoriet Kristian Blummenfelt. Na de afmelding van Alistair Brownlee was iedereen ervan overtuigd dat de Noor overtuigend zou winnen, net zoals eind vorig jaar in Bahrain. Kristian stapte na een paar kilometer fietsen uit de wedstrijd en was ontgoocheld. “Ik voelde me nog moe van de lange reis. In T1 kreeg ik last van krampen. Ik hoopte dat ik die krampen weg zou krijgen op de fiets, maar lukte helaas niet. Dit is een enorme ontgoocheling, want ik was zelfs beter in vorm dan in Bahrein,” aldus Blummenfelt.

Kleine verschillen op de fiets

Door de opgave van Blummenfelt kregen we een heel open race bij de mannen, met veel spanning. Op de fiets probeerde Johann Ackermann, een week na zijn DNF in Zuid-Afrika, de forcing te voeren. Maar de verschillen waren erg klein. De Duitser had slechts 13 seconden voor op Adam Bowden en de andere achtervolgers.

Bowden, ook een van de vaste waarden in de World Triathlon Series, stormde uit T2 en nam heel snel de leiding over. De Brit telde halfweg de halve marathon al meer dan een minuut voorsprong op Patrik Nilsson van het Belgische BMC-Vifitsport team. De Zweed slaagde er niet in om dichterbij te komen.

Grootste zege ooit voor Bowden

Adam Bowden wint 70.3 Dubai (foto: Ironman)

Adam Bowden pakte in Dubai zijn grootste overwinning uit zijn carriere. In 2017 werd hij nog vierde in de WTS van Leeds en vorig jaar pakte hij zijn tweede Britse titel op de sprintafstand. Maar de focus lag het voorbije jaar op de halve afstand, met een 7de plaats op het WK 70.3 in Zuid-Afrika en een 5de plaats in Barcelona.

Bowden won de 70.3 Dubai in 3u40’11. Patrik Nilsson pakte de tweede plaats in 3u42’50. Voor de derde plaats kregen we een spannende strijd tussen Johann Ackermann en de Franse LD-kampioen Sebastien Fraysse. Het was uiteindelijk Fraysse die derde werd in 3u47’05.

Straks brengen we nog updates van de age groupers!