Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
TBT: 12 jaar geleden trok cross duatlon de wereldtoppers aan
Benny Vansteelant voor broer Joerie in Etten-Leur (foto: 3athlon.be/Johan Tack)
Multisports

TBT: 12 jaar geleden trok cross duatlon de wereldtoppers aan

In deze Throwback Thursday keren we terug naar januari 2007, naar de cross duatlon van Etten-Leur en een pittig duel tussen duatlonbroers Benny en Joerie Vansteelant. Op 10 februari 2019 is de cross duatlon van Etten-Leur aan zijn 21ste editie toe, op een nieuwe lokatie, en met een aantal cross duatlon specialisten. Maar vroeger werd het nog gezien als de ideale voorbereiding voor het zomerseizoen. Zo was in 2007 de wereldtop aanwezig. En het is geen wonder dat Benny Vansteelant toen won…

In 2007 was het een cross duatlon met Huub Maas, Armand van der Smissen, Wim Nieuwkerk, Royce Kortekaas, Joerie Vansteelant en de dat jaar helaas veel te vroeg overleden Mister Duathlon Benny Vansteelant. Waar cross duatlon de laatste jaren zijn eigen toppers heeft gekregen, zagen we vroeger veel meer duatleten die in de winter voor de cross discipline kozen om de conditie op peil te houden.

Zachte winter, paar vriesdagen

In 2007 was de januarimaand ongeveer hetzelfde als dit jaar. Het was zacht en nat en het duurde tot de laatste week van januari dat het begon te vriezen. Ook het parcours in Etten-Leur lag er in 2007 glad bij. Een jaar eerder leed Benny er kettingbreuk en won Royce Kortekaas voor Joerie en Huub Maas. De foto hierboven is overigens van 2006. Maar in 2007 ging Benny op zoek naar revanche. Hij won er met overmacht voor broer Joerie. Die schreef destijds voor ons een wedstrijdverslag van Etten-Leur, zijn eerste wedstrijd na drie weken stage.

“Benny had gekozen voor spikes en ik niet”

“In het eerste lopen was ik bijna direct samen weg met Benny. Toen we in het bos kwamen voelde ik al snel dat ik het heel moeilijk had met de vele bochtjes, wellicht omdat Benny gekozen had om met spikes te lopen en ik niet. Benny kwam na ruim zes kilometer lopen de wisselzone binnen met een kleine twintig seconden voorsprong. Eens op de fiets voelde ik al snel dat ik mijn hartslag niet voldoende de hoogte in kreeg, wellicht een combinatie door een gebrek een techniek en wat vermoeidheid,” schreef Joerie toen.

Benny Vansteelant voor broer Joerie in Etten-Leur (foto: 3athlon.be/Johan Tack)

Lees hier het volledige wedstrijdverslag van Etten-Leur 2007 door Joerie.

Marc Herremans won in 1999

Op 10 februari rekenen we opnieuw op een Belg. De wedstrijd werd ooit in 1999 in het leven geroepen om plaatselijke held Huub Maas (in 2004 wereldkampioen duatlon) een voorbereidingswedstrijd te gunnen voor het echte seizoen begon, maar het was een toptriatleet die toen won: Marc Herremans!

Laatste 10 jaar altijd een Belg

Sindsdien hebben heel wat Belgen in Etten-Leur gewonnen, met de afgelopen 10 jaar telkens een Belg op het hoogste schavotje. Vorig jaar ging die eer naar Geert Lauryssen. Als je overigens in Etten-Leur wil gaan kijken of deelnemen, let dan op, de wedstrijd is verplaatst naar nieuwe locatie aan aspergeboerderij de Santspuy. Meer info vind je op hun website.