Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Javier Gomez pakt WK-kwalificatie na zege in Geelong
Javier Gomez in de 70.3 Ironman van Geelong (foto: Ironman)
Nieuws

Javier Gomez pakt WK-kwalificatie na zege in Geelong

Javier Gomez heeft met een sterk loopnummer de 70.3 Ironman triatlon van Geelong gewonnen. Voor de vice-olympische kampioen was het de bedoeling om zich dit seizoen zo snel mogelijk te kwalificeren voor het WK 70.3 Ironman in Nice, zodat hij zich vanaf nu kan focussen op de korte afstand, richting Tokio 2020. Na het zwemmen en het fietsen, maakte hij deel uit van een kopgroep van vijf, maar in het lopen liet hij er geen twijfel meer over bestaan wie de beste was. Radka Kahlefeldt won bij de vrouwen na een spannende wedstrijd.

Josh Amberger kwam als eerste uit het water maar verloor veel tijd in T1 met een technisch probleem. Javier Gomez deed de 1.900 meter zwemmen in 20’55 maar vlak achter hem volgden nog vier atleten: Matt Franklin, Casey Munro, Luke Bell en James Davy. In het fietsen vormden ze een kopgroep van vijf, maar het verschil met de achtervolgers bedroeg slechts anderhalve minuut. De achtervolgers, met onder andere Josh Amberger, slaagden er echter niet in om dat gat te dichten.

Technisch probleem bij Amberger

Matt Franklin probeerde nog weg te komen maar had slechts een handvol seconden voor op de overige 4 koplopers in T2. Het groepje met Josh Amberger volgde op twee minuten. Vanaf de eerste meters nam Javier Gomez de koppositie over. Na tien kilometer lopen volgden de andere al op twee minuten en meer. Ondertussen rukte Josh Amberger, die door een mechanisch probleem veel tijd verloor in T1, op naar de tweede plaats. Bell, Davey en Munro streden om de overblijvende podiumplaats.

Javier Gomez won vlot bij zijn eerste deelname in Geelong in 3u45’22. Josh Amberger werd tweede in 3u49’37. Casey Munro leek op weg naar de derde plaats maar in de spurt snelde de sterk teruggekomen Tim Van Berkel naar het podium. Munro werd op drie seconden vierde.

Voor Gomez is het meteen ‘mission accomplished’. Met zijn overwinning in Geelong (dankzij een halve marathon van 1u11) is Javier rechtstreeks gekwalificeerd voor het WK 70.3 Ironman in Nice, wat een week na de WTS Grand Final in Lausanne valt. Gomez kondigde eerder aan die twee te willen combineren. In de World Triathlon Series wil hij dit seizoen zijn selectie voor de Olympische Spelen afdwingen.

Superspannende loopfinale bij vrouwen

Beslissend moment: Radka Kahlefeldt haalt Ellie Salthouse bij in Geelong (foto: Ironman)

Bij de vrouwen bleef het lang erg spannend. Radka Kahlefedlt was de snelste zwemster in 23’24. Ze kreeg het gezelschap van Ellie Salthouse, Grace Thek en Caroline Steffen. In de laatste 30 km fietsen moest Thek de andere triatletes laten gaan.

Kahlefeldt, Salthouse en Steffen begonnen samen aan de halve marathon. Salthouse plaatste in de eerste kilometers een aanval en liep veertig seconden uit op Steffen en Kahlefeldt. Halfweg de halve marathon moest Caroline Steffen de rol lossen en nam Grace Thek de derde plaats in. Ondertussen naderde Radka Kahlefeldt opnieuw op Ellie Salthouse, tot op 25 seconden.

Radka Kahlefeldt (of Vodickova zoals ze heette voor haar huwelijk met Australisch triatleet Brad Kahlefeldt) kreeg op vijf kilometer van de finish Ellie Salthouse te pakken en liet haar meteen ter plaatse. Ze won in 4u09’56. Het is al haar vierde 70.3 Ironman zege sinds ze begin 2018 terug in competitie verscheen na de geboorte van dochtertje Ruby. In Zuid-Afrika werd ze vijfde op het WK 70.3 Met haar overwinning in Geelong is ook zij rechtstreeks gekwalificeerd voor het WK in Nice in september.

Ellie Salthouse werd tweede in 4u10’55 en Grace Thek werd derde in 4u12’23. Caroline Steffen pakte een vierde plaats.