Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Griep en trainen? “Geef het lichaam rust, sport nooit met koorts!”
Extra

Griep en trainen? “Geef het lichaam rust, sport nooit met koorts!”

De griep is in het land en dat is voor triatleten slecht nieuws, want trainen zit er dan niet in, of toch wel? Er is al veel over gezegd en nog meer over geschreven. Instinctief weten we allemaal wel dat trainen terwijl je ziek bent niet aan te raden is en dat trainen met koorts zelfs ronduit gevaarlijk kan zijn. Triatleten zijn blijkbaar wel van het koppige soort, want zelfs met deze boerenwijsheden zien we in onze wekelijkse Instagram poll dat bijna de helft het lichaam niet de tijd geeft om deftig uit te zieken.

Er bestaat een gouden regel die zegt dat het ok is om te sporten bij ziekte boven de nek, maar dat activiteiten gemeden dienen te worden bij alle kwalen vanaf de schouderlijn. Is deze volkswaarheid correct? We vroegen het aan sportarts Peter Vervoort.

“Voor mij is het een gouden regel om nooit te sporten met koorts en ten minste twee dagen koortsvrij te zijn om het sporten te hervatten”, licht Peter toe.

Onze volkswijsheid gaat anderzijds wel op: “Zaken zoals een gewone verhoudheid die beperkt is tot de neus en zonder medicatie verhinderen het sporten niet. Wanneer er gekleurde fluimen opgehoest worden, is het afgeraden om te trainen, maar dan vooral door de gecompromitteerde zuurstofopname.”

Je ochtendpols voorspelt of je ziek wordt

Ons lichaam is onze tempel, en misschien is het tijd dat we deze tempel de rust geven die hij nodig heeft tijdens en na ziekte. Verder geeft Peter nog een tip om te kunnen anticiperen op een nakende ziekte: “Het opvolgen van de ochtendpols is belangrijk in deze context, daar kan je soms al enkele dagen op voorhand zien dat je ziek gaat worden. Een verhoogde rusthartslag is hier een voorbode van, met twee dagen rust is het grootste kwaad dan meestal al geweken.”

Geen alternatief, gewoon rusten

Ook op de 3athlon.be redactie hadden we ervan. Maar na een paar dagen ellendig ziek zijn, begon het lichaam stilaan weer te hunkeren naar beweging. We probeerden dan toch nog even bij Peter Vervoort. Welke oefeningen kan je doen om toch nog een beetje te bewegen? “Als je ziek bent, moet je gewoon rusten. Er zijn geen alternatieven. En al zeker niet voor overgemotiveerde sportmensen zoals triatleten, daar ze dan al vlug weeral gaan overdrijven. En bovenal geen medicatie nemen om je beter te voelen om zo te denken dat je wel kan sporten,” aldus de sportarts.