Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Kustpijl Knokke-Heist dwingt halve triatlon van Damme week op te schuiven
Nieuws

Kustpijl Knokke-Heist dwingt halve triatlon van Damme week op te schuiven

De halve triatlon van Damme, ook wel bekend als de “Den Halven van Damme”, gaat in 2019 niet door op 14 september zoals oorspronkelijk gepland, maar schuift een week op naar 21 september. Op social media waren er meteen heel wat speculaties rond de reden en de nieuwe long distance races in september, maar het samenvallen van De Kustpijl, een wielerwedstrijd in Knokke-Heist, is de echte reden.

Vorig jaar ging de Kustpijl in Knokke-Heist in oktober door, maar dit jaar schuift de wedstrijd opnieuw een maand naar voor op de UCI-kalender. De Kustpijl is een 1.2 UCI categorie wedstrijd voor elite zonder contract met een parcours van 199 km wat ook over het grondgebied van Damme gaat. De plaatselijke politiezone ziet twee grote sportevenementen en een afgesloten parcours in Damme niet zitten. Daardoor moet Den Halven van Damme opschuiven.

Sixten Mergaert: “Eenzijdige beslissing Knokke-Heist”

Dat is niet naar de zin van organisator Sixten Mergaert. “In deze zijn wij als organisatie, maar ook de stad Damme, het slachtoffer van een gebrek aan communicatie langs de zijde van Knokke-Heist. Zij hebben hun beslissing eenzijdig genomen. Het was gemakkelijker geweest om vanaf het begin correct over de datum te communiceren. Eenmaal een datum geprikt, doe je er alles aan om die in alle communicatie rechtlijnig te houden.”

“Dubbel gevoel”

Sixten beseft ook dat het voor de triatleten wat makkelijker wordt door de grotere ruimte tussen de halve triatlon van Knokke-Heist, dit jaar aan de tweede editie toen, en ook de nieuwe Ironlakes Tri bij de Lacs de l’Eau d’Heure. “Het is op dat vlak met dubbele gevoelens dat wij voor voldongen feiten staan. Zeker als je weet dat Knokke-Heist geen enkele inspanning levert als tegemoetkoming, compromis noch compensatie. Ik wilde nog streven om de datum van Den Halven van Damme te behouden, maar eenmaal de beslissing genomen was, heb ik dit achter me gelaten. Het is verloren energie,” legt Sixten uit.

“Gratis annulering voor 15 april”

Voor de triatleten die al ingeschreven waren maar voor wie de nieuwe datum van 21 september niet kan, heeft Sixten goed nieuws. “De reeds ingeschreven atleten zijn allemaal aangeschreven door mij, met bericht van verschuiving en een woordje uitleg. Ik geef hen de mogelijkheid tot annulatie wanneer de verschuiving voor hen niet past.”

De atleten die er niet bij kunnen zijn, krijgen hun geld terug. “De triatleten krrijgen in dat geval inderdaad 100% van bedrag terug, ook de federatie geeft 100% van hun kosten (daglicentie) terug, maar dat doen we alleen bij annulatie voor 15 april. Ik krijg gevoel dat atleten op eenzelfde lijn als wij zitten. Onze organisatie heeft toch al heel wat krediet opgebouwd. Atleten weten dat wij er alles aan doen in functie van een mooie sportieve wedstrijd. Er is bij hen alleszins veel begrip.”

“Doorzetting, volharding en blijven geloven…”

“Wij zijn er echter van overtuigd dat passie en een goede organisatie elke storm kan verslaan. Doorzetting, volharding en blijven geloven in je einddoel zijn niet alleen eigenschappen van een goede triatleet, maar ook van een goede organisatie. Zelf triatleet zijnde weet ik over wat ik praat… Vallen is niet belangrijk, het is de manier hoe je weer opstaat wat maakt wie je bent,” aldus Sixten.

Clash der Titanen

Het is jammer voor Den Halven van Damme, al is het goed om te zien dat de triatleten veel begrip hebben. Het is een van de weinige wedstrijden die een geweldige formule hanteren: de Clash der Titanen, met de duatleten die gelijktijdig met de triatleten van start gaan. Aan de finish wordt uitgemaakt wie de beste is in die strijd der titanen. In 2018 was duatleet Rik Thijs sneller dan triatleet Thibaut Duy Thien.

Alle info over de wedstrijd en de weg richting inschrijvingen vind je op de website van Den Halven van Damme.