Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Halve Belg tweede in 70.3 Ironman Oceanside, Kanute en Ryf winnen
Ben Kanute wint de 70.3 Ironman Oceanside (foto: Ironman/Talbot Cox)
Nieuws

Halve Belg tweede in 70.3 Ironman Oceanside, Kanute en Ryf winnen

Rudy Von Berg, zoon van onze Belgische top age grouper Rodolphe Von Berg, maar internationaal uitkomende voor de USA, heeft op een haar na de overwinning in de 70.3 Ironman van Oceanside gemist. De Amerikaan Ben Kanute was twaalf seconden sneller. De Zwitserse wereldkampioene Daniela Ryf was oppermachtig bij de vrouwen.

Kanute moest voor de overwinning nog flink doortrekken: hij bleef landgenoot Rodolphe von Berg juniorslechts twaalf seconden voor. Daniela Ryf kon het gedurende de halve marathon rustiger aan doen: haar marge was groot genoeg om niet meer voluit te hoeven.

Kanute zat er direct vanaf de start goed bij. Hij kwam als tweede uit het water en gaf slechts vijftien seconden toe op de snelste zwemmer van de dag: Amerikaan Eric Lagerstrom, die na 21:35 uit het water kwam. Kanute zat daar dus een handvol seconden achter en in zijn kielzog kwam ook nog de Brit Adam Bowden uit het water.

Van 43 naar 12 seconden…

Eenmaal op de fiets draaide Kanute de gashendel flink open. Al na 19 kilometer had hij een voorsprong van ruim een minuut op Bowden en Lagerstrom. Bij deze achtervolgers waren ook nog de Deen Miki Taagholt en Zwitser Ruedi Wild aangesloten. Het was echter Kanute die gedurende de eerste zestig kilometer niet werd achterhaald. Pas in de slotfase op de fiets veranderde dat, want in de laatste dertig kilometer maakte Von Berg de sprong naar voren, terwijl de rest van de deelnemers op meer dan vier minuten werd gezet. Het waren dus Kanute en Von Berg die samen en met flinke voorsprong aan de afsluitende halve marathon begonnen.

Net als bij het fietsen was het opnieuw Kanute die tijdens het lopen het initiatief nam. Zijn voorsprong groeide langzaam, maar zeker. Na 13 kilometer had hij 43 seconden voorsprong te pakken, maar daarna werd het gat op Von Berg steeds weer een beetje kleiner. Op de finish was er uiteindelijk nog slechts 12 seconden over. Kanute won de wedstrijd uiteindelijk in 3:49:25. Von Berg pakte het zilver in 3:49:37 en Bowden legde in een tijd van 3:53:53 beslag op het brons.

Dominante Ryf fietst 6 minuten weg

Bij de vrouwen een heel ander wedstrijdbeeld. Het was de Britse Holly Lawrence die met een zwemtijd van 23:54 als eerste uit het water kwam. Op een kleine halve minuut volgde een drietal dames met daarbij ook Daniela Ryf. De Zwitserse had haar zinnen duidelijk op een overwinning gezet, want reed het gat al snel dicht en na 60 kilometer had ze al een voorsprong van bijna vijf minuten op haar achtervolgsters. Eenmaal terug in de wisselzone was dit gat opgelopen tot 6:36 minuut.

Daniela Ryf wint 70.3 Ironman Oceanside (foto: Ironman/Talbot Cox)

Tijdens het lopen veranderde er eigenlijk nagenoeg niks bij de dames. Ryf handhaafde haar voorsprong, al werd deze wel iets kleiner. De Zwitserse finishte na 4:09:19 en pakte daarmee het goud. Lawrence werd uiteindelijk tweede in een tijd van 4:14:06. Na 4:16:41 pakte Ellie Salthouse het brons.

Er deden geen Belgische pro’s mee in Oceanside.