Drie Belgische vrouwen in top-5 in 70.3 Ironman Kraichgau, Jan Frodeno wint
Tondeur, Verstuyft en Steurs mee op het podium in Kraichgau (foto: Ironman)

Naast The Championship van Challenge in Samorin waren er nog een paar internationale Ironman races, met als opvallendste de 70.3 Ironman Kraichgau, waar onze landgenote Alexandra Tondeur knap tweede werd. Met Katrien Verstuyft op 3 en Karen Steurs op 5 zaten er drie Belgische vrouwen in de top-5. Bij de mannen won het Duitse fenomeen Jan Frodeno. Er waren heel veel Belgische triatleten in Kraichgau, met onder andere een 40-koppige delegatie van 3MD. Vincent Van De Walle won de age Group race…

Tondeur tweede en Verstuyft derde

Bij de vrouwen was topfavoriete Helle Frederiksen een klasse te sterk, ook al kwam Alexandra Tondeur in de slotfase steeds dichterbij. De Deense hield haar leiderspositie vast en won in 4u31’26. Alexandra Tondeur volgde op 3’57 als tweede. Met Katrien Verstuyft op drie was het Belgisch feestje compleet. Katrien pakte het brons in 4u38’03. Chantal Cummings werd vierde en Karen Steurs eindigde op de vijfde plaats in 4u48’32. We moeten het eens precies uitzoeken, maar het is volgens ons voor het eerst dat er drie Belgische vrouwen in de top-5 eindigen van een halve Ironman.

Onze Laetitia doet het goed

Frauke Timmerman stond eerst als derde geklasseerd bij de F18 maar ze werd uiteindelijk tweede in 5u08’21, de categorie waarin Margot Pletinckx de zesde plaats pakte. Dorien Heylen werd knap vijfde bij de F30. En onze Laetitia Theus pakte een knappe zevende plaats bij de F35 in 5u30’29. Sofie Van de Ponseele was negende bij de F45.

Jan Frodeno wint in Kraichgau (foto: Ironman)

Jan Frodeno gaat 8 Duitsers vooraf

Jan Frodeno ging een volledig Duits podium vooraf. De ex-Hawaii winnaar won overtuigend in een snelle 3u53’06. Pas 12’50 later pakte Patrick Dirksmeier de tweede plaats. Lukasz Wojt werd derde in 4u06’24. De volledige top-9 bestond uit Duitsers. Olivier Esser was op de twaalfde plaats de beste Belg bij de pro’s in 4u33’53, maar dat was een stuk trager dan onze beste age grouper.

Vincent Van De Walle overall age group winnaar

Vincent Van De Walle zette een indrukwekkende wedstrijd neer. De 3MD-triatleet kwam na 4u15’38 als allerbeste age grouper over de streep, goed voor een negende tijd overall. Hij pakte ook goud in de M25 categorie, waarin Filip Anné tiende werd. Jaryd De Mooij en Cosie Goudesoone werd vierde en zesde bij de M30.

Broers Veldeman op 1 en 2

Bij de M40 kregen we twee broers op 1 en 2. Stijn Veldeman haalde het voor Stefaan in 4u25’52 met iets meer dan 4 minuten voorsprong op zijn broer. Gilles Couchariere werd vierde in dezelfde categorie. Ringo De Rijck pakte de achtste plaats bij de M45.