Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Geen zesde zege, wel twee podiumplaatsen in Nice voor Fre en Tine
Nieuws

Geen zesde zege, wel twee podiumplaatsen in Nice voor Fre en Tine

Frederik Van Lierde en Tine Deckers waren zondag allebei dichtbij een zesde overwinning in de Ironman van Nice. Tine stootte op een sterke Carrie Lester. Frederik speelde zijn troefkaarten te vroeg uit en moest een te snel fietsnummer bekopen in de 30 km lopen. En had het een volledige triatlon geweest dan had Diego Van Looy op het podium gestaan…

“Te enthousiast op de fiets, zeker?”

“Hoe kan ik uitleggen? Te enthousiast begonnen op de fiets zeker”, vertelde Frederik Van Lierde achteraf aan Het Nieuwsblad. “In het tweede deel van het fietsen besefte ik het eigenlijk al. Bergop was het 29 graden, maar in het slot van het fietsgedeelte bergaf gingen de temperaturen al snel naar 36 graden. Ik heb er dan nog alles aan gedaan om af te koelen, maar het was te laat. Het is altijd balanceren op een dunne lijn tussen de perfecte inspanning leveren en iets te veel in het rood gaan.”

Frederik was goed begonnen aan de wedstrijd, kwam mee vooraan uit het water en fietste vervolgens zes en negen minuten weg van zijn voornaamste concurrenten. Maar in de 30 km lopen stokte zijn tempo en James Cunname ging stevig op en over de wereldkampioen Ironman van 2013. Cunnama won uiteindelijk in 7u16’16 voor de verrassende Franse triatleet Kevin Rundstadler. Frederik Van Lierde werd derde in 7u27’09. Zo’n viertal minuten later pakte een sterk lopende Diego Van Looy een knappe vierde plaats. Wouter Monchy werd 11de en Bert Jammaer 13de.

Frederik Van Lierde in de IM Nice (foto: David Pintens)

“Helemaal overhit”

Van Lierde begon naar eigen zeggen nog wel met een goed gevoel aan het afsluitende loopgedeelte. “Maar al snel geraakte ik helemaal oververhit. Het was enorm warm en de luchtkwaliteit was ook bijzonder slecht waardoor er weinig zuurstof in de lucht hing. Bovendien was dit mijn derde zware wedstrijd in een maand. En dus ontbrak ik toch de frisheid die je bij zulke extreme temperaturen nodig hebt. Ik moest afkoelen, dus stopte ik bij elke douche langs het loopparcours 10 à 15 seconden. Zo verlies je natuurlijk veel tijd, maar ik had geen keuze: het was afkoelen of opgeven. Tussen de douches liep ik wel een goed tempo. Al heb ik wel honderd keer aan opgeven gedacht.”

Tine Deckers tweede

Tine Deckers had een goeie wedstrijd, maar stootte op een sterke Carrie Lester. Ze had een vrij goed zwemnummer en kwam als vierde uit het water. Haar achterstand op Lester varieerde van vier naar zes terug richting vier minuten maar zoals verwacht kreeg ze het gat niet dicht. Tine slaagde er wel in nog een goeie 30 km te lopen en Manon Genet achter zich te laten. Carrie Lester haalde het in 8u05’20. Iets minder dan vier minuten later werd de vijfvoudige Nice-winnares Deckers tweede in 8u09’18.

“Ik hoor hier nog thuis op mijn 41ste”

Geen zesde overwinning in Nice, dus. Toch was Tine niet ontgoocheld: “Carrie Lester is een triatlete van wereldniveau die de top-10 in Hawaï haalt,” vertelt Tine. “En vandaag was ze gewoon beter. Maar ik heb een goeie wedstrijd gedaan. Ik heb laten zien dat ik hier toch nog thuishoor op mijn 41e. Plus, het is fijn om weer voor de prijzen mee te doen na die val met de fiets die mijn hele voorjaar verpestte.”

Tine was dus niet ontevreden na de wedstrijd, wel heel erg moe. “Ik heb hier de afgelopen maanden veel getraind, maar ik was precies toch vergeten hoe zwaar deze wedstrijd is. En natuurlijk, het was vandaag ongelooflijk heet. De beslissing om de wedstrijd in te korten was echt wel terecht. Als je op het einde van het fietsgedeelte uit de bergen komt gereden, slaat de hitte je in je gezicht. Nog voor je begint te lopen, ben je al ongemakkelijk van de warmte. Mijn voeten stonden in brand en de luchtvervuiling werkte ook meteen op mijn luchtwegen.”

Embrunman volgende doel

Een lastige wedstrijd dus, waaruit Tine toch een aantal bemoedigende zaken meeneemt naar de Embrunman, haar volgende grote doel in augustus: “Mijn zwemmen was al goed in Geraardsbergen en ook nu voelde ik me sterk in het water. En ook mijn lopen is prima. Alleen op de fiets zou ik de komende weken nog wat willen groeien. Vandaag ging het niet slecht, maar het was nog niet mijn beste niveau. Dat wil ik in de Embrunman zeker halen.”

Tine was niet de enige pro. Ook Karen Steurs deed het goed met een vijfde plaats in 8u46’12!

Bekijk hier het volledige artikel bij Het Nieuwsblad.