Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Joris Buyl meteen op podium van extreme Swedeman, ticket voor Norseman op zak
Joris Buyl bereikt de top van de Araskutan als tweede in de Swedeman (foto: Peter Croes)
Nieuws

Joris Buyl meteen op podium van extreme Swedeman, ticket voor Norseman op zak

Joris Buyl is dit weekend knap tweede geworden in de extreme Swedeman triatlon. In nog maar zijn tweede volledige triatlon pakte hij meteen een ticket voor de Norseman. Onder het mom ‘het mag wat extremer zijn’ kan je sinds enkele Jaren het XTRI label terugvinden in onze triatlonsport : een reeks van wedstrijd met een extreem parcours in al even extreme omstandigheden. 

Afgelopen weekend waren er met Joris Buyl en Christopher Loose twee Belgen aan de start in de Swedeman, een volledige triatlon te midden van Zweden met een nogal avontuurlijk kantje. 

Tweede volledige triatlon voor Buyl

Voor Buyl was het nog maar de tweede volledige triatlon in zijn carrière: “Mijn eerste volledige afstand was afgelopen jaar in Wales, ook al een zeer uitdagende wedstrijd. Het sprak me op zich wel aan. Ik kan in dat soort wedstrijden mijn huidige kwaliteiten beter laten zien. Omdat ik niet geloot was voor de Norseman, het WK van deze Xtri-series, moest ik zoeken naar een kwalificatiewedstrijd voor 2020.” 

Start van de Swedeman 2019 (foto: Peter Croes)

Zwemwater van 12 graden

Slechts 170 atleten kwamen aan de start, waar Buyl onmiddellijk zijn zwemverleden liet gelden in het ijskoude water van 12°. Na 3,8 km zwemmen had hij een voorsprong van maar liefst 6’, waarna een loodzware klauterpartij naar de wisselzone volgde.

Eens uit de eerste wisselzone werd het een eenzaam fietsonderdeel van 205 kilometer voor Buyl. “Het fietsparcours leek op het eerste zicht niet zo uitdagend met 2300 hoogtemeters, maar aangezien de weinige bochten op dit parcours moest je de gehele tijd op de pedalen blijven duwen. Daarnaast was het mooie glooiende landschap soms té eenzaam en moeilijk om mijn gedachten erbij te houden.”

Klimmende Joris Buyl in de laatste 10 km van de Swedeman (foto: Peter Croes)

Marathon met 2300 hoogtemeters

Buyl moest na 175km wel de leiding afgeven aan de Zweed Paavo Hiltunen, die later in de wedstrijd nog wegzakte naar een 10e plaats.  Loose schoof dankzij een mooi fietsnummer op naar de 8ee plaats wanneer hij de tweede wisselzone bereikte. 

De atleten moesten tijdens de marathon evenveel hoogtemeters afwerken als tijdens het fietsen. De kers op de taart tijdens deze marathon is de finale van 10 km naar de top van de Areskutan, waar de temperaturen plots drastisch zakken en ze nog 1000 hoogtemeters onder de voeten krijgen. ”De laatste klim is zelfs zo lastig, zeker op het einde van zo’n wedstrijd van 12u, dat je verplicht bent om een support crew mee naar boven te nemen. Samen met mijn coach was het klauteren, zweten, zwoegen en afzien op de rotsen en door de sneeuw. Maar het was het zeker waard.”

Een blije Joris Buyl aan de finish van de Swedeman (foto: Peter Croes)

Loose finisht als 9de

“De sterk lopende Noor Jermstad was me na enkele kilometers in de marathon al voorbijgevlogen, en was al lang uit het vizier verdwenen. Maar ondertussen vreesde ik toch ook wel twee sterke mannen die 11 minuten na mij de laatste de klim aanvatten. Eens het vat immers af is, smijten ze hier met minuten naar je hoofd,” aldus Joris.

Buyl hield stand, werd tweede en kon zich daardoor ook rechtstreeks plaatsen voor de Norseman van 2020. De ‘Midlonner’ Christopher Loose eindige na een sterke marathon op de 9e plaats. 

Resultaten Swedeman