Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Claire Michel 33ste in Lausanne, Katie Zaferes pakt zege en wereldtitel
Foto's 3athlon.be - Gert-Jan D'haene
Belgium3Team

Claire Michel 33ste in Lausanne, Katie Zaferes pakt zege en wereldtitel

Katie Zaferes heeft zich op de Grand Final in Lausanne tot wereldkampioene OD Triathlon gekroond. Er stond dit seizoen geen maat op de Amerikaanse die met winst in Zwitserland nog eens extra de puntjes op een fameuze i zette. Voor onze Belgische dames werd het geen topdag: Valerie Barthelemy was de voorbije dagen ziek, weigerde de handdoek te gooien maar moest de race toch staken, Claire Michel kende een zware wedstrijd maar beet door om haar 10de plaats op de WTS ranking te verdedigen en kwam als 33ste over de streep.

Al snel ontstond er een kopgroep van zes waarbij de top 3 van de WTS ranking: Zaferes, Learmonth en Taylor-Brown. Ook Flora Duffy, die terug op het hoogste toneel verscheen, was voorin van de partij. Op het zware parcours werkte het zestal goed samen maar toch zagen ze de achtervolgende groep met daarbij Spirig, Lindeman en Klamer dichterbij komen. Het sein voor Duffy om nog eens op de klim de sloophamer boven te halen waarbij de kopgroep tot vijf werd uitgedund en zo terug verder weg reed van het pak.

Barthelemy out, Michel zet alles op remonte

Ondertussen waren onze landgenoten bezig met een harde strijd in de achtergrond. Barthelemy kende een solide zwemnummer maar ondervond op de vele hellingen in het fietsparcours dat het haar aan power ontbrak. Ze zakte terug van groep naar groep en besliste uiteindelijk dat doorrijden niet veel zin meer had.

Claire Michel moest zoals gebruikelijk terrein toegeven in het zwemnummer maar voelde al snel op de fiets dat een grote sprong naar voor er niet meteen inzat. Michel zette alles op alles maar zag de groepjes voor haar enkel maar verder uitlopen en zag zo het gevaar in dat haar top 10 notering in de ranking in gevaar zou komen.

Katie Zaferes pakt alle prijzen

Ondertussen bleef de situatie vooraan dezelfde en dook een kleine kopgroep de wisselzone in. Duffy voelde al snel dat een overwinning er niet inzat maar het Britse duo Learmonth en Taylor-Brown wel. Taylor-Brown moest in de laatste ronde de rol wel lossen maar ook Zaferes leek het even moeilijk te krijgen. Learmonth naar de overwinning, zou je zeggen, maar dat was buiten de ijzersterke Amerikaanse atlete gerekende die in de laatste 200 meter alsnog voorbij Learmonth ging en zo mocht Zaferes een hele mooie dubbel op haar naam schrijven.

Klamer knap vierde, Barthelemy verliest plaatsen in de eindranking

De Nederlandse Rachel Klamer beschikte in Lausanne over snelle loopbenen en onze Noorderbuur zag haar knappe wedstrijd bekroond met een vierde plaats. Claire Michel eindigde uiteindelijk als 33ste en zag zo zes dames haar alsnog voorbij steken op de WTS Ranking waardoor ze als 16de het jaar afsluit.