Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Marten Van Riel 9de in Grand Final in Lausanne en vijfde in WK eindstand
Marten Van Riel 9de in Lausanne (foto: 3athlon.be/Gert-Jan D'haene)
Belgium3Team

Marten Van Riel 9de in Grand Final in Lausanne en vijfde in WK eindstand

In de Grand Final van de World Triathlon Series heeft de Belgische triatleet Marten Van Riel alweer een knappe prestatie neergezet. Hij won in het lopen de spurt om de negende plaats en stijgt zo nog een plaatsje tot in de top-vijf van de WK eindstand. Jelle Geens zat net iets te ver na het zwemmen en viel even na halfweg het fietsen helemaal weg. Kristian Blummenfelt won, Vincent Luis is de nieuwe wereldkampioen.

Het zwemmen was zonder wetsuit en dat speelde in het nadeel van Jelle Geens. Marten Van Riel zat goed vooraan en kwam als zesde uit het water op vier seconden van Henri Schoeman. Jelle Geens zat er de eerste ronde nog redelijk goed bij maar zakte in het slot terug naar een 56ste plaats op 1’01 in een groep met onder andere Hayden Wilde en Alex Yee.

Jelle Geens in de achtervolgende groep in Lausanne (foto: 3athlon.be/Gert-Jan D’haene)

Jelle Geens valt uit

Hoewel er hard gewerkt werd in de achtervolgende groep van Jelle konden ze geen tijd terugpakken op de kopgroep. En helaas zat in de vijfde ronde de wedstrijd van Jelle Geens er helemaal op. Jelle kreeg af te rekenen met een lekke band en verdween uit de wedstrijd. En dat is jammer want uiteindelijk zou Alex Yee, die bij hem in de groep zat, nog naar de 13de plaats lopen en belangrijke punten voor de WTS eindranking pakken.

Marten Van Riel in de WTS Grand Final (foto: 3athlon.be/Gert-Jan D’haene)

Weinig aanvallen

Bij de 23 leiders hield Marten Van Riel zich redelijk rustig. Ook op de klim halverwege het fietsparcours kregen we geen aanval van onze landgenoot. Aanvalspogingen, van onder andere Ryan Fisher, kenden overigens weinig succes en dus werd er met een grote kopgroep gewisseld, met daarin heel wat favorieten zoals Jake Birthwistle, Johnny Brownlee, Javier Gomez, verdedigdend wereldkampioen Mario Mola en huidige WTS-leider Vincent Luis.

Marten Van Riel strijdt mee om de negende plaats in de WTS Grand Final (foto: 3athlon.be/Gert-Jan D’haene)

Vincent Luis in een zetel

De Noor Kristian Blummenfelt zette als eerste de aanval in tijdens de 10 km lopen. Achter hem volgden drie groepjes, met Marten Van Riel in het derde groepje, vechtend om een top-tien plaats. Na 2,5 km kreeg Blummenfelt het gezelschap van Spanjaarden Mola, Alarza en Gomez, Fransman Luis en opnieuw twee Noren, Iden en Stornes.

Kristian Blummenfelt wint de WTS Grand Final (foto: 3athlon.be/Gert-Jan D’haene)

Voor Vincent Luis was een top-5 finish voldoende om na drie jaar Mario Mola de wereldtitel opnieuw naar Frankrijk te halen. Halfweg was het mission accomplished voor Luis toen ze vooraan nog met 3 overbleven. Luis, Mola en Blummenfelt zouden het uitvechten voor de overwinning in Lausanne. Halfweg was een stevige aanval van Blummenfelt voldoende voor de overwinning. De Noor haalde het voor Mario Mola en pakte zijn eerste WTS-zege uit zijn carriere. Vincent Luis zakte nog terug in de slotronde en werd nog gepasseerd door Alarza en Iden, maar hield de vijfde plaats vast.

Alarza buigt voor Mola en nieuwe wereldkampioen Luis (foto: 3athlon.be/Gert-Jan D’haene)

Marten Van Riel vijfde in WK ranking

Marten Van Riel won na alweer een knappe wedstrijd de sprint om de negende plaats en schuift zo op naar de top-5 in het WK. Vincent Luis is de nieuwe wereldkampioen, na drie jaar Spaanse suprematie. Die pakten wel zilver en brons want Mario Mola en Javier Gomez, jawel een jaar na zijn debuut op het WK Ironman in Hawaii, werden tweede en derde in de eindrangschikking. Marten Van Riel eindigt als vijfde in het WK, een bijzonder sterke prestatie na een sterk seizoen. Ook Jelle Geens had een geweldig seizoen, maar door de DNF in Lausanne zakt hij van de tiende plaats nog terug naar de elfde plaats.