Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Daniela Ryf domineert WK 70.3 Ironman in Nice, penalty nekt Lucy Charles
Daniela Ryf wereldkampioene 70.3 in Nice (foto: 3athlon.be/Gert-Jan D'haene)
Nieuws

Daniela Ryf domineert WK 70.3 Ironman in Nice, penalty nekt Lucy Charles

De Zwitserse triatlete Daniela Ryf is de nieuwe wereldkampioene 70.3 Ironman, het officieuze WK over de halve afstand, na een dominante wedstrijd in Nice. Wie had gehoopt dat het een tweestrijd met Lucy Charles zou worden, was eraan voor de moeite. Charles kreeg een drafting penalty en verloor zo vijf minuten na haar blauwe kaart. Holly Lawrence werd de verrassende tweede.

Daniela Ryf was opnieuw indrukwekkend in Nice. Het heuvelachtige parcours was de Zwitserse op het lijf geschreven. Op de Col de Vence schoof ze op naar de koppositie en in een snelle afdaling nam ze steeds meer voorsprong op Holly Lawrence en haar verrassend sterke landgenote Imogen Simmonds. Die volgden na 90 km fietsen op 2’35 van de viervoudige Ironman-wereldkampioene. Amelia Watkinson volgde op 4’17 en Lisa Norden kwam als vijfde in de wissel op 6’34. Lucy Charles volgde als zesde op 7’10.

Daniela Ryf sterk op de fiets in Nice (foto: 3athlon.be/Gert-Jan D’haene)

Ryf oppermachtig op Promenade des Anglais

In de halve marathon op de Promenade des Anglais bleef het verschil tussen Ryf en Lawrence stabiel. De Britse knabbelde een klein beetje aan de achterstand maar in de slotfase diepte Ryf de kloof weer uit naar meer dan drie minuten. Ze werd oververdiend wereldkampioene in 4u23’04. Niemand die nu nog twijfelt aan een vijfde wereldtitel op rij voor de Zwitserse in oktober in Hawaii.

Lawrence ondanks 4 zeges geen topfavoriete

Holly Lawrence zorgde voor de verrassing van de dag. De wereldkampioene van 2016 heeft dit seizoen weliswaar vier 70.3 Ironman races gewonnen, maar ze werd bijzonder weinig bij de favorieten vermeld. De Britse was in de wolken met haar tweede plaats in 4u27’02 op net geen vier minuten van Ryf. Ook Imogen Simmonds stond niet meteen bovenaan de pronostieken, maar de Zwitserse had een topdag en liep na een sterk fietsnummer naar de derde plaats in 4u28’10.

Holly Lawrence wordt tweede op het WK 70.3 (foto: 3athlon.be/Gert-Jan D’haene)

ITU-topper Sodaro verrast met vierde plaats

De laatste jaren maken meer en meer toppers van de olympische afstand uit het WTS- en ITU-wereldbekercircuit de overstap naar het langere werk. Vandaag bewees de jonge Amerikaanse Chelsea Sodaro dat de langere afstand haar goed ligt. Met een imposant loopnummer liep ze naar een onverwachte vierde plaats. De winnares van de ITU World Cup in Huatulco van vorig jaar werd vierde in 4u31’07.

Veel drafting, Lucy Charles slachtoffer

Mede-favoriete Lucy Charles pakte alsnog een vijfde plaats in 4u31’50. Zonder de vijf minuten tijdstraf zou ze zeker op het podium gestaan hebben. Ze kwam als eerste uit het water en kreeg een hele groep dames achter zich aan die zich niet echt aan de drafting regels hielden. Ook in het eerste deel van het fietsen werd veel gestayerd. Het was dan ook opvallend dat net Lucy een kaart kreeg, iets waarover zeker nog nagekaart zal worden…

Lucy Charles vijfde op WK 70.3 (foto: 3athlon.be/Gert-Jan D’haene)

Xenia Luxem enige Belgische op 40ste plaats

Xenia Luxem pakte de veertigste plaats bij de pro’s in 5u07’11. De Belgische kampioene halve triatlon van 2018 was de enige Belgische triatlete in het WK na het afzeggen van Alexandra Tondeur. Vanavond brengen we uiteraard het overzicht van alle Belgische age group vrouwen in Nice. De mannen komen zondagochtend aan de beurt.